Τα βασικότερα λάθη που κάνουν οι Τριαθλητές όταν «κάνουν βάρη» στο γυμναστήριο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική ομάδα Smart Sport (info@triathlonworld.gr) . Ολο και περισσότερο γίνεται καταννοητό στους Τριαθλητές ότι η εξάσκηση με αντιστάσεις στο γυμναστήριο είναι πολύ χρήσιμη τόσο για την βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης όσο και της πρόληψης των τραυματισμών.

Μετά από επικοινωνία μας καθώς και παρατήρηση αρκετών τριαθλητών να κάνουν βάρη αποτυπώσαμε τα βασικότερα λάθη που κάνουν    :

  1. Γενική προθέρμανση. Μια αερόβια προθέρμανση, ποδήλατο για τα πόδια και χειροκίνητο ποδήλατο για το πάνω σώμα, είναι απαραίτητο όπως και εάν κάνουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης.
  2. Ειδική προθέρμανση. Δεν κάνουν σωστή προθέρμανση σε κάθε άσκηση.
  3. Διατάσεις. Δεν κάνουν διατάσεις μεταξύ των σετ
  4. Χρόνος αποκατάστασης. Δεν κρατούν σωστά τον χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των σετ.
  5. Στάση σώματος. Εχουν λάθος στάση και θέση στην σπονδυλική θέση  (το λεγόμενο τόξο) και έτσι εκτίθονται σε τραυματισμούς.
  6. Δεν γνωρίζουν ποιους μύες γυμνάζει κάθε άσκηση και πιο σημαντικό και από αυτό προκύπτει ότι κάνουμε λάθος τις ασκήσεις. Κυρίως δεν μπορούμε να κάνουμε τις ασκήσεις απομόνωσης και έτσι το έργο το παράγουν οι μεγάλες μυικές ομάδες.
  7. Εργονομία Οργάνων. Δεν επιλέγουν γυμναστήριο με γνώμονα την ποιότητα των οργάνων, δηλαδή ποιο γυμναστήριο έχει  τα πιο εργονομικά όργανα αλλά άλλους παράγοντες.
  8. Λάθος επιλογή μέρας για εκγύμναση με αντιστάσεις. Είναι λάθος να κάνουμε βάρη ημέρες στις οποίες έχουμε κάνει πολύ προπόνηση, όπου είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα τεστοστερόνης και καταβολίζουμε (π.χ. μετά από μία πολύωρη προπόνηση). Επίσης πρέπει να επιλεχθεί  μέρα όπου την επόμενη δεν θα έχουμε δυνατή προπόνηση (π.χ. την επόμενη μέρα έχουμε προπόνηση interval στο τρέξιμο).
  9. Δεν υπάρχει περιοδικότητα στον τρόπο χρήσης στην εκγύμναση με βάρη.  Δεν υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός και κάθε φορά που πάμε στο γυμναστήριο γυμναζόμαστε με τρόπο που δεν είναι σε αρμονία με την προγραμματισμό του υπόλοιπου προγράμματός μας
  10. Δεν υπάρχουν στόχοι  στην εκγύμναση μας με τα βάρη. Πρέπει  να ξέρουμε τί θέλουμε να κάνουμε ,π.χ. να κλείσουμε ανισσοροπίες μεταξυ μυών (π.χ. δικεφάλων και τετρακεφάλων) ή να γυμνάσουμε μυικές ομάδες που είναι κρίσιμες σε κάθε άθλημα. Δεν κάνουμε βάρη απλά για να χάνουμε χρόνο στο γυμναστήριο αλλά για να πετύχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)