Προπονητική : Κολύμβηση με wetsuit

  • Τί πρέπει να γνωρίζουμε πριν να αγοράσουμε το κολυμβητικό wetsuit ;

  • Ποιες οι διαφορές φθηνών και ακριβών μοντέλων;

  • Πως επιλέγουμε το σωστό μέγεθος κολυμβητικού wetsuit;

  • Ti πρέπει να προσέξουμε αναφορικά με το πως θα φορέσουμε το wetsuit ;

Παρότι η χρήση του wetsuit μας επιτρέπει να κολυμπήσουμε πιο γρήγορα υπάρχουν αρκετοί τριαθλητές οι οποίοι δυσκολεύονται αρκετά να κολυμπήσουν φορώντας το.

Το πιο συνηθισμένο παράπονο είναι αναφορικά με τον περιορισμό στην κίνηση των χεριών.

Επίσης πολλοί αθλητές/ -τριες  νιώθουν ότι τους πνίγει. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε μερικές απλές και πολύ σύντομες οδηγίες ώστε να νιώθετε πιο άνετα με το wetsuit. Ομως πριν από αυτό πρέπει να τονίσουμε ορισμένα χρήσιμα ζητήματα :

  • Η επιλογή σωστού μεγέθους είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να επισκεφθούμε ένα εξιδεικευμένο κατάστημα και να δοκιμάσουμε την στολή. Φυσικά θα πρέπει να κοιτάξουμε τον οδηγό μεγέθους (size chart) του κατασκευαστή και να επιλέξουμε βασιζόμενοι αυτού τα μεγέθη που θα δοκιμάσουμε. Ομως η δοκιμή της στολής είναι απαραίτητη πριν την τελική επιλογή.

  • Είναι σαφές ότι τα ακριβότερα μοντέλα είναι και πιο καλής ποιότητας και δυστυχώς όσο πιο αρχάριοι είμαστε στην κολύμβηση τόσο καλύτερης ποιότητας wetsuit χρειαζόμαστε.

  • Εάν επιλέξουμε λάθος μέγεθος ή λάθος wetsuit για το δικό μας σώμα ή τον δικό μας τρόπο κολύμβησης ή για τις αποστάσεις που θέλουμε να κολυμπήσουμε τότε ότι και να κάνουμε είναι δύσκολο να διορθώσουμε την λάθος επιλογή μας.

  • Το wetsuit είναι απαραίτητο για έναν τριαθλητή που θέλει να κάνει συστηματικά προπόνηση τριάθλου.

  • Ιδανικά χρειαζόμαστε ένα wetsuit για να βγάλουμε τις χειμερινές προπονήσεις και ένα για να βγάλουμε την αγωνιστική σαιζόν.

Εάν υποθέσουμε ότι έχουμε επιλέξει το σωστό wetsuit τότε είναι απαραίτητο να προσέξουμε τα εξής :

  • Φοράμε το wetsuit χρησιμοποιώντας πλαστικές σακούλες στα πόδια (ώστε να μπει εύκολα) και στα χέρια (ώστε να μην σκίσουμε το «φαλακρό» τμήμα της στολής)

  • Εάν η στολή δεν «καθήσει καλά στον κάβαλο και στους ώμους» τότε θα μας τραβάει και δεν θα μπορέσουμε να κολυμπήσουμε όπως θα θέλουμε αφού συνεχώς θα νιώθουμε μία ενόχληση στον ένα ή και στους δύο ώμους. Συνεπώς πρέπει να την τραβήξουμε πολύ καλά για να καθήσει στον κάβαλο και ύστερα για να καθήσει καλά στους ώμους.

  • Χρειάζεται να βάλουμε baby oil ή βαζελίνη (αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν συνιστούν την χρήση της) στον αυχένα μας για να μην πάθουμε έγκαυμα.

  • Χρειάζεται να κολυμπάμε συχνά με την στολή στο ανοιχτό νερό. Εάν απλά φορέσουμε την στολή μία φορά πριν τον αγώνα είναι σίγουρο ότι θα μας ενοχλεί. Εμείς προτείνουμε την χρήση της κάθε μία- δύο εβδομάδες όλο τον χρόνο. Αυτό είναι ιδανικό να γίνεται με μία καλή προπόνηση Open water.

  • Είναι απαραίτητο να φορέσουμε σε μερικές προπονήσεις την στολή στο κολυμβητήριο και να ζητήσουμε να μας βιντεοσκοπήσουν καθώς κολυμπάμε με και χωρίς την στολή ώστε να δούμε διαφορές. Η στολή καλύπτει πολλές από τις κολυμβητικές μας αδυναμίες όμως είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε το κολύμπι μας στην χρήση στολής. π.χ μερικοί από εμάς θα έχουμε παρατηρήσει ότι εάν εξακολουθούμε να χτυπάμε τα πόδια όπως και χωρίς την στολή τα πόδια μας θα είναι έξω από το νερό. Γενικά αλλάζει αυτό που λέμε το πως «καθόμαστε στο νερό».

  • Είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα τεστ σύγκρισης με και χωρίς στολή και να δούμε διαφορές. Είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγούμε από την διαφορά των χρόνων.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart Sport- Εμαιλ : info@triathlonworld.gr) .

  • Triathlon New Zeeland Level 2 Accredited Coach (Candidate for Level 3)- Endorsed by International Triathlon Union (Level 1)

  • American Swimming Coaches Association Level 2 Coach

  • Australian Swimming Teaches and Coaches Association Bronze License

  • North American Academy For Sport and Fitness Marathon Certified Coach

  • USA National Federation of High Schools Accredited & Certified Coach

  • International Triathlon Coaches Association Certified Coach

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)