Διερευνά την παρουσία Αυστραλού προπονητή, καταδικασμένου για σεξουαλική κακοποίηση η ΔΟΕ

Ο Αυστραλός Μπρετ Σάτον, καταδικασμένος για σεξουαλική κακοποίηση, που προπονούσε την ασημένια Ολυμπιονίκη τριάθλου γυναικών, Τζούλι Ντέρον από την Ελβετία, αποχώρησε από τους Αγώνες του Παρισιού 2024 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε σήμερα (4/8) ότι διερευνά το θέμα.

Ο Αυστραλός εμφανίστηκε σε συνέντευξη στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS σχολιάζοντας την απόδοση της Ντέρον μετά το τρίαθλο της Τετάρτης. Είχε Ολυμπιακή διαπίστευση και εθεάθη επίσης να φορά ένα κόκκινο σακάκι με την κινεζική σημαία και τους Ολυμπιακούς κύκλους πάνω του.

Το 1999, ο Σάτον ομολόγησε την ενοχή του σε πέντε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός 13χρονου Αυστραλού κολυμβητή που ήταν προπονητής και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Η ποινή τέθηκε με αναστολή για τρία χρόνια.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό το άτομο δεν είναι πλέον εδώ στους Αγώνες, έχει αποχωρήσει από τους Αγώνες», είπε  σήμερα (4/8) ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένα θέμα για την κινεζική Ολυμπιακή Επιτροπή και η εθνική ομοσπονδία θα πρέπει να εμπλακεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αναφορές ότι ο Σάτον είχε διαπιστευθεί από την κινεζική επιτροπή.

«Μπορώ να σας πω ότι προφανώς θα διερευνύσουμε αυτό το θέμα.»

Ένας εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Τριάθλου δήλωσε ότι «οι προπονητές δεν είναι διαπιστευμένοι από εμάς αλλά από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και εγκρίνονται από τη ΔΟΕ».

Όπως είναι γνωστό ο Ολλανδός παίκτης μπιτς βόλεϊ Στίβεν φαν ντε Φέλντε, καταδικασμένος βιαστής, συμμετέχει στους Αγώνες του Παρισιού 2024.

Η ΔΟΕ είχε ήδη υπερασπιστεί την απόφαση της ολλανδικής Ολυμπιακής επιτροπής να έχει τον Φαν ντε Φέλντε στους Αγώνες και σήμερα (4/8)  ο Μαρκ Άνταμς πρόσθεσε:

«Αυτό είναι ένα θέμα που συζητήθηκε με την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή και μας διαβεβαίωσαν ότι υπήρχαν πολλά μέτρα διασφάλισης».

Α. Βαζογιάννης

Πηγή : Αθηναικό- Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)