Κατερίνα Παπαϊωάννου : Η νικήτρια της Ολυμπιακής Απόστασης στο Σχινιά

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα Ολυμπιακής Απόστασης στο Σχινιά είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη νικήτρια του αγώνα.

Η Κατερίνα γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έπειτα φοίτησε στο ΕΜΠ για τις μεταπτυχιακές σπουδές της, ενώ συνεχίζει να σπουδάζει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, όπου ασχολείται με τον επίκαιρο τομέα των κόκκινων δανείων.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό όταν ήταν 28 ετών και άρχισε το τρίαθλο δύο χρόνια αργότερα.

Συνέντευξη

Triathlon.gr : Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;

Είχα ξεκινήσει με τρέξιμο κι έτρεχα ήδη δύο χρόνια. Εφόσον δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με τον αθλητισμό πιο πριν, τα οφέλη που είδα ήταν εντυπωσιακά και άμεσα. Το τρίαθλο το άκουσα από φίλους και αναρωτήθηκα αμέσως, αν με το τρέξιμο είδα τέτοια διαφορά, τι θα γινόταν αν κατάφερνα να κάνω κάτι τόσο δύσκολο – όπως μου είχε φανεί τότε το τρίαθλο;

 

Triathlon.gr: Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά στην ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;

Στο τρίαθλο αφιερώνω πάρα πολύ χρόνο κάθε μέρα, όμως μόνο ένα μέρος αυτού του χρόνου είναι η προπόνηση. Η προπονηση μου παίρνει περίπου μία με δύο ώρες τις καθημερινές, δύο με τρεις τα Σαββατοκύριακα. Περισσότερο αν προετοιμάζομαι για κάποιο μεγάλο αγώνα. Μου αρέσει όμως επίσης να διαβάζω και να ενημερώνομαι για διάφορα θέματα, όπως ας πούμε για την τεχνική των αθλημάτων, για τεχνολογικές καινοτομίες, για την ψυχολογία των αθλημάτων αντοχής και για την ιστορία τους.

Triathlon.gr: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις μία επαγγελματική καριέρα με το Τρίαθλο;

Νομίζω πως το παν είναι να καταφέρεις να πειθαρχήσεις σε ένα πρόγραμμα. Δεν μου αρέσει που λείπω από το σπίτι όλη την ημέρα – γιατί αναγκαστικά πηγαίνω στην προπόνηση κατ ευθείαν μετά από το γραφείο – αλλά όταν έχεις σχηματίσει τη ρουτίνα σου και ξέρεις ακριβώς τις κινήσεις σου, τότε όλα γίνονται αυτόματα. Εξαιρετική βοήθεια σε αυτό είναι η επιλογή ενός προπονητή, ο οποίος θα φτιάξει μαζί σου το πρόγραμμά σου όπως σου ταιριάζει, ώστε να κερδίσεις χρόνο και να γλιτώσεις πολλά λάθη. Και πάντοτε σκέφτομαι πως άλλες γυναίκες έχουν την εργασία τους, τα παιδιά τους και καταφέρνουν να κάνουν και τρίαθλο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσο απαιτητική κι αν είναι η ημέρα στο γραφείο, δεν έχω δικαίωμα να γκρινιάξω!

 

Triathlon.gr : Περίμενες αυτή τη νίκη στο τρίαθλο ολυμπιακής απόστασης στο σχινιά;

Ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι θα είμαι δεύτερη. Δεν είχα καταλάβει ότι είμαι πρώτη, μέχρι την πρώτη αναστροφή στο τρέξιμο. Όταν είδα πόσο κοντά μου είναι η δεύτερη γυναίκα και γνωρίζοντας ότι είναι πολύ καλή στο τρέξιμο, περίμενα πότε θα με περάσει κι έκανα ότι μπορούσα για να την καθυστερήσω. Δεν είχα άγχος, γιατί ήξερα πως είχα κάνει έναν πολύ καλό αγώνα για τα δεδομένα μου, σε όποια θέση κι αν κατέληγα. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που εν τέλει έτρεξα τόσο καλά. Δεν ένοιωθα ψυχολογική πίεση.

