Το τέταρτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού Τριάθλου ύστερα από αρκετή σκέψη και ομόφωνη απόφαση κυκλοφορεί με νέα ονομασία. Ετσι το Total Triathlete μετονομάστηκε σε Triathlon World και φιλοξενείται επιτέλους στην δική του ιστοσελίδα www.triathlonworld.gr.
Στην ιστοσελίδα www.triathlonworld.gr που σας προτείνουμε να επισκέπτεστε συχνά μπορείτε να βρίσκεστε νέα και άρθρα πέρα από αυτά που θα υπάρχουν στο διμηνιαίο περιοδικό. Στόχος μας είναι να γίνει το σημείο αναφοράς στο ελληνικό τρίαθλο. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι εφικτό ώστε κάθε φορά που την επισκέπτεστε να έχει και κάτι νέο και ενδιαφέρον. Και σε αυτή την περίπτωση η αρχική δομή της ιστοσελίδας δεν θα είναι και η τελική. Θα κάνουμε αρκετές τροποποιήσεις και ίσως ριζικές αλλαγές τόσο στην δομή όσο στο στήσιμο ώστε να επιτύχουμε αυτή την μορφή που θα σας ικανοποιεί περισσότερο.
Οσον αφορά το περιοδικό όπως θα δείτε έχει πολλές αλλαγές στην δομή και την ύλη του. Εχουμε προσθέσει νέες στήλες όπως τα νέα από το εξωτερικό, τα αγωνιστικά νέα από την Ελλάδα (καθώς πλέον έχει ξεκινήσει η αγωνιστική σαιζόν στην Ελλάδα) καθώς και παρουσίαση και τεστάρισμα αθλητικού εξοπλισμού.
Ως κεντρικό θέμα έχουμε την Ολυμπιακή απόσταση και κεντρική συνέντευξη αυτή του Greg Bennett, ενός και την γνώμη μου από τους καλύτερους αθλητές στην συγκεκριμένη απόσταση όλων των εποχών, τόσο σε αγώνες με αλλά και χωρίς drafting. Στο αφιέρωμα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην κατανόηση των βασικών αρχών της προπονητικής του κάθε αθλήματος. Θεωρούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι αθλητές που ασχολούνται με το Τρίαθλο είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει τα βασικά και έτσι ακόμα όταν «διαβάζουν» ένα προπονητικό πρόγραμμα το διαβάζουν/ αντιλαμβάνονται λάθος. Με συναντούν συνεχώς αθλητές και μου ζητούν να γράφω προγράμματα. Δυστυχώς αυτό είναι από τα πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Δεν μπορώ να προτείνω πρόγραμμα σε κάποιο αθλητή δίχως να τον γνωρίζω. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας αθλητής είναι να προπονηθεί κάτω την καθημερινή επίβλεψη ενός ή περισσοτέρων προπονητών. Πολλοί συναθλητές μου είναι αρκετά επίμονοι και φθάνουν στο σημείο να μου λένε γράψε μας προγράμματα. Αυτό είναι γνωστό, δηλαδή οι Τριαθλητές τρελαινόμαστε να διαβάζουμε προπονητικά προγράμματα. Ομως νοιώθω μεγάλη ευθύνη να κάνω κάτι που εάν το ακολουθήσει κάποιος μπορεί να τραυματιστεί ή να πάθει υπερκόπωση. Εχω συναντήσει αρκετούς Τριαθλητές το τελευταίο διάστημα που μου λένε να ρωτήσω τους ξένους αθλητές να μας γράψουν το πρόγραμμα προπόνησης. Τους απαντάω ότι οι ξένοι αθλητές ενώ απαντάνε σε όλα σε αυτό αποφεύγουν να απαντήσουν. Εκείνο που μου μου λένε συνεχώς τώρα τελευταία είναι να γράψω τι προπόνηση κάνω προσωπικά. Θα ήμουν «εγκληματίας» εάν έβαζα στον πειρασμό κάποιον/ -οιους να ακολουθήσουν την προπόνηση που κάνω εγώ. Εχοντας περισσότερα από είκοσι (20) συνεχόμενα χρόνια συνεπούς προπόνησης στο Τρίαθλο το σώμα μου μπορεί να αντέχει σε μεγάλα προπονητικά φορτία. Αυτή την εβδομάδα έκανα 8 προπονήσεις κολύμβησης, ένα έντονο εργομετρικό brick, έκανα πέντε προπονήσεις ποδηλασίας, 4 προπονήσεις τρεξίματος και έκανα δύο φορές βάρη. Πόσοι έλληνες τριαθλητές θα άντεχαν αυτά τα φορτία; Εάν το ακολουθήσει κάποιος θα οδηγηθεί εκ του ασφαλούς στην υπερκόπωση.
