Triathlon Lifestyle : Ευγενία Λυκουροπούλου

H Ευγενία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι παντρεμένη και είναι μητέρα δύο παιδιών επτά και τεσσάρων χρονών. Εργάζεται  σε αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία παιχνιδιών, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με δύσκολα και απαιτητικά ωράρια.

 

Ερωτήσεις

TriathlonWorld: Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το Τρίαθλο και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα;

Ευγενία Λυκουροπούλου: Ξεκίνησα το Τρίαθλο πριν από δυο χρόνια, ύστερα από παρότρυνση ενός φίλου τριαθλητή που μου μιλούσε με ενθουσιασμό για το άθλημα. Αν και δεν είχα αθλητικό παρελθόν, πέρα από την ολιγόχρονη ασχολία μου με το Judo και την αγάπη μου για το τρέξιμο, μου τράβηξε πραγματικά  το ενδιαφέρον η ποικιλία του αθλήματος και το γεγονός ότι μου δινόταν η ευκαιρία σε μεγάλη ηλικία να ανακαλύψω ένα καινούριο άθλημα και να συμμετέχω αγωνιστικά σε αυτό.

 

 

TriathlonWorld: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, και με εξαιρετικά απαιτητικό επαγγελματικό πρόγραμμα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ή το Τρίαθλο.

Ευγενία Λυκουροπούλου: Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα με τις υποχρεώσεις και το καθημερινό πιεσμένο πρόγραμμά μου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με ένα άθλημα σαν το Τρίαθλο που είναι απαιτητικό σε χρόνο.

Αλλά είναι καθαρά θέμα θέλησης και αγάπης γι αυτό που κάνεις, για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Αυτό που με βοήθησε ήταν ότι έβαλα αρχικά πολλούς μικρούς στόχους, τους οποίους όταν τους έπιανα μου έδιναν τον ενθουσιασμό και τη δύναμη να συνεχίσω.

Η πολύ καλή οργάνωση του χρόνου μου (πραγματικά μέσα στην ημέρα δεν υπάρχει λεπτό που δεν είναι προγραμματισμένο), αλλά και το πείσμα μου με βοήθησαν να μπορώ να τα καταφέρνω.

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η ψυχολογική κυρίως υποστήριξη του συζύγου μου που με προέτρεπε να συνεχίσω όποτε κουραζόμουν ή πίστευα ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω.

Photo_2-579x1024

TriathlonWorld: Θα μας πείτε μερικές συμβουλές για να μπορέσει να κρατήσει μία γυναίκα
( σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, αθλήτρια…) τις απαραίτητες ισορροπίες;

Ευγενία Λυκουροπούλου: Οι ισορροπίες στη ζωή μας είναι το πιο δύσκολο κομμάτι ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω μας. Δυστυχώς το 24ωρο της ημέρας δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν όλα. Το να μπαίνουν οι σωστές προτεραιότητες κάθε φορά, με την σωστή ιεράρχηση και δίνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού μου και του χρόνου μου εκεί που κάθε φορά χρειάζεται, είναι κάτι που βοηθάει ουσιαστικά.

Κάθε γυναίκα μέσα στην τρελή καθημερινότητα της δεν πρέπει να ξεχνάει να κάνει πράγματα που αγαπάει, να έχει χρόνο για τον εαυτό της και να παραμένει ήρεμη απέναντι στις δυσκολίες για να μπορέσει να δώσει τα μέγιστα στη οικογένειά της.

Το να αποδέχεται την πραγματικότητα της και έχοντας λιγότερες απαιτήσεις από τον εαυτό της απολαμβάνει καλύτερα τη ζωή της.

 

TriathlonWorld: Τι σημαίνει για εσάς πλέον ο αθλητισμός;

Ευγενία Λυκουροπούλου: Ο αθλητισμός ήταν και παραμένει πηγή υγείας, δύναμης και ξεκούρασης.

Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητα μου, η ασχολία μου με τον αθλητισμό με γεμίζει ενέργεια, δύναμη και όρεξη για να μπορώ να τα βγάζω πέρα.

Επιπλέον το γεγονός ότι μαθαίνω συνεχώς πράγματα και πιάνω τους στόχους μου είναι κάτι που με ενθουσιάζει.

 

 

TriathlonWorld: Ποιοι είναι οι αθλητικοί σας στόχοι;

Ευγενία Λυκουροπούλου: Το πιο σημαντικό για μένα αυτή την περίοδο είναι να απολαμβάνω τον αθλητισμό και να μπορώ να βελτιώνομαι σε τεχνική και αντοχή και στα τρία αθλήματα.

Μελλοντικά θα ήθελα να συμμετέχω σε όσους περισσότερους αγώνες μπορώ αποκτώντας εμπειρίες και παίρνοντας χαρά αγωνιζόμενη με άλλους ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Ελπίζω το Τρίαθλο να είναι το άθλημα που θα συνοδεύσει την ζωή μου για πολλά χρόνια ακόμα.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)