Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022- Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022- Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

  • Remember the Victims

  • Respect the Cyclists

  • Ride a bicycle

Κείμενο : Triathlon Lab Athens

Η Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 θα είναι αφιερωμένη  όπως και κάθε χρόνο (η τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου) στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στους δρόμους. Τα στατιστικά από μόνα τους φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος :

  • Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 5 έως 29 ετών.

  • Το 54% των θυμάτων είναι πεζοί (23%), ποδηλάτες (3%) και μοτοσικλετιστές (28%).

  • Κάθε 24 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει λόγω τροχαίου.

Ενώ, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ποδηλασία έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων αλλά και την κοινωνία, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι/ ποδηλάτες σκοτώνονται κάθε χρόνο  ενώ κινούνται με ποδήλατο για να πάνε στην εργασία τους, μία βόλτα ή ασκούνται. Δηλαδή 112 ποδηλάτες σκοτώνονται κάθε μέρα δηλαδή κάθε  13 λεπτά έχουμε ένα θάνατο ενός ποδηλάτη.

Πέρα από τους θανάτους πολλοί άνθρωποι κινούμενοι με ποδήλατο έχουν σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που μπορεί ακόμα και να τους αφήσει και πλήρως παράλυτους.

Τα τροχαία που αφορούν ποδηλάτες μπορούν να προβλεφθούν και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και παρεμβάσεων του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικών φορέων μπορούν να αποφευχθούν/ περιορισθούν σημαντικά. Είναι ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας κυκλοφορούν με ποδήλατο σε μία χώρα ή πόλη τόσο ελαττώνεται ο αριθμός των θυμάτων.

Τροχαίο «ατύχημα»;

Οφείλουμε να σταματήσουμε πλέον να τα αποκαλούμε τροχαία «ατυχήματα» καθώς δεν είναι ατυχήματα. Στις ΗΠΑ π.χ. στα θανατηφόρα τροχαία με ποδήλατα :

  • Στο 20% των περιπτώσεων οι οδηγοί εγκατέλειψαν τα θύματα

  • Στο 16% των περιπτώσεων είχαμε οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ

  • Στο 9% των περιπτώσεων είχαμε υπέρβαση ορίου ταχύτητας ως βασικό λόγο του ατυχήματος.

Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις Τροχαίο δυστύχημα/ τρακάρισμα/ σύγκρουση (Traffic Crashes) και όχι ατύχημα. Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα σεβασμού των πεζών και των ανθρώπων που κινούνται με ποδήλατα. Είναι σημαντικά πιο ευάλωτοι και οφείλουν οι οδηγοί να το λαμβάνουν αυτό σημαντικά υπόψιν τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Τροχαίων στους Δρόμους (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims, WDR) αποσκοπεί στο να θυμηθούμε τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα.

Το Triathlon Lab Athens με την ανεκτίμητη βοήθεια και αιγίδα του Δήμου Αλίμου με μία σειρά ενεργειών θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα για τα τροχαία δυστυχήματα που αφορούν ποδηλάτες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ίδιο τον Δήμαρχο κ.Κονδύλη Ανδρέα καθώς και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ.Αντωνάκη Ιωάννη για την στήριξη του εγχειρήματος με κάθε μέσο.

Το Moto του Triathlon Lab Athens είναι

  • Remember the Victims

  • Respect the Cyclists

  • Ride a bicycle

world day of remembrance

world day of remembrance

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)