Προπονητική ποδηλασίας : Velocita Ascensionale Media

Στην ποδηλασία δρόμου ένα από τα προβλήματα που υπήρχε ήταν η δυσκολία να συγκρίνουμε επιδόσεις αθλητών από διαφορετικούς αγώνες.

Ειδικότερα οι επιδόσεις των αθλητών στα ανηφορικά κομμάτια ήταν πολύ δυσκολο να συγκριθούν. Πως μπορούμε να συγκρίνουμε μία επίδοση στο  Tour  de France με το Giro d’Italia;

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το VAM που είναι τα αρχικά από τις ιταλικές λέξεις Velocita Ascensionale Media και το οποίο αντιστοιχεί στην «κάθετη ταχύτητα» του αθλητή. Πατέρας αυτής της παραμέτρου είναι ο Ιταλός Michelle Ferrari και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως στην ποδηλασία αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ρολλερ σκι, σκι αντοχής …

Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα.

Αρκετά από τα μοντέρνα αθλητικά ρολόγια- πολυεργαλεία- κοντέρ έχουν την δυνατότητα μέτρησης αυτής της τιμής. Εάν τυχόν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο κοντέρ θα έχουμε παρατηρήσει ότι :

  • Είναι εξαιρετική παράμετρος για να μπορούμε να αξιολογούμε την πρόοδό μας στις ανηφόρες, συμπληρωματικά φυσικά με τα watt.
  • Αύξηση 1% στην κλίση      προκαλεί αύξηση 50Vm/Η, σύμφωνα με τον Ferrari.
  • Τις μεγαλύτερες τιμές      μπορούμε να τις έχουμε σε μικρές/ σύντομες ανηφόρες όπου μπορούμε να      ανεβούμε με μεγάλο δύσκολο και έχοντας αρκετά μεγάλη ταχύτητα μπαίνοντας      στην ανηφόρα. Ετσι τιμές αρκετά μεγαλύτερες από 2000Vm είναι      εύκολα εφικτές
  • Μπορούμε να συγκρίνουμε      (όπως και με οποιαδήποτε ταχύτητα) λαμβάνοντας υπόψιν την διάρκεια της      προσπάθειας. Δηλαδή συγκρίνουμε μία προσπάθεια 10 λεπτών με προσπάθεια      παρόμοιας διάρκειας και όχι με προσπάθεια 1 λεπτού ή 30 λεπτώνVm/H ενώ με ταχύτητα Β για 30 λεπτά.
  • Δύσκολα σταθεροποιείται η      τιμή και είναι χρήσιμο να έχουμε τον μέσο όρο μίας ανάβασης

Καλύτεροι ποδηλάτες/ ανηφορίστες έχουν βγάλει στα ανηφορικά ετάπ τιμές μεγαλύτερες από 1600 και σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 1800Vm/H .

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα smart sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ TriathlonMag & CyclingWorld  (Email : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)