Επανέρχομαι στο ότι κάποιος που ξεκινάει να κάνει τρίαθλο θα πρέπει να κάνει προπόνηση με κάποιον προπονητή όπως θα έκανε αν ξεκινούσε σκι, τέννις, ιππασία, μπιτς βόλεϋ, ιστιοπλοία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τρίαθλο δεν είναι τεχνικό αγώνισμα και το μόνο που αρκεί είναι να αγοράσουμε ένα ποδήλατο, ένα ζευγάρι γυαλάκια κολύμβησης και ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος και τότε είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα. Για μένα το να είσαι προπονητής είναι μεγάλη ευθύνη και έτσι όταν θα το κάνω θα ήθελα να εξασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας αθλητής που δεν θα τύχει της δέουσας προσοχής. Τώρα όμως το περιοδικό και ο προγραμματισμός της δικής μου προπόνησης είναι το πιο σημαντικό.
Δυστυχώς το αφιέρωμα στην Ολυμπιακή απόσταση μας κάνει να μελαγχολούμε που η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη σε διεθνές επίπεδο. Δεν έχουμε πλέον εθνικές ομάδες, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί προπονητές και τα σωματεία της Ομοσπονδίας είναι σωματεία με μηδενική παραγωγή έργου. Αθλητές υψηλού επιπέδου ξεπηδούν από όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα που πρέπει να είμαστε σε επίπεδο εθνικών ομάδων το παράδειγμα προς αποφυγή. Ως αθλητής που είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις στεναχωριέμαι διπλά που η γαλανόλευκη είναι απούσα από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Θα πρέπει επιτέλους η ελληνική πολιτεία να αξιολογήσει το έργο που παράγουν οι αθλητικές ομοσπονδίες και να καταργήσει όλες αυτές που δεν παράγουν έργο. Επιτέλους, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε θα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στις ομοσπονδίες και σε όποιες υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Πρέπει να απομακρυνθούν από τον ελληνικό αθλητισμό οι επαγελματίες παράγοντες και τα σωματεία «σφραγίδα». Ελπίζουμε ότι το Τρίαθλο θα ενταχθεί σε κάποια σοβαρή ομοσπονδία και εκεί θα έχει την δέουσα προσοχή. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή οι εθνικές μας ομάδες θα είναι παρούσες σε όλα τα διεθνή ραντεβού του αθλήματος. Με την ασχετοσύνη όσων διοικούν τον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε δύσκολο…όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Πέρα από το να εστιάσουμε στην Ολυμπιακή απόσταση έχουμε αφιέρωμα και στην διατροφή όπου έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με την κα. Ειρήνη Μπαμπαρούτση με την οποία συνεργάζομαι προσωπικά και δυστυχώς να διαπιστώνω ότι ακόμα δεν έχω αξιοποιήσει το μεγάλο όπλο που έχει στα χέρια του ένας Τριαθλητής τόσο στην προπόνηση/ καθημερινότητα όσο και στον αγώνα και που λέγεται σωστή διατροφή.
Για ακόμα μία φορά πολλά ευχαριστώ όλους τους συναθλητές μου για τα πολλά και έξυπνα σχόλια που μου μεταφέρουν τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες του περιοδικού και ιδιαίτερα στην Ευτυχία Φιλαλήθη που επιμελείται τα κείμενα και φυσικά στην εταιρεία ergo και ιδιαίτερα στην Χριστίνα Χαραμουντάνη που εκτός από το στήσιμο του περιοδικού έχει αναλάβει και το στήσιμο της ιστοσελίδας www.triathlonworld.gr
Τέλος κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το μεγάλο μυστικό μας και ταυτόχρονα αυτό που είναι και το στοίχημά μας, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο να μπορέσουμε να βγάλουμε το πρώτο έντυπο περιοδικό τριάθλου με την ονομασία TriathlonWorld. Ομως βασική προϋπόθεση είναι να είναι κάτι που θα μας ικανοποιεί ως αποτέλεσμα και όχι κάτι που απλά θα ττυπωθεί.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Ψαρέλης