Προπόνηση Τριάθλου: Ορισμός και παρακολούθηση της έντασης της προπόνησης

Ορισμός και παρακολούθηση έντασης προπόνησης

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Για να ορίσουμε την ένταση μίας προπόνησης έχουμε όρους εξωτερικού φορτίου και όρους εσωτερικού φορτίου

Εξωτερικό φορτίο είναι η ταχύτητα/ ρυθμός στο τρέξιμο και η ισχύς στην ποδηλασία. Καθώς έχουμε πολύ καιρό να κάνουμε ένα τεστ στο τρέξιμο τα επόμενα Σάββατο χωρίς άγχος θα κάνουμε κάποιες σύντομες δοκιμασίες.

Εσωτερικό Φορτίο είναι το πόσο έντονα πρέπει να δουλέψει ο οργανισμός ή συστήματα αυτού (π.χ. καρδιοαναπνευστικό) στο εξωτερικό φορτίο. Δεν έχουν πάντα αναπαραγωγίσιμη αντιστοίχιση. Μία μέρα τρέχουμε στο 5’/χλμ και έχω 150 σφυγμούς και μία άλλη μέρα 160. Μία μέρα νιώθω τα 200 watts moderate και μια άλλη moderate hard ή hard.

Οσες περισσότερες παραμέτρους καταγραφούμε και παρακολουθούμε τόσο πιο εύκολη κάνουμε την ανάλυση της προπόνησης από τον προπονητή.

Triathlon mag

Triathlon Mag

Summary
Article Name
Προπόνηση Τριάθλου: Ορισμός και παρακολούθηση της έντασης της προπόνησης
Description
Ορισμός και παρακολούθηση έντασης προπόνησης
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.