Κολυμβητικό Wetsuit : Απλοί πρακτικοί κανόνες συντήρησης.

Σας δίνουμε μερικές  απλές συμβουλές (υπάρχει σχετικό άρθρο που έχουμε γράψει για τα κριτήρια επιλογής της στολής) ώστε να είναι η στολή σας για μεγαλύτερο διάστημα λειτουργική :

  • Μην βιάζεστε να βάλετε την στολή σας. Χρειάζεται ηρεμία γιατί διαφορετικά – ιδίως με το άγχος έναρξης του αγώνα- είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε νυχιές. Χρησιμοποιούμε κάλτσες στα πόδια και γάντια ή σακούλες στα χέρια.
  • Υστερα από κάθε χρήση την ξεπλένουμε με νερό βρύσης, μέσα και έξω.
  • Είναι καλύτερα να στεγνώνει στον ίσκιο και όχι στον ήλιο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον  χρόνο απ’ευθείας έκθεσης  στον ήλιο.
  • Στεγνώνουμε τηνστολή με το εσωτερικό μέρος να είναι προς τα έξω.
  • Αποθηκεύουμε την στολή κανονικά όπως την φοράμε.
  • Χρησιμοποούμε φαρδιές κρεμάστρες, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε στα σακάκια από τα κουστούμια. Ομως ιδανικά είναι να μην την έχουμε συνεχώς κρεμασμένη. Είναι καλύτερα να την διπλώνουμε. Πρώτα διπλώνουμε την στολή στα γόνατα και την υπόλοιπο στο μέσο.
  • Δεν χρησιμοποιούμε την στολή μας για οτιδήποτε άλλο εκτός από κολύμβηση, π.χ. σκι, windsurf κ.λπ. Τα wetsuit τριάθλου είναι αποκλειστικά για κολύμβης. Θα χαλάσουν πολύ γρήγορα εάν τα χρησιμοποιήσουμε για άλλη χρήση.
  • Προσοχή : Δεν σιδερώνουμε την στολή ούτε την βάζουμε στο πλυντήριο!!! Και όμως έχει γίνει και αυτό

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.