Σύγχρονη προπονητική στο Τρίαθλο

Σύγχρονη προπονητική στο Τρίαθλο

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εισαγωγή

Η προπονητική του Τριάθλου εξ’ ορισμού είναι σύνθετη καθώς περιλαμβάνει το άθλημα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά αθλήματα σε διαδοχική σειρά όπου ο αθλητής προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το αθλητικό αποτέλεσμα μειώνοντας τον χρόνο τερματισμού.

Το Τρίαθλο περιλαμβάνει διαφορετικά αγωνίσματα  με διαφορετική διάρκεια και κατά συνέπεια διαφορετική προπονητική προσέγγιση. Πλέον έχουμε το νέο ολυμπιακό αγώνισμα (σκυτραλοδρομία) που διαρκεί κοντά στα 20 λεπτά συνολικά μέχρι και το Ironman που διαρκεί πάνω από 7,5 ώρες.

Πέρα από τις διαφορετικές φυσιολογικές ανάγκες των διαφόρων αγωνισμάτων/ αθλητικών αποστάσεων έχουμε και διαφορετικές ανάγκες περιοδισμού και φορμαρίσματος. Οι αθλητές που εξειδικεύονται στην απόσταση sprint και στην ολυμπιακή απόσταση καλούνται να είναι σε εξαιρετική κατάσταση σε πολλούς αγώνες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, π.χ. για να συμμετέχουν σε ένα εθνικό κύπελο ευρωπαϊκό ή [παγκόσμιο κύπελλο ή στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αντίθετα οι αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στο Ironman θέλουν να είναι σε υψηλή αγωνιστική κατάσταση 1 έως 3 φορές τον χρόνο.

Οι αθλητές αντοχής (κολυμβητές, ποδηλάτες, δρομείς) έχουν χαρακτηριστικό τους μεγάλους όγκους προπόνησης που στην περίπτωση των τριαθλητών είναι ακόμα μεγαλύτερος λόγω της φύσης του αθλήματος. Φυσικά  η προπονητική προσέγγιση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και από την κλασσική περιοδικότητα και την εμμονή στον όγκο προπόνησης που είχε οδηγήσει πολλές φορές σε τραυματισμούς αλλά και σε καταστάσεις υπερκόπωσης έχουμε πλέον περάσει σε πιο σύγχρονα και σύνθετα προπονητική πρωτόκολλα.

Η επιστημονική βιβλιογραφική παραγωγή ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς και χρόνο με τον χρόνο μπορούμε να αυξάνουμε σημαντικά την κατανόησή μας για το άθλημα και για την κάθε αγωνιστική απόσταση ειδικότερα.

Όμως πέρα από την επιστημονική βιβλιογραφία ο κάθε προπονητής καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις καθώς όσο ανεβαίνει το αγωνιστικό επίπεδο το απαιτείται και μεγαλύτερη εξατομίκευση και οριακές καταστάσεις υπερφόρτωσης προπονητικών φορτίων.

Triathlon Webinars 2021

Triathlon Webinars

Ολιστική προπονητική και επιστημονική επίβλεψη

Για να μπορέσουν οι αθλητές και αθλήτριες τριάθλου να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης πρέπει πλέον να έχουν μία ολιστική προπονητική και επιστημονική βοήθεια όπως στους τομείς της διατροφής, ψυχολογίας, εργοφυσιολογίας, βιοχημείας της άσκησης, ενδυνάμωσης, αποκατάστασης κ.λπ.

Στόχος είναι να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η υγεία του αθλητή την ώρα που προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει τα προπονητικά φορτία και έτσι να μεγιστοποιήσει το ρυθμό αθλητικής βελτίωσης.

Πέρα από το παραπάνω η συνέπεια στην προπόνηση προυποθέτει την αποφυγή τραυματισμών και τυχόν συνθηκών υπερπροπόνησης

Η συνεχής καταγραφή των εξωτερικών και εσωτερικών φορτίων είναι μία πραγματικότητα όπως είναι μία πραγματικότητα η συχνή επικοινωνία του προπονητή και αθλητή με την επιστημονική ομάδα υποστήριξης.

Συμπέρασμα

Το Τρίαθλο συνεχώς εξελίσσεται αναφορικά με τις προπονητικές μεθόδους με σημείο αναφοράς την διασφάλιση της υγείας των αθλητών και την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω απαιτείται η ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης επιστημονικής ομάδας που καθοδηγείται από έναν έμπειρο στο άθλημα προπονητή, ο οποίος οφείλει συνεχώς να εξελίσσεται επιστημονικά και προπονητικά καθώς και να εστιάζει στην πλήρη εξατομίκευση της προπόνησης του κάθε αθλητή/ αθλήτριάς του.

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Triathlon Training Camp

Triathlon Training Camp

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.