Εφαρμοσμένη Φυσιολογία & Προπονητική στο Τρίαθλο: 1997 “Τhe Vuokatti Project”

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εφαρμοσμένη Φυσιολογία & Προπονητική στο Τρίαθλο: 1997 Τhe Vuokatti Project

Ερωτήσεις

 • Τι είναι το περίφημο Vuokatti Project;
 • Πως μεταβάλλεται  η ενεργειακή δαπάνη, η καρδιακή συχνότητα και ο αερισμός όταν ο αθλητής κάνει drafting;
 • Ποιες μυικές ίνες κινητοποιούνται περισσότερο όταν οι οι ποδηλάτες/ τριαθλητές κάνουν drafting;
 • Πόσο απέχει η επίδοση ενός αθλητή στο τρέξιμο ύστερα από ποδηλασία με και χωρίς drafting σε σχέση με το ρεκόρ/ επίδοση ενός αθλητή σε έναν δρομικό αγώνα

Εισαγωγή

Το 1997 που είχαμε ταξιδέψει στο Vuokatti της Φιλανδίας (περίπου 500χλμ πιο βόρεια από το Ελσίνκι) για να συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τριάθλου είχαμε εντυπωσιαστεί τόσο από το μοναδικό για τα δικά μας μάτια περιβάλλον όσο και από τις ιδανικές συνθήκες προπονήσεις που επικρατούσαν.

Μπορούσες να ποδηλατείς επί ώρες δίχως να συναντήσεις ούτε ένα αυτοκίνητο και μάλιστα σε δρόμους όπου τα μπαλώματα ξεχώριζαν μόνο χρωματικά από τον υπόλοιπο δρόμο. Επίσης είχαμε εντυπωσιαστεί από τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το περίφημο τούνελ για την προπόνηση των αθλητών του σκι αντοχής το καλοκαίρι.

Μετά από την λήξη των αγώνων έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα στο οποίο συμμετείχαν η Γαλλική Ομοσπονδία Τριάθλου, η αντίστοιχη Φιλανδική, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τριάθλου (European Triathlon Union) καθώς το Γαλλικό Ινστιτούτο των Σπορ (INSEP), το Ινστιτούτο των Σπορ του Vuokatti και η εταιρεία δημιουργίας παλμογράφων Polar. (Haussswitrh, Lehenaff, Dreano,Savonen : Effects of cycling alone or in a sheltered position on subsequent running performance during a triathlon).

Το ιδιαίτερο αυτής της έρευνας ήταν ότι με την χρήση του φορητού Cosmed Κ4 έκαναν μετρήσεις στην διαδρομή του αγώνα και όχι εργαστηριακά.

Αυτό που έκαναν ήταν να επιλέξουν αθλητές των εθνικών ομάδων της Φιλανδίας και της Γαλλίας για να εκτελέσουν τα παρακάτω :

 1. Έναν αγώνα τρεξίματος (ατομική χρονομέτρηση) 5 χιλιομέτρων.
 2. Έναν αγώνα –ουσιαστικά ατομική χρονομέτρηση- σπριντ (750 – 20 – 5) στην διαδρομή που έγινε ο αγώνας δίχως drafting
 3. Eναν αγώνα σπριντ (750 -20 -5) στην διαδρομή που έγινε ο αγώνας αλλά με drafting όπου υπήρχε επαγγελματίας ποδηλάτης πίσω από τον οποίο πήγαιναν με την ίδια ταχύτητα (39,5χλμ/ώρα) με την οποία είχαν πάει στον αγώνα δίχως drafting.

