Προπόνηση Τριάθλου : Εισαγωγή στην περιοδικότητα

Περιοδικότητα προπόνησης.

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

«Η περιοδικότητα ορίζεται ως η μεταβολή του όγκου και της έντασης σε διακριτούς κύκλους σε σχέση με τον χρόνο ώστε να προετοιμαστεί κάποιος για έναν αγώνα στόχο. Υπάρχουν δύο τύποι περιοδικότητας στην άσκηση, η γραμμική και η μη γραμμική.

Στην γραμμική ο αθλητής στοχεύει ένα ενεργειακό σύστημα… πηγαίνοντας από την χαμηλή στην υψηλή ένταση φορτίου.

Στην μη γραμμική περιοδικότητα ο αθλητής χρησιμοποιεί διάφορα ενεργειακά συστήματα και εντάσεις κατά τη διάρκεια ενός προπονητικού κύκλου, τα οποία και αναπτύσσει ταυτόχρονα».  (Klion M, 2013).

Πέρα από την κλασσική ερμηνεία και εφαρμογή των αρχών του matveyev αρκετές νέες ιδέες έχουν προκύψει με πιο σημαντική αυτή της περιοδικότητας με μπλοκ.

Ως κύριος εκφραστής της περιοδικότητας κατά μπλοκ (block periodization) είναι ο Vladimir Issurin o οποίος αναφέρει σχετικά : « Η κλασσική περιοδικότητα έχει επαναδημοσιευτεί πολλές φορές και έχει γίνει μονοπολική προσέγγιση  στον σχεδιασμό και ανάλυση της προπόνησης.

Παρ’ ολαυτά  καθώς ο αθλητισμός προοδεύει αναδεικνύονται αντιθέσεις μεταξύ της κλασσικής περιοδικότητας και των επιτυχημένων εμπειριών  προπονητών και αθλητών.

Σταδιακά αυτές οι εμπειρίες οδήγησαν  σε εναλλακτικές προπονητικές ιδέες και πρόσφατα μία ανανεωμένη προπονητική προσέγγιση που καλείται Block Periodization.

Η γενική ιδέα  προϋποθέτει την χρήση και την αλληλουχία εξειδικευμένων μεσόκυκλων – που ονομάζονται μπλοκ- όπου υψηλά προπονητικά φορτία εστιάζουν σε ένα μικρό αριθμό κινητικών και τεχνικών δεξιοτήτων». (Issurin 2008)

«Η κριτική της κλασσικής περιοδικότητας δεν είναι καλά τεκμηριωμένη μεθοδολογικά και δεν ταιριάζει με το επίπεδο της επιστημονικής διαφωνίας σχετικά με το πρόβλημα και με αυτή την επιστημονική σκοπιά μπορεί να απορριφθεί λόγω υποκειμενικότητας.

Οι νέες ιδέες για την περιοδικότητα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και η εφαρμογή τους στην πράξη δεν είναι εφικτή εάν κάποιος επιθυμεί να επιτύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα την κατάλληλη στιγμή στον πιο σημαντικό αγώνα, κάτι που είναι η βασική ιδέα της περιοδικότητας  σύμφωνα με την κλασσική θεωρία.

Έτσι η κλασσική περιοδικότητα είναι κυρίως μία παρεξήγηση και όχι μία επανάσταση στην προπονητική.» (Koprovica, 2012)

 

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Summary
Article Name
Προπόνηση Τριάθλου
Description
Εισαγωγή στην περιοδικότητα της προπόνησης Τί είναι η γραμμική και τι η μη γραμμική περιοδικότητα; TΙ είναι το block training;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)