Αρχείο ΕΡΤ : Ενας μοναδικός εθνικός πλούτος.

Ένας μοναδικός εθνικός πλούτος τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού, φωτογραφικού και έντυπου υλικού, που αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδος, βρίσκεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

 

Συνολικά, το Αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει:

Tην Ταινιοθήκη Τηλεόρασης:  Διαθέτει πάνω από 108.000 ώρες εκπομπών με 90.000 εκπομπές σε βίντεο και 18.000 ταινίες φιλμ από εκπομπές (όπως για παράδειγμα ενημερωτικές, μουσικές, παιδικές, ντοκιμαντέρ, εικαστικά). Mέρος του Αρχείου της Ταινιοθήκης Τηλεόρασης είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.

Tο Αρχείο Ειδήσεων Τηλεόρασης:  Διαθέτει ανεκτίμητης ιστορικής αξίας οπτικοακουστικά αρχεία, που φθάνουν τους 50.000 τίτλους ή τα 3.338.000 μέτρα φιλμ (16mm και του εύφλεκτου 35mm). Το αρχαιότερο φιλμ του Αρχείου φέρει τον τίτλο «Βόσπορος» και χρονολογείται κοντά στο 1910. Επίσης, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδων ρεπορτάζ, ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 μέχρι σήμερα.  Mέρος του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.

Tο Αθλητικό Αρχείο Τηλεόρασης:  Διαθέτει περίπου 50.000 ρεπορτάζ, ειδήσεις και αθλητικές εκπομπές που έχουν καταγράψει την εκάστοτε αθλητική επικαιρότητα.  Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.

Tο Κοινοβουλευτικό Αρχείο Τηλεόρασης:  Διαθέτει πάνω από 3.500 οπτικοακουστικά αρχεία με περίπου 3.000 ώρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων και εκπομπών. Σε αυτό εντοπίζονται αρχεία από το 1975, όπως είναι η εκπομπή για την ψήφιση του Συντάγματος.  Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.

Tο Αρχείο Ειδήσεων Ραδιοφώνου:  Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.

Tο Αθλητικό Αρχείο Ραδιοφώνου:  Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.

Τη Θεατρική Βιβλιοθήκη Ραδιοφώνου:  Διαθέτει κατάλογο περιεχομένου με θεατρικά έργα. Από αυτά υπάρχει αντιστοιχία κειμένου και ηχογραφημένου έργου για 800 έργα. Η ψηφιοποίηση τους έχει ξεκινήσει και σύντομα θα είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο.

Δισκοθήκη–Ταινιοθήκη Ραδιοφώνου:  Διαθέτει περίπου 130.000 μαγνητοταινίες από σπάνιες εκπομπές μουσικής, θεάτρου, λόγου κ.α, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Η Δισκοθήκη φιλοξενεί 100.000 δίσκους και 26.000 cd με ελληνικό, κλασικό και ξένο ρεπερτόριο που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.

Μουσική Βιβλιοθήκη:  Διαθέτει περίπου 15.000 τίτλους έργων -παρτιτούρες, πάρτες-. Πρόκειται για έντυπες εκδόσεις και χειρόγραφα μουσικών έργων των τελών του 19ου αιώνα έως σήμερα. Κοσμούν τη βιβλιοθήκη το έργο του P. TSCHAÏKOWSKY: «FATUM» POÉME SYMPHONIQUE pour ORCHESTRE OP.77 Edition M.P.BELAÏEFF, Leipzig 1898 και χειρόγραφα μουσικών της ίδιας περιόδου. Μέρος των έργων αυτών είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.

Tο Φωτογραφικό Αρχείο: Διαθέτει συλλογές οι οποίες περιέχουν συνολικά πάνω από 300.000 φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και του Αλβανικού Έπους. Συμπληρώνεται με εικόνες από την πολιτική, καλλιτεχνική, κοινωνική ζωή της Αθήνας του 20ου αιώνα και τη δραστηριότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Η πρώτη φωτογραφία του Αρχείου χρονολογείται από το 1909. Πλήθος φωτογραφιών είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο. Σταδιακά οι συλλογές θα εμπλουτίζονται.

Στην ΕΡΤ έχουμε ξεκινήσει από το 2008 έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για τη διάσωση, συντήρηση, καταγραφή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του οπτικοακουστικού αρχείου που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ώρες. Ήδη βρίσκεται σε καθημερινή εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν ακόμα 5 με 7 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες υλοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, η ψηφιακή μεταγραφή του υλικού γίνεται σε «πραγματικό χρόνο», δηλαδή για εκπομπή μίας ώρας απαιτείται ψηφιακή επεξεργασία μίας ώρας. Οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου έργου είναι η πρόκληση στην καθημερινότητά μας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στην αποστολή μας που δεν είναι άλλη από το να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε πολίτη ό,τι συνιστά την εθνική μας κληρονομιά σε ήχο και εικόνα.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)