Προθέρμανση : Τέχνη η επιστήμη;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr).

Στην προπονητική υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που ακόμα και σήμερα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και η επιστήμη αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ακόμα και σε ζητήματα που η επιστήμη έχει δώσει κάποιες απαντήσεις έρχεται μετά κάποια επιστημονική μελέτη και γκρεμίζει όλο το «οικοδόμημα», που έχει χτιστεί πάνω σε συγκεκριμένα προγενέστερα επιστημονικά ευρήματα.

Ενα από τα ζητήματα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι το είδος της προθέρμανσης την οποία πρέπει να ακολουθούμε σε ένα αγώνα Τριάθλου. Ομως ακόμα και για την προθέρμανση που πρέπει να ακολουθούμε στις προπονήσεις κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος μερικές απαντήσεις παραμένουν αναπάντητες από την επιστήμη.

Εκεί έρχεται η εμπειρία, διαίσθηση αλλά και το ταλέντο ορισμένων προπονητών και καλείται να δώσει απαντήσεις.

Η προθέρμανση είναι καθοριστικής σημασίας για οποιονδήποτε αθλητή και όσο ανεβαίνει το επίπεδο του τόσο ενισχύεται η σημασία της. Δεν αναφέρουμε τα  αυτονόητα, δηλαδή ότι σωστή προθέρμανση σημαίνει αποφυγή τραυματισμών, δυνατότητα του σώματος να αποδώσει υψηλό έργο, νοητική προετοιμασία κ.λπ.

Τα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τους αθλητές μας είναι πολλά. Τα πιο συνηθισμένα είναι και τα παρακάτω:

Ερώτηση : Ολοι οι αθλητές πρέπει να κάνουν την ίδια προθέρμανση;

Απάντηση : Φυσικά και όχι. Ομως απαιτείται πολύ μεγάλη και συστηματική προσπάθεια από τον προπονητή και οπωσδήποτε επίβλεψη στον προπονητικό χώρο για να καταλάβει τις ανάγκες σε επίπεδο προθέρμανσης του κάθε αθλητή και πως αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το συγκεκριμένο άθλημα, την κόπωση από τις προπονήσεις των προηγούμενων ημερών, την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή κ.λπ.

Εμείς κάνουμε την προθέρμανση με τους αθλητές μας μαζί και διαμέσου ερωτήσεων που αφορούν τις σφύξεις τους, το πώς αισθάνονται τους μύες του προσπαθούμε να βρούμε τυχόν σημεία διαφοροποίησης της προθέρμανσης την οποία έχουμε ήδη σχεδιάσει.

Ερώτηση : Εάν ένας αθλητής κάνει συγκεκριμένη προθέρμανση μήπως προσαρμόζεται το σώμα του σε αυτή;

Απάντηση : Αυτό είναι απόλυτα σωστά. Ετσι ένας αθλητής που κάνει προπόνηση με κάποιο προπονητικό γκρουπ μαθαίνει το σώμα του να κάνει και να λειτουργεί σωστά με συγκεκριμένη προθέρμανση. Ετσι αντί να προσαρμόσουμε την προθέρμανση στις ιδιαίτερες ανάγκες του αθλητή και να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή του στην προπόνηση ή τον αγώνα τον αναγκάζουμε να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένο είδος προθέρμανσης. Μπορεί να ακούγεται «άσχημο» αλλά ίσως είναι αναγκαίο όταν δεν μπορεί να υπάρξει καθημερινή παρακολούθηση του αθλητή από τον προπονητή του στον προπονητικό χώρο.

 

Ερώτηση : Ανάλογα με το κυρίως πρόγραμμα της προπόνησης μεταβάλλεται η προθέρμανση;

Απάντηση : Φυσικά. Είναι τελείως διαφορετική η προθέρμανση για μία προπόνηση με 400άρια στον στίβο από ότι η προθέρμανση για την μεγάλη απόσταση της εβδομάδας.

 

Ερώτηση : Υπάρχει συγκεκριμένη προθέρμανση που ακολουθεί η πλειοψηφία των αθλητών σε κάθε άθλημα

Απάντηση : Σωστά. Π.χ. το 90% των δρομέων ακολουθεί συγκεκριμένη προθέρμανση για κάθε προπονητική μονάδα. Εμείς αυτή τη συνηθισμένη πρακτική την θεωρούμε ως σημείο εκκίνησης για κάθε αθλητή που προπονείται μαζί μας. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό.

 

Για επικοινωνία με τους προπονητές του Smart Sport μπορείτε να στείλετε εμαιλ : info@triathlonworld.gr ή να επικοινωνήσετε στο 6937170260

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)