Εκγύμναση με βάρη όλο τον χρόνο για αποφυγή τραυματισμών

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr (Email : info@triathlonworld.gr)

Το Τρίαθλο είναι ένα άθλημα που γυμνάζει ένα μεγάλο αριθμό μυικών ομάδων και ίσως κάποιος θεωρήσει ότι είναι περιττό να κάνει γυμναστική αντιστάσεων, είτε αυτά είναι ελεύθερα βάρη, είτε μηχανήματα, είτε λάστιχα κ.λπ. Εξαιτίας των τριών διαφορετικών αθλημάτων και του μοιράσματος του προπονητικού φορτίου σε αυτά καθώς και στην μυική συμμετρία που αποκτούν τα σώματα των τριαθλητών οι τρυματισμοί είναι λιγότεροι συχνοί σε σχέση με τους αθλητές των μεμονωμένων αθλημάτων. Ομως οι τραυματισμοί δεν εκλείπουν και αυτοί οφείλονται μεταξύ άλλων στις παρακάτω αιτίες :

  • «Βιομηχανικού» τύπου προβλήματα, π.χ. ανισοσκελίες
  • Σημαντική διαφορά δύναμης μεταξύ ανταγωνιστικών ομάδων, π.χ. τετρακέφαλοι και δικέφαλοι ποδιών
  • Σημαντική διαφορά δύναμης μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς
  • Λάθος στήσιμο πάνω στο ποδήλατο.
  • Βαριά πατήματα στο ποδήλατο
  • Τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες
  • Απότομη αύξηση προπονητικών φορτίων
  • Ελλειψη εκγύμνασης μυικών ομάδων.

Για όλα τα παραπάνω η εκγύμναση με βάρη μπορεί να δράσει πολύ θετικά προς την κατεύθυνση αποφυγής αυτών των τραυματισμών. Προσωπικά όσες χρονιές έκανα συστηματικά βάρη (κυρίως μηχανήματα) απέφυγα τους τρυματισμούς και όσες χρονιές το αμέλησα εμφανίστηκαν τρυματισμοί. Για να μην περιοριστούμε σεαόριστα πράγματα δηλαδή για την σημασία της εκύμνασης με βάρη ας δώσουμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, το οποίο μπορούν να ακολουθούν οι Τριαθλητές όλο τον χρόνο και ξέχωρα από ποια φάση της προπόνησής του βρίσκονται. Αν και είναι αυτονόητο πρέπει να διευκρινήσουμε ότι εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την εκγύμναση με αντιστάσεις ως συμπληρωματικό εργαλείο στην προσπάθεια αύξησης της δύναμης, ισχύς, αντοχής ενός ή και των τριών αθλημάτων πρέπει να ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα.

Προθέρμανση

Μία 10λεπτη αερόβια άσκηση κρίνεται απαραίτητη. Εάν ξεκινήσουμε με πόδια μπορούμε να κάνουμε 10 λεπτά στατικό ποδήλατο εάν ξεκινήσουμε με πάνω κορμό τότε μπορούμε να κάνουμε το χειροκίνητο ποδήλατο. Εξαιρετική προθέρμανση και ταυτόχρονη εκγύμναση είναι η κωπηλατική αεροβία (concept2)

Μέση

Σε κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο οφείλουμε να γυμνάζουμε κοιλιακούς και ραχιαίους (άνω κάνοντας crunches  και κάτω στην ρωμαική καρέκλα ή σε πάγκο κάνοντας κάμψεις και εκτάσει ποδιών). 3-5 σετ από 30 -40 επαναλήψεις τόσο στους ραχιαίους όσο και στος άνω αλλά και στους κάτω ραχιαίους κρίνεται ως ικανοποιητική άσκηση για την μέση.

Ανω κορμός

Προτείνουμε σε κάθε μυική ομάδα 1-2 σετ με μικρή αντίσταση και 20- 30 επαναλήψεις (ανάλογα την μυική ομάδα) ως προθέρμανση και ως κυρίως πρόγραμμα 3-4 σετ από 15-20 επαναλήψεις με 20-30 δευτ. Ξεκούραση.

Πλάτη : Lat pulldowns (έλξεις πλάτης στην τροχαλία) & Κωπηλατική

Τρικέφαλους : Πιέσεις τρικεφάλων στην τροχαλία και εκτάσεις τρικεφάλων πίσω από το κεφάλι με αλτήρα.

Στήθος : Προτείνουμε να κάνετε 2-3 σετ σε μηχάνημα πιέσης στήθους σε οριζόντια θέση όσο και επικληνή καθώς και στο pec- dec

Δελτοειδείς : Στους ώμους προτείνουμε να γυμνάζετε όλες τις μοίρες με εκτάσεις (military presses ή dumbbell raise), εμπρόσθιες (front dumbbell raise) και πλαινές ανυψώσεις (lateral raise) και φυσικά τους cuff rotators με λάστιχα.

Δικεφάλους : 1-2 σετ από 15-20 κρίνονται ως υπερ αρκετά καθώς γυμνάζονται πάρα πολύ στις ασκήσεις πλάτης

Πόδια

Τετρακεφάλους : Leg extensions (εκτάσεις τετρακεφάλων). Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα αν και προτείνουμε να γυμνάζετε το κάθε πόδι ξεχωριστά. 3-4 σετ σε κάθε πόδι από 12-15 επαναλήψεις.

Δικεφάλους : Leg curls. Ακριβώς ότι και με τους τετρακεφάλους. Προτείνουμε το μηχάνημα που ξαπλώνει ο αθλούμενος (σε σχέση με αυτό που είναι όρθιος)

Γαστοκνήμιους. 3-4 σετ από 15-20 επαναλήψεις

Αποθεραπεία

Διατάσεις &

Αερόβια άσκηση για να «λύσουμε». Προτείνουμε ποδήλατο

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)