 

Triathlon.gr : Ποιοι oι αγωνιστικοί σου στόχοι για το 2020 και μακροπρόθεσμα γενικότερα;

Ο στόχος του 2020 είναι το half ironman στο Costa Navarino. Το έτρεξα πρώτη φορά φέτος. Ήμουν πολύ συντηρητική γιατί δεν είχα ξανακάνει την απόσταση και η συγκεκριμένη διαδρομή δεν είναι εύκολη. Πήγα για να τερματίσω και να απολαύσω τον αγώνα. Φέτος θα ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο. Αργότερα ίσως κάποιο half στο εξωτερικό. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να εξοικειωθώ με την απόσταση του half και να την κάνω δική μου, όπως εξοικειώθηκα και με την ολυμπιακή. Δεν ξέρω πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνει αυτό, αλλά δεν με απασχολεί, γιατί αγαπώ τη διαδικασία της προετοιμασίας και της βελτίωσης. Ο αγώνας είναι η δικαιολογία για να μπει κανείς στη διαδικασία αυτή!

Triathlon.gr : Τι θα συμβούλευες μία κοπέλα που θέλει να ασχοληθεί με το Τρίαθλο;

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται στην αρχή. Οι γυναίκες διστάζουν πολύ γιατί τους φαίνεται εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά το τρίαθλο είναι τόσο απαιτητικό, όσο απαιτητικό θέλεις εσύ να γίνει. Μια στοιχειώδης εξοικείωση με τα τρία αθλήματα αρκεί για να τερματίσεις ένα μικρό τρίαθλο και να αντλήσεις τεράστια χαρά  και αυτοπεποίθηση από αυτό. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ειδικά στις γυναίκες. Δεν έχουν συνηθίσει να νοιώθουν δυνατές. Και το να τερματίζεις ένα τρίαθλο, σε κάνει να νοιώθεις δυνατή. Κι όσο δυνατότερη νοιώθεις, τόσο περισσότερο καταφέρνεις να ανταπεξέλθεις σε άλλες δυσκολίες, εκτός του τριάθλου.

 

Triathlon.gr : Γιατί το ποσοστό των Γυναικών που ασχολούνται με το τρίαθλο είναι ακόμα μικρό και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αυξηθεί;

Οι γυναίκες είναι πιο πιεσμένες στην καθημερινότητά τους από ότι οι άνδρες. Είναι τέτοιες οι κοινωνικές συνθήκες που αφενός τις αναγκάζουν να ασχολούνται με περισσότερα πράγματα, αφετέρου τις αποτρέπουν  από κάποια άλλα (όπως το τρίαθλο ή άλλα «αντρικά» αθλήματα και χόμπι). Δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα, που είμαστε και πιο παραδοσιακοί, παρατηρείται πιο έντονα. Αυτό μοιραία θα αλλάξει όσο ωριμάζουν οι συνθήκες. Ως τότε όμως είναι σημαντικό να παροτρύνουμε κάθε προσπάθεια και να τους δίνουμε ευκαιρίες ώστε να γνωρίσουν του τρίαθλο. Όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ, αλλά με την παρουσία τους. Να τις καλέσουμε να δουν έναν αγώνα, να δουν το κλίμα που υπάρχει και τα χαμόγελα όσων τερματίζουν, να τις καλέσουμε σε μια προπόνηση, να καταλάβουν ότι είναι κάτι προσεγγίσιμο κι ότι μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους.

Επίσης νομίζω πως το πιο «εχθρικό» στοιχείο του τριάθλου για τις γυναίκες είναι το ποδήλατο. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες κολυμβήτριες, πάρα πολλές που τρέχουν, αλλά το ποδήλατο τις τρομάζει. Δεν το έκαναν όταν ήταν μικρές, δεν είναι φιλικοί οι δρόμοι, δεν τα καταφέρνουν με τα μηχανικά μέρη….  Το έχω ακούσει πολλές φορές και το καταλαβαίνω πολύ καλά, γιατί κι εγώ ξεκίνησα από εκεί. Υπάρχουν όμως λύσεις και για τα τρία, που δεν τις ξέρεις αν δεν ασχοληθείς πρώτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τολμήσουμε και να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο που χρειάζεται. Δεν έχει σημασία πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος, όταν έχεις αγαπήσει τη διαδικασία!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)