Virginia Berasategui : Ομολόγησε και ζήτησε συγνώμη.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Συντακτική ομάδα Triathlonworld.gr/ Triathlon.gr/ CyclingWorld.gr – email : info@triathlonworld.gr)

Την πρώτη φορά πόυ είδα την Virginia Berasategui ήταν στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 1997 στην Φιλανδία όπου έχασε την πρώτη θέση ύστερα από μία συγκλονιστική με την Natascha Badman.

Είχα παρακολουθήσει όλο τον αγώνα των γυναικών και φυσικά είχα κυριολεκτικά εκπλαγεί από την άγνωστη νεαρή αθλήτρια που έτρεξε 36:28 τα 10χλμ (όχι επίπεδη διαδρομή) ύστερα από 4 πολύ δύσκολες ανηφόρες στην ποδηλασία και κέρδισε όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος.

Το παιδικό/ εφηβικό της πρόσωπο και σώμα με είχαν παραξενέψει ακόμα περισσότερο σε σημείο να το σχολιάσω με τους συναθλητές μου στην εθνική ομάδα και να πω αυθόρμητα : “Δεν γίνονται αυτά κάτι περίεργο συμβαίνει…”

Το 2005 είχε πιαστεί ντοπαρισμένη για EPO μετά την νίκη της στο Ironman στο Lanzarote. Είχε αμφισβητήσει την τότε μέθοδο αναλυτική μέθοδο και απαλάχτηκε.

Ομως αυτή την φορά Virginia Berasategui φάνηκε πολύ γενναία και ειλικρινής. Ετσι συνοδευόμενη από τον πατέρα της έδωσε συνέντευξη τύπου όπου ομολόγησε ότι ήταν ντοπαρισμένη στον αγώνα Τριάθλου του Bilbao. Ετσι δεν θα ζητήσει την εξέταση του δεύτερου δείγματος.

Με κλάματα διάβασε μία γραπτή δήλωση όπου είπε μεταξύ άλλων είπε ότι τον τελευταίο χρόνο οι τραυματισμοί την έχουν λυγίσει και ότι δεν ξέρει εάν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ζωή μετά τον αθλητισμό. Εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν  σκέψεις για να σταματήσει τον πρωταθλητισμό και να ξεκινήσει κάτι άλλο στην ζωή της… όμως όπως αναφέραμε δεν είναι σίγουρη για την ετοιμότητά της για την “μετά τον αθλητισμό ζωή”

Θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να ψάχνει για δικαιολογίες αφού ξέρει την αλήθεια. Ζήτησε συγνώμη από όσους πίστεψαν σε εκείνη και είναι σίγουρη ότι παρότι έκανε το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας αθλητής υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν ήδη συγχωρέσει.

Αραγε θα υπάρξει Ελληνας αθλητής που θα ομολογήσει δημόσια την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει ο ανόητος νόμος που καταδικάζει ποινικά τον χρήση απαγορευμένων ουσιών.

 

Μερικές από τις επιτυχίες της.

29 July 2012 4th ITU Long Distance Triathlon World Championships, Vitoria-Gasteiz (4 km / 120 km / 30 km) 6:20:36
8 October 2011 10th Ironman World Championships, Hawaii (Ironman distance) 9:19:52
9 October 2010 4th Ironman World Championships, Hawaii (Ironman distance) 9:16:47
1 August 2010 3rd ITU Long Distance Triathlon World Championships, Immenstadt, Germany (4 km / 130 km / 30 km) 7:13:19
26 June 2010 1st ETU Long Distance Triathlon European Championships, Vitoria-Gasteiz, Spain (4 km / 120 km / 30 km) 6:14:46
1 May 2010 3rd Wildflower Triathlon, Lake San Antonio, California (half-ironman distance) 4:39:46
10 October 2009 3rd Ironman World Championships, Hawaii (Ironman distance) 9:15:28
8 August 2009 1st ETU Long Distance Triathlon European Championships, Prague, Czech Republic (4 km / 120 km / 30 km) 6:13:05
2 May 2009 1st Wildflower Triathlon, Lake San Antonio, California (half-ironman distance) 4:35:00
10 August 2008 1st Ironman 70.3 Germany, Wiesbaden, Germany (half-Ironman distance) 4:43:38
10 August 2008 3rd Monaco Ironman 70.3, Monaco (half-Ironman distance) 4:44:45
30 May 2005 1st Ironman Lanzarote, Lanzarote, Spain (Ironman distance) 10:09:39
2 June 2004 1st Ironman Lanzarote, Lanzarote, Spain (Ironman distance) 9:41:51
11 May 2003 1st ETU Long Distance Triathlon European Championships, Ibiza, Spain (4 km / 120 km / 30 km) 6:19:20

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)