Τρίαθλο

Πηγή: wikipedia.org

Το άθλημα που ονομάζουμε τρίαθλο, είναι στην ουσία η διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο.

Ο αθλητής συμμετέχει διαδοχικά στα τρία αγωνίσματα και μάλιστα συνεχόμενα (χωρίς κενό, πέραν αυτού που χρειάζεται για να φορέσει ρούχα ή να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του).

Η σειρά των αγωνισμάτων μπορεί να αλλάζει, αλλά συνήθως το κολύμπι προηγείται και ακολουθούν, ποδήλατο και τρέξιμο ή τρέξιμο και ποδήλατο. Επίσης υπάρχει και ποικιλία στα αγωνίσματα ως προς την απόσταση ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει και παραλλαγές ως προς το έδαφος στο οποίο διεξάγεται το κάθε αγώνισμα (το κολύμπι σχεδόν πάντα διεξάγεται σε ανοιχτή θάλασσα). Συνήθως ισχύουν λοιπόν τα ακόλουθα:

 • Κολύμπι: 1 χλμ ή 1,5 χλμ ή 2 χλμ (στο ironman φτάνει και τα 3,5 χλμ)

 • Ποδήλατο: 20 χλμ ή 40 χλμ ή 60 χλμ (στο ironman φτάνει τα 180 χλμ)

 • Τρέξιμο: 5 χλμ ή 7 χλμ ή 10 χλμ (στο ironman το τρέξιμο έχει φτάσει σε απόσταση και τα 42χλμ. δηλαδή απόσταση μαραθωνίου)

Οι πιο διαδεδομένες αποστάσεις είναι:

 • Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης (1500μ. – 40χλμ. – 10χλμ)

 • Sprint Τρίαθλο (750μ. – 20χλμ. – 5χλμ)

 • Ironman (4χλμ. – 180χλμ. – 42χλμ.)

Βέβαια υπάρχουν και παραλλαγές αυτών των αποστάσεων και διαφορετικοί συνδυασμοί μεταξύ των αγωνισμάτων, με τα πιο γνωστά τα:

 • Δίαθλο (Τρέξιμο – Ποδηλασία – Τρέξιμο)

 • Άκουαθλο (Κολύμβηση – Τρέξιμο)

(Συνήθως το τρίαθλο διεξάγεται σε ανοιχτή θάλασσα, και ασφάλτινες διαδρομές για τρέξιμο ή ποδήλατο με λογικές υψομετρικές διαφορές. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται και τρίαθλα σε ανώμαλο ή ορεινό έδαφος με ποδήλατα βουνού και τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος και με πολύ μεγαλύτερες κλίσεις εδάφους (ανηφόρες ή κατηφόρες).

Είναι ολυμπιακό άθλημα από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000. Οι Ολυμπιονίκες μέχρι σήμερα στο τρίαθλο είναι:
Άντρες:

 • Σίδνεϊ 2000: Χρυσό Simon Whitfield(Καναδάς) Αργυρό Stephan Vuckovic (Γερμανία) Χάλκινο Jan Rehula (Τσεχία)

 • Αθήνα 2004: Χρυσό Hamish Carter (Ν. Ζηλανδία) Αργυρό Bevan Docherty (Ν. Ζηλανδία) Χάλκινο Sven Riederer (Ελβετία)

 • Πεκίνο 2008: Χρυσό Jan Frodeno (Γερμανία) Αργυρό Simon Whitfield (Καναδάς) Χάλκινο Bevan Docherty (Ν. Ζηλανδία)

 • Λονδίνο 2012: Χρυσό Alistair Brownlee (Μ. Βρεττανία) Αργυρό Javier Gomez (Ισπανία) Χάλκινο Jonathan Brownlee (Μ. Βρεττανία)

Γυναίκες:

 • Σίδνεϊ 2000: Χρυσό Brigitte McMahon (Ελβετία) Αργυρό Michelle Jones (Αυστραλία) Χάλκινο Magali Messmer (Ελβετία)

 • Αθήνα 2004: Χρυσό Kate Allen (Αυστρία) Αργυρό Loretta Harrop (Αυστραλία) Χάλκινο Susan Williams (Αμερική)

 • Πεκίνο 2008: Χρυσό Emma Snowsill (Αυστραλία) Αργυρό Vanessa Fernandes (Πορτογαλία) Χάλκινο Emma Moffatt (Αυστραλία)

 • Λονδίνο 2012: Χρυσό Nicola Spirig (Ελβετία) Αργυρό Lisa Norden (Σουηδία) Χάλκινο Erin Densham (Αυστραλία)

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.