Σχεδιάστε σωστά την χειμερινή προπόνηση!

Κείμενο :Γιάννης Ψαρέλης ( Προπονητική ομάδα του Smart Sport- Εμαιλ : info@triathlonworld.gr)

Η αγωνιστική σαιζόν του Τριάθλου για το 2011 έφτασε στο τέλος της και έτσι έφτασε η στιγμή για να χαλαρώσουμε. Ομως, παρότι κάποιες μέρες ξεκούρασης ίσως και αποχής από την προπόνηση είναι πολλές φορές αναγκαίες, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η επόμενη σαιζόν δεν είναι και πολύ μακριά καθώς και ότι οι μέρες περνάνε πολύ γρήγορα.

Ο χειμώνας είναι δύσκολος καθώς οι καιρικές συνθήκες (βροχή και κρύο) καθώς και η απουσία αγώνων είναι λογικό να ρίχνουν τα επίπεδα παρακίνησής μας. Το να βγούμε από το σπίτι και να πάμε να κάνουμε προπόνηση μερικές μέρες δείχνει να είναι ένας γολγοθάς.

Πριν μερικά χρόνια είχαμε συναντήσει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασσικού αθλητισμού ο οποίος μας είχε πει ότι σκοπεύει να σταματήσει την αθλητική του καριέρα και αυτό γιατί δεν αντέχει να βγάλει έναν ακόμα χειμώνα. Οπως χαρακτηριστικά μας είχε πει δεν αντέχω να κάνω δέκα διακοσάρια με τον κρύο αέρα.

Εχθές που καθόμαστε να κάνουμε τον σχεδιασμό της προπόνησης ορισμένων αθλητών που προπονούμε κάναμε την παρακάτω απλή περιγραφή. Παρότι σε κάθε αθλητή κάναμε πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις για τις ανάγκες του άρθρου ας πάρουμε ένα γενικό παράδειγμα.

Εστω για έναν αθλητή που θα τρέξει στην Λισαβόνα στις  5 Μαίου :

  • Μέχρι τότε έχουμε περίπου 190 ημέρες.
  • Υπολογίζουμε ότι ο αθλητής  θα χάσει 1-2 εβδομάδες ποιοτικής προπόνησης λόγω ιώσεων/ κρυολογήματος. (Σημείωση : Ακόμα και να μην χάσει αυτές τις μέρες το πιο πιθανό είναι ότι το σώμα του κάποιες μέρες δεν θα είναι 100% να αποδώσει στην προπόνηση λόγω κάποιας ασθένειας)
  • Κάποιος τραυματισμός θα μας στερήσει 7-10 μέρες ποιοτικής προπόνησης (Σημείωση : Πολύ ιδανικό σενάριο)
  • Ασχημες καιρικές συνθήκες θα μας στερήσουν 10-15 προπονήσεις ή θα μας αναγκάσουν να επαναπροσδιορίσουμε το ημερήσιο προπονητικό πρόγραμμα. Π.χ. δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε την μεγάλη απόσταση στην ποδηλασία λόγω βροχής.
  • Οκογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις θα μας στερήσουν 15-21 ποιοτικές προπονήσεις. Και παρότι ο αριθμός των ημερών που υπολογίσαμε γι’ αυτή την κατηγορία  ίσως ακούγεται υπερβολικός αυτό έχει η δείξει η πρακτική ότι είναι ιδανικό σενάριο και ότι αυτό ισχύει για τους πολύ αφοσιωμένους αθλητές οι οποίοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να χωρέσουν τις προπονήσεις τους ακόμα και τις ημέρες που το ημερήσιο πρόγραμμά τους θα είναι πολύ στριμωγμένο.
  • Το φορμάρισμα για τον αγώνα της Λισαβόνας θα μας στερήσει 7-10 μέρες (Σημείωση : Εδώ ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε και τις ημέρες για το φορμάρισμα πριν τους αγώνες τρεξίματος, ποδηλασίας, Open water, διάθλου, τριάθλου που τυχόν θα τρέξουμε). Π.χ. πριν από κάθε αγώνα τρεξίματος μία – δύο μέρες πριν θα αποφύγουμε να τρέξουμε πολύ δυνατά και θα χρειαστούμε αντίστοιχα 2-4 ημέρες μετά για αποκατάσταση.
  • Ημέρες για εργομετρικές εξετάσεις, 3 με 6 μέρες.

 

Διαθέσιμες μέρες 190 190
Ημέρες Ασθένειας 7 14
Καιρικές συνθήκες 10 15
Τραυματισμοί 7 10
Υποχρεώσεις 15 21
Φορμάρισμα 7 10
Ημέρες για εργομετρικές εξετάσεις 3 6
“Χαμένες” μέρες 49 76
Τελικά διαθέσιμες μέρες 141 114

(Σημείωση : Στην πρώτη στήλη αποτυπώνεται το πιο αισιόδοξο σενάριο και στην δεύτερη το πιο απαισιόδοξο το οποίο είναι και το πιο πιθανό)

Ετσι συνολικά οι ημέρες προπόνησεις είναι περίπου114- 141. Σε αυτές τις μέρες πρέπει να χωρέσουν προπονήσεις τριών αθλημάτων και φυσικά να σημειώσουμε ότι δεν μπορείς σε αυτές τις ημέρες να έχεις την ποιότητα που θέλεις, βλ. καθημερινό στρες, κόπωση από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας, περιορισμένες διαθέσιμες ώρες για προπόνηση κ.λπ.

Ουσιαστικά οι περισσότεροι τριαθλητές στηρίζουν την προπόνησή τους στην προπόνηση του ΣΒΚ και εάν κάποιος το σκφθεί έτι καταλαβαίνει ότι έχει το πολύ 16 ΣΒΚ μέχρι τον αγώνα, που τώρα φαίνεται πολύ μακριά (24, μείον 3-4 ΣΒΚ που θα έχει πολύ άσχημο καιρό, μείον 1-2 που θα είναι άρρωστος, μείον 2-3 λόγω εορτών/ αργιών/ εκδρομών/ οικογενειακών/ επαγγελματικών υποχρεώσεων…) Είναι σαφές ότι η επόμενη χρονιά είναι πολύ κοντά και όσα Σαββατοκύριακα ο καιρός μας κάνει τα χατίρια και δεν προκύπτουν σημαντικά εμπόδια πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε.

Στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας θα σας δώσουμε πρακτικές συμβουλές για να εκμεταλλευτείτε την χειμερινή προπόνηση με τέτοιο τρόπο που την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Μέχρι τότε εκμεταλλευθείτε το κάθε ΣΒΚ μεταξύ άλλων και για τα παρακάτω :

  • Δοκιμάστε νέο αθλητικό εξοπλισμό
  • Δουλέψτε την τεχνική σας στο κάθε άθλημα
  • Μάθετε και εφαρμόστε νέες μεθόδους αποκατάστασης
  • Βρείτε νέες διαδρομές και νέους προπονητικούς χώρους

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)