Από τα ευρήματα της έρευνας αυτά που αξίζει να σημειώσουμε είναι τα εξής:

 1. H ενεργειακή δαπάνη, η καρδιακή συχνότητα και ο αερισμός είναι πολύ μικρότερος στον αθλητή που κάνει drafting.Παρότι προηγούμενοι ερευνητές είχαν βρει πολύ μεγαλύτερη μείωση σε αντίστοιχα πειράματα στην ποδηλασία (π.χ.-26% στην VO2max) αυτό δεν έγινε εδώ κάτι που προφανώς οφείλεται στο ότι οι αθλητές πριν είχαν κολυμπήσει και γι΄αυτό παρατηρήθηκε πολύ υψηλή καρδιακή συχνότητα και μέγιστη πρόσληψη στην αρχή της ποδηλασίας. Αυτή η κόπωση της κολύμβησης έφυγε σιγά σιγά και εάν δεν ληφθεί αυτή η τιμή τότε αυτά τα πειραματικά δεδομένα συμφωνούν με τα προηγούμενα.
 2. Οι αθλητές όταν έκαναν drafting ποδηλατούσαν στις 95 στροφές το λεπτό ενώ όταν έκαναν ατομική χρονομέτρηση στις 89 στροφές το λεπτό. Όπως είναι λογικό οι ερευνητές προβληματίστηκαν αρκετά σχετικά. Η εξήγηση που έδωσαν, δεν βασίζεται σε επιστημονικές μετρήσεις (βλ. Ηλεκτρομυογράφημα) είναι ότι στο drafting χρησιμοποιούν περισσότερες ίνες βραδείες βραδείας συστολής και κατά συνέπεια αλλαγή ολόκλήρου του μεταβολισμού. Οι ερευνητές με αυτό τον τρόπο εξηγούν και τις διαφορές στην παραγωγή του γαλακτικού οξέος (8,4 στην ποδηλασία με drafting έναντι 4,0 στην ποδηλασία δίχως drafting).
 3. Στην κολύμβηση έπρεπε να κολυμπήσουν και τις δυο φορές το ίδιο και στην ποδηλασία με drafting να πάνε με τον ίδιο ρυθμό όπως και στην προσπάθεια χωρίς drafting. Στο τρέξιμο λοιπόν ήθελαν οι ερευνητές να δουν τις διαφορές. Οι αθλητές στα 5χλμ σκέτο έτρεξαν κατά μέσο όρο 16λεπτά  και 32 δευτερόλεπτα ενώ με το drafting 16 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Δηλαδή μόνο 18 δευτερόλεπτα. Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δύο αθλητές έτρεξαν πιο γρήγορα (1 με 2 dδευτερόλεπτα) μέσα στο Τρίαθλο (στην δοκιμασία με drafting) σε σχέση με το σκέτο τρέξιμο. Όσο πιο δυνατοί  δρομείς ήταν τόσο πιο μικρότερη η διαφορά μεταξύ της δρομικής απόδοσης μετά την ποδηλασία με drafting.
 4. Στην δοκιμασία χωρίς drafting o μέσος όρος ήταν 17:30 δηλαδή 40 δευτερόλεπτα από το τρέξιμο της δοκιμασίας με drafting και σχεδόν ένα λεπτό από το ξεκούραστο τρέξιμο.

Φυσικά και η όλη δοκιμασία έχει σημαντικές αδυναμίες αλλά ήταν για τότε που έγινε (το 1997) πολύ ιδιαίτερη. Η μεγάλη αδυναμία είναι ότι οι αθλητές σε αγώνα drafting έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις εντάσεις που κάνουν ποδήλατο (θα έχουμε σχετικό άρθρο). Ομως δεν παύει να μας μαθαίνει πολλά πράγματα τόσο για το πως επηρεάζεται η απόδοσή μας στο τρέξιμο στους αγώνες χωρίς drafting και για το πως μπορούμε να κάνουμε σχετική προπόνηση για αγώνες δίχως drafting.

Summary
Τρέξιμο υπό κόπωση
Article Name
Τρέξιμο υπό κόπωση
Description
Τι είναι το περίφημο Vuokatti Project; Πως μεταβάλλεται  η ενεργειακή δαπάνη, η καρδιακή συχνότητα και ο αερισμός όταν ο αθλητής κάνει drafting; Ποιες μυικές ίνες κινητοποιούνται περισσότερο όταν οι οι ποδηλάτες/ τριαθλητές κάνουν drafting; Πόσο απέχει η επίδοση ενός αθλητή στο τρέξιμο ύστερα από ποδηλασία με και χωρίς drafting σε σχέση με το ρεκόρ/ επίδοση ενός αθλητή σε έναν δρομικό αγώνα
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)