Προπονητικό Camp Τριάθλου για Iron Ladies

Προπονητικό Camp Τριάθλου για Ion Ladies

Ορεινή Κορινθία (Γκούρα & Λίμνη Δόξα) – Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Iron Ladies : Δυναμικές Γυναίκες, Επιτυχημένες επαγγελματικά, εξαιρετικές αθλήτριες

Όλο και περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών ασχολούνται συστηματικά με τα αθλήματα αντοχής και ιδιαίτερα με το πιο δύσκολο από αυτά το Τρίαθλο.

Συναντήσαμε, συζητήσαμε και εμπνευστήκαμε με μερικές από τις συμμετέχουσες στο Camp Τριάθλου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στην ορεινή Κορινθία. Πρόκειται όπως μας τόνισε ο προπονητής τους Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) για «πραγματικές αθλήτριες που οι περισσότερες έχουν περάσει το στάδιο της αθλούμενης. Ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου προπονούνται καθημερινά αρκετές ώρες. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις νοητικές τους δεξιότητες πέρα από τις αθλητικές τους επιδόσεις. Υψηλή νοητική δύναμη, απόλυτη συγκέντρωση στις προπονήσεις, με εξαιρετική αυτοοργάνωση και δυνατότητα χειρισμού υψηλών προπονητικών φορτίων. Μας εμπνέουν καθημερινά και ελπίζουμε να εμπνεύσουν όλο και περισσότερες γυναίκες να έρθουν στο τρίαθλο. Καθημερινά συναγωνίζονται με άντρες αθλητές και έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον απόλυτο αθλητικό σεβασμό και θαυμασμό  μας. Οσοι γνωρίζουν την ομάδα μας ξέρουν ότι αποτελείται εδώ και 5-6 χρόνια από 50% από γυναίκες (ποσοστό πολύ υψηλό εάν σκεφτεί ότι το ποσοστό γυναικών στα αθλήματα και αγώνες αντοχής είναι μόλις 12-15%. Επίσης όπως θα διαπιστώσετε πολύ πιθανόν και από τις συνεντεύξεις τους οι γυναίκες της ομάδας μας είναι πολύ δυναμικές προσωπικότητες με ηγετικά χαρακτηριστικά και οι οποίες αναδεικνύουν τον ηγετικό τους ρόλο στην προπόνηση σε κάθε προπόνηση. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα μας είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο στον χώρο των αθλημάτων αντοχής στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το camp στην ορεινή κορινθία απευθύνεται σε προχωρημένου επιπέδου τριαθλήτριες καθώς θα είναι πολύ απαιτητικό camp με καθημερινές προπονήσεις 4-5  ωρών και στα τρία αθλήματα».

Συναντήσαμε τις Iron Ladies, δυναμικές γυναίκες που διακρίνονται στο επάγγελμά τους και μέλιστα αρκετές από τις σιδερένιες κυρίες είναι και μητέρες. Μας εξήγησαν τι ρόλο έχει το τρίαθλο στη ζωή τους και μέσα από τη συζήτηση μας ενέπνευσαν με την αποφασιστικότητά τους, τον δυναμισμό τους και την αγάπη τους για την άσκηση και το τρίαθλο.

Triathlete Katerina Papaioannou

Triathlete Katerina Papaioannou

H νικήτρια της Ολυμπιακής απόστασης στο τελευταίο Τρίαθλο της χρονιάς Κατερίνα Παπαιωάννου μας εξήγησε πως ξεκίνησε το Τρίαθλο, τι σημαίνει το Τρίαθλο για εκείνη και ποιες οι προσδοκίες της από το Τριαθλητικό Camp: “Ξεκίνησα να αθλούμαι στα 28 μου από το μηδέν. Πλέον ασχολούμαι με το τρίαθλο εδώ και 7 χρόνια κι έχει μεταμορφώσει κάθε πλευρά της ζωής μου. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία και την ευεξία που όλοι κατανοούν, η ολοκλήρωση μιας δύσκολης προπόνησης ξεκουράζει το μυαλό και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς.

Το camp στη Λίμνη Δόξα είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα με αυτό που συχνά χαρακτηρίζεται ως «24 hour immersion» σε αυτό που αγαπάμε, μέσα στη φύση με την ομάδα μας. Η ομάδα μας είναι πολύ ιδιαίτερη για τα δεδομένα του τριάθλου, καθώς αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες. Το απολαμβάνω ιδιαίτερα αυτό, καθώς οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ συναθλητριών είναι διαφορετικές από αυτές με τις γυναίκες στην υπόλοιπη κοινωνική ζωή. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική, περισσότερη αλληλοϋποστήριξη και αποδεικνύεται επανειλημμένα το πόσο πιο επίμονες, εργατικές και συνεργάσιμες είναι. Ακόμη κι αυτές που έρχονται με δισταγμό, εξελίσσονται και δυναμώνουν νοητικά. Για μένα το τρίαθλο είναι ένα όπλο για τη γυναικεία ψυχολογία, που αναδεικνύει τις δυνατότητες της προσωπικότητάς της. Τα λέμε στη Δόξα!”

Triathlete Greta Lymperopoulou

Triathlete Greta Lymperopoulou

H δημοσιογράφος Γκρέτα Λυμπεροπούλου ξεκίνησε να αθλείται μετά τα 40, όταν βρήκε την έμπνευση μέσα από τα 3 παιδιά της που έκαναν από μικρά πρωταθλητισμό. Ασχολείται με το τρίαθλο από το 2014, ενώ η αγωνιστική της ενασχόληση, στη συνέχεια την οδήγησε και σε επαγγελματική ενασχόληση, αφού είναι η “φωνή” των τριαθλητικών αγώνων στην Ελλάδα με ρόλο να επικοινωνεί και να προωθεί δημοσιογραφικά το τρίαθλο στο ευρύ κοινό.

“Το τρίαθλο είναι μία όμορφη πινελιά στη ζωή μου. Συμπληρώνει την αγάπη μου για έντονη δραστηριότητα Χ 3, την επικοινωνία μου με τα παιδιά μου επειδή κάνουμε κοινές προπονήσεις, την κοινωνικότητά μου επειδή η ομάδα μου είναι η καλύτερη παρέα, την αγάπη μου για τα ταξίδια επειδή γίνονται αγώνες σε πανέμορφα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάγκη μου για επαφή με τη φύση και τη θάλασσα και την προσωπική μου αναζήτηση στόχων που με βελτιώνουν όταν τους πετυχαίνω αλλά με βελτιώνουν ακόμα περισσότερο όταν ΔΕΝ τους πετυχαίνω”.

“Το camp, όπως κάθε προπόνηση, είναι μία ακόμα ευκαιρία για να νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στη ζωή που είμαστε γεροί και μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αθλητές που εκτιμάμε και κοντά σε έναν αξιόλογο προπονητή που μας μαθαίνει τόσα πολλά.”

Triathlete Elina Liani

Triathlete Elina Liani

Η Ελίνα Λιάνη προπονείται με την Athens Triathlon Team περισσότερο από 6 χρόνια και είναι μία πολύ έμπειρη πλέον τριαθλήτρια.  Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για το τι σημαίνει ο αθλητισμός για εκείνη : “Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αθλητισμό, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το τριαθλο. Η καθημερινή προπόνηση ήταν και είναι για μένα η ψυχοθεραπεία μου. Το χάπι μου ενάντια στο καθημερινό στρες. Το τριαθλο είναι ένα άθλημα που είναι αδύνατον να το βαρεθείς διότι έχει 3 αθλήματα που γυμνάζουν διαφιρετικές μυϊκές ομάδες και ουσιαστικά καλύπτει όλο το σώμα. Ναι προτρέπω τις γυναίκες να ασχοληθούν με το τριαθλο σε όποια φάση της ζωής τους βρίσκονται. Πρακτικά οι προπονήσεις μπορούν να λάβουν μέρος στο σπίτι για το ποδήλατο κοντά στο σπίτι για το τρέξιμο και το κολύμπι σε θάλασσα και σε πισίνα. Το τριαθλο δεν έχει τη μονοτονία του ενός αθλήματος. Είναι 1 άθλημα ουσιαστικά αλλά περιλαμβάνει 3. Μπορεί να το κάνει κάθε γυναίκα και να επιλέξει η ίδια ανάλογα με τις υποχρεώσεις της τον αριθμό των προπονήσεων και την ένταση. Προσωπικά αφιερώνω 6-9 ώρες την εβδομάδα λόγω του ότι μου το επιτρέπει το επάγγελμα μου και ότι δεν έχω οικογένεια. Αλλά πιστεύω ότι και με 3-5 ωρες την εβδομάδα για μια γυναίκα με  αυξημένες υποχρεώσεις θα της προσφέρει μια καλή φυσική κατάσταση που συνεπάγεται ενέργεια, ενίσχυση ανοσοποιητικού και δεμένο σώμα. Δεν είναι δύσκολο απόφαση θέλει”.

Triathlete Amaryllis van der Wilt

Triathlete Amaryllis van der Wilt

H Amaryllis van der Wilt  μας εξήγησε τι είναι σημαίνει το τρίαθλο για εκείνη: “