Αγώνες Τριάθλου : Κριτήρια επιλογής αγώνων στο εξωτερικό.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Οικονομικό κόστος.

Οταν θα κάνετε τον οικονομικό προυπολογισμό του αγώνα πρέπει να υπολογίσετε τα κόστη ταξιδιού και συμμετοχής στον αγώνα καθώς και τα κόστη προετοιμασίας (αγορά αθλητικούς εξοπλισμού, πληρωμή προπονητή, πληρωμή αθλητικών εγκαταστάσεων, αγορά συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ.).

 • Συμμετοχή (Entry Fee).
 • Αεροπορικά Εισητήρια.
 • Μεταφορά ποδηλάτου.
 • Διαμονή (2-4) διανυκτερεύσεις.
 • Διατροφή.
 • Κόστη Μετακίνησης. Πολλές φορές επιλέγουμε αγώνα με χαμηλά κόστη στα αεροπορικά εισητήρια όμως αμελούμε να υπολογσίσουμε τα κόστη μετακίνησης από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και αντίστροφα καθώς και τα κόστη μετακίνησης από το ξενοδοχείο προς τον χώρο διεξαγωγής του αγώνα.

Σύνολο : Εάν κάνετε σωστό προγραμματισμό θα χρειαστείτε περίπου 800 με 100 ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν επιλέξετε τον αγώνα και προγραμματίσετε τον αγώνα με βάση μόν το οικονομικό κόστος ή/και ταξιδέψετε με μεγάλο γκρουπ.

Προφίλ διαδρομής και μορφή αγώνα

Οταν επιλέγουμε τον αγώνα είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε το προφίλ της διαδρομής. Η επιλογή του αγώνα πρέπει να προειγείται της επιλογής του αθλητικού μας εξοπλισμού καθώς και τους προγραμματισμού της προπόνησής μας.

Οι περισσότεροι κοιτάμε το προφίλ της ποδηλατικής διαδρομής. Για τους περισσότερους η επιλογή επίπεδης διαδρομής είναι μονόδρομος καθώς η επιλογή διαδρομής ποδηλάτου με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες συνεπάγεται σημαντική αλλαγή στις επιβαρύνσεις κατά την διάρκεια του αγώνα, ανάγκη να πάμε νωρίτερα για να κάνουμε την διαδρομή και φυσικά σημαντική αύξηση του ρίσκου να πέσουμε έξω στους αγωνιστικούς μας στόχους, μέρος των οποίων μπορεί να είναι ο τερματισμός του αγώνα. Ομως δεν πρέπει να σταθούμε στην ανάγνωση των υψομετρικών της ποδηλασίας, που φυσικά είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να εξετάσουμε τα παρακάτω :

 1. Μορφή εκκίνησης. Μία εκκίνηση κατά κύματα είναι λογικό να είναι πιο εύκολη καθώς θα έχει λιγότερα άτομα και τα οποία θα είναι πιο κοντά στις κολυμβητικές μας δυνατότητες
 2. Θερμοκρασία νερού. Είναι σχεδόν αδύνατο σε αγώνες μεσαίας απόστασης να μην επιτραπεί η χρήση στολής πόσο μάλλον που οι κατασκευαστές wetsuits είναι από τους χορηγούς των αγώνων
 3. Θερμοκρασία αέρα. Είναι δυστυχώς ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την απόδοσή μας. Εάν χρειαστεί να αγωνιστούμε σε πολύ διαφορετικές θερμορασίες από αυτές που προπονούμαστε τον τελευταίο καιρό είναι σίγουρο ότι θα επιρρεάσει αρνητικά την απόδόσή μας.
 4. Στίβος κολύμβησης. Στην θάλασσα θα έχουμε περισσότερο κύμα όμως είναι σίγουρο ότι θα είναι πιο κοντά σε αυτό που έχουμε ως Ελληνες μαθει να κολυμπάμε
 5. Στίβος τρεξίματος. Η ύπαρξη χώματος και ίσκιου θα επιρρεάσει θετικά την σωματική μας απόδοση καθώς και η ύπαρξη κόσμου την ψυχολογική μας διάθεση.
 6. Ωρα εκκίνησης. Η ώρα εκκίνησης για κάποιον που έχει φιλοδοξίες για καλή απόδοση είναι σημαντική, ιδίως εάν το πρόγραμμα ζωής τους δεν του επιτρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτές τις συνθήκες.
 7. Κλείσιμο δρόμων. Επειδή η ασφάλειά μας είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και κατά την διάρκεια του αγώνα θέλουμε να έχουμε τον έχουμε την συγκέντρωσή μας στο πως να πάμε πιο γρήγορα στην γραμμή τερματισμού είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι κλειστή η διαδρομή καθώς και να γνωρίζουμε τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων εθελοντών.

 

Αλλοι σημαντικοί παράγοντες επιλογής του αγώνα

 1. Συμμετοχή Αθλητών από Ελλάδα. Η συμμετοχή άλλων Ελλήνων, κυρίως πιο έμπειρων, είναι σημαντική καθώς βοηθάει τόσο σε πρακτικά ζητήματα όσο και ψυχολογικά.
 2. Ιστορία Αγώνα και εταιρεία που τον διοργωνώνει. Οσες περισσότερες φορές έχει διοργανωθεί ένα αγώνα και όση περισσότερη διοργανωτική εμπειρία έχει η εταιρεία που τον διοργωνώνει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να «ευχαριστηθούμε» τον αγώνα.
 3. Υπαρξη μηχανικής υποστήριξης πριν τον αγώνα. Είναι πολύ πιθανό όταν φτάσουμε στο ξενοδοχείο και ξεπακετάρουμε το πόδήλατο να διαπιστώσουμε ότι αυτό έχει υποστεί κάποια βλάβη ή ότι έχουν ξερυθιστεί οι ταχύτητες. Είναι απραίτητο να υπάρχει μηχανική υποστήριξη στον χώρο εγγραφών ή expo.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)