Μάνος Σκάρος

Ο Μάνος Σκάρος εξέπληξε όλους μας, ακόμα κα τον προπονητή του, το 2010 με την εξαιρετική του εμφάνιση στο Astroman το 201ο και φέτος παρότι δεν τον βοήθησε το μεγαλύτερο κολύμπι επιβεβαίωσε την αξία του.

 

Αθλητής: Μάνος Σκάρος, 3η θέση στο Astroman 2010 -4η θέση στο Astroman 2011

Triathlon World: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Μάνος Σκάρος: Το 2004 ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την ορειβασία και θέλοντας να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση άρχισα και το τρέξιμο. Το 2007 πήρα πρώτη φορά μέρος σε αγώνα, στον ορειβατικό υπερμαραθώνιο βουνού, στο Παρανέστη στη Ροδόπη. Ο αγώνας μπορεί να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω τραυματισμού, όμως ήταν το εφαλτήριο για την αθλητική μου πορεία. Κατά την περίοδο αποθεραπείας και αποκατάστασης του τραυματισμού, με την βοήθεια του αθλητή και γιατρού κ. Χρόνη Δρούγια, ήρθα σε επαφή με τον κ. Δημήτρη Κασίμη και ύστερα άρχισα να ασχολούμαι θερμά, εντατικά και προγραμματισμένα με τις προπονήσεις μου.

 

Triathlon World: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Τρίαθλο;

Μάνος Σκάρος: Η ιδέα και η ενασχόλησή μου με το Τρίαθλο γεννήθηκε μετά από μια δύσκολη μεταβατική περίοδο στη ζωή μου και όταν πια μόνο το τρέξιμο δεν μου αρκούσε. Τότε, ο προπονητής μου Δημήτρης Κασίμης, με παρότρυνε να ασχοληθώ με το Ironman. Η αρχή με το τρίαθλο ήταν δύσκολη διότι έπρεπε να ασχοληθώ και με το κολύμπι αλλά σιγά σιγά βελτιώθηκα με τις έντονες προπονήσεις και το πείσμα μου.

 

Triathlon World:Θα μπορούσες να μας δώσεις το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα προπόνησης;

Μάνος Σκάρος:Το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου περιλαμβάνει τα εξής:

 

•      3 προπονήσεις τρεξίματος (2 γρήγορα κομμάτια-1 long run)

•      3 προπονήσεις ποδήλατο (2 εντάσεις-1 long bike)

•      3 προπονήσεις κολύμβησης (δυστυχώς όποτε το επιτρέπει ο καιρός γιατί κολυμπάω σε ανοιχτή θάλασσα)

•      2 φορές την εβδομάδα βάρη, γυμναστήριο, λάστιχα.

 

Triathlon World: Ποιοί είναι οι στόχοι σου για το 2011 και το μέλλον γενικότερα;

Μάνος Σκάρος: Οι στόχοι για το 2011 είναι πρώτα από όλα μια αξιοπρεπής παρουσία στο Astroman και Iroman, χωρίς τραυματισμούς και με καλύτερους χρόνους, ώστε χρόνο με τον χρόνο να ξεπερνάω τον εαυτό μου και να βάζω ψηλότερα τον πήχη.

Triathlon World:Tί θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα το τρίαθλο ή γενικότερα έχει πολύ μικρό διάστημα ενασχόλησης με αυτό;

Μάνος Σκάρος: Αν και ακόμα βρίσκομαι και εγώ στο ξεκίνημα, παρ’όλα αυτά θα συμβούλευα όλους όσους ασχολούνται, να το κάνουν με την καρδιά τους και να το αγαπήσουν πραγματικά γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τους δώσει χαρές, συγκίνηση και ηθική ικανοποίηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από κόπους και θυσίες.

 

Triathlon World: Πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση για έναν αθλητή και τί κάνεις εσύ σχετικά;

Μάνος Σκάρος: Η αποκατάσταση είναι το πιο σημαντικό για έναν αθλητή και θεωρώ πως οι διατάσεις μετά τις προπονήσεις, η σωστή διατροφή και η απαραίτητη ξεκούραση συντελούν σε αυτό. Εγώ προσπαθώ να κάνω όλα τα παραπάνω μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητάς μου.

 

Triathlon World: Ποια είναι η φιλοσοφία της διατροφής σου;

Μάνος Σκάρος: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι για μένα ούτως ή άλλως τρόπος ζωής. Εκ πεποιθήσεως δεν καπνίζω, αποφεύγω το αλκοόλ και τρέφομαι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

 

Triathlon World: Πώς “ετοιμάζεις” το μυαλό σου για έναν αγώνα ;

Μάνος Σκάρος: Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων μένω επικεντρωμένος στον στόχο μου, έχοντας το απαραίτητο άγχος που χρειάζεται για με κρατάει σε εγρήγορση  ώστε την ημέρα του αγώνα όλο αυτό να λειτουργήσει σαν καταλύτης και να με αποφορτίσει. Άρα, σκοπός μου είναι την ημέρα του αγώνα να έχω το μυαλό μου καθαρό και ήρεμο, διατηρώντας ψηλά την αυτοπεποίθησή μου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)