Τεχνική Κολύμβησης για Τριαθλητές : Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα ποδιών (μέρος B’)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

  • Πως γίνεται να έχω δυνατά πόδια, να είμαι δυνατός στην ποδηλασία και στο τρέξιμο αλλά  με σανίδα να μην μπορώ να έχω καλή προώθηση μέσα στο νερό;

  • Κάτι πρέπει να κάνω λάθος όταν κάνω πόδια στην κολύμβηση αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί;

  • Ποια είναι τα ποια συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα των ποδιών που πρέπει να αποφύγω;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σχετικά με  την σωστή τεχνική στο «χτύπημα» των ποδιών μέσα στο νερό.

Όπως έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα οι τριαθλητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο χτύπημα ποδιών. Ενας βασικός λόγος είναι η δυσκαμψία που έχουν στην ποδοκνημική αφού από την κάθετη θέση οι φτέρνες τους μπορούν να κάνουν μία επιπρόσθετη κίνηση 45-50 μοιρών μόνο. Επιπρόσθετα οι τριαθλητές δεν αφιερώνουν χρόνο στην εκγύμναση των ποδιών.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά λάθη στο χτύπημα ποδιών:

  • Χτύπημα «αέρα». Αρκετοί κάνουν  πόδια  «χτυπώντας αέρα», δηλαδή κάνοντας ένα μεγάλο μέρος της κίνησης εκτός νερού. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο  δεν μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση του σώματος μέσα στο νερό. Είναι απαραίτητο να γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό τουλάχιστον στους αθλητές αντοχής.

  • Μεγάλη κίνηση ποδιών. Χρειαζόμαστε μικρή κίνηση και μεγαλύτερη συχνότητα και όχι μεγάλες κινήσεις που αυξάνουν σημαντικά την κάθετη αντίσταση μέσα στο νερό.

  • Μεγάλο άνοιγμα ποδιών. Κατά την κίνηση των ποδιών τα πόδια ανοίγουν πέρα από το οριζόντιο άνοιγμα του σώματος

  • «Χτύπημα/λάκτισμα μπάλας». Κατά την κίνηση των ποδιών γίνεται μεγάλη κλίση στο γόνατο, όπως όταν προσπαθούμε να χτυπήσουμε μία μπάλα ποδοσφαίρου.

Triathlon Schinias 1992

Triathlon Schinias 1992

Summary
Article Name
Τεχνική Κολύμβησης για Τριαθλητές : Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα ποδιών (μέρος B’)
Description
Πως γίνεται να έχω δυνατά πόδια, να είμαι δυνατός στην ποδηλασία και στο τρέξιμο αλλά  με σανίδα να μην μπορώ να έχω καλή προώθηση μέσα στο νερό; Κάτι πρέπει να κάνω λάθος όταν κάνω πόδια στην κολύμβηση αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί; Ποια είναι τα ποια συνηθισμένα λάθη στο χτύπημα των ποδιών που πρέπει να αποφύγω;
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.