Τρίαθλο Sprint: Επίδραση της προθέρμανσης στην επίδοσή μας.

Στο Ινστιτούτο Αθλητισμού της Δυτικής Αυστραλίας έκαναν έρευνα μέσω της οποίας προσπάθησαν να εξετάσουν εάν τυχόν το είδος της προθέρμανσης μπορεί να καθορρίσει το αθλητικό αποτέλεσμα σε έναν αγώνα σπριντ.

 

Οι αθλητές κολύμπησαν 750 μέτρα, ποδηλάτισαν 20 χλμ σε στατικό ποδήλατο (περίπου 500 kJ) και έτρεξαν σε διάδρομο 5 χλμ με τον δικό τους ρυθμό μέχρι εξαντλήσεως.
Πριν το τεστ έκαναν τριών ειδών προθέρμανσης, διάρκειας και οι 3 μορφές 10 λεπτών. :
•    Προθέρμανση στην κολύμβηση
•    Προθέρμανση με τρέξιμο και με κολύμβησης
•    Δίχως προθέρμανση


Από την έρευνα φάνηκε ότι δεν υπήρχε κάποια επίδραση της προθέρμανσης στην επίδοση της κολύμβησης όσο και του τριάθλου γενικότερα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε τα προβλήματα της έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας εάν ακολουθήσουμε μπορούν να μας οδηγήσουν σε παρερμηνείες :
1.    Το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό (7άτομα)
2.    Επιλέχθηκαν άτομα μετρίως προπονημένα
3.    Η διάρκεια της προθέρμανσης  ήταν υπερβολικά μικρή (10λεπτά). Ενας τριαθλητής για αγώνα σπριντ κάνει περίπου 1 ώρα προθέρμανση, συνήθως και στα τρία αθλήματα.
4.    Οι αθλητές κολύμπησαν μόνοι τους 750 μέτρα, ενώ σε έναν αγώνα η συνύπαρξη και άλλων αθλητών τους καθορίζει τον ρυθμό

 

Νομίζουμε ότι με μεγαλύτερο δείγμα και μεγαλύτερη διάρκεια προθέρμανσης αλλά και καλύτερα προπονημένους αθλητές και φυσικά σε συνθήκες πραγματικού αγώνα τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

H προθέρμανση είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη έρευνα δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν λόγω των αναφερομένων αδυναμιών της. Εμείς θα παρουσιάσουμε και άλλες έρευνες με τελείως αντίθετα συμπεράσματα.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητική ομάδα smart sport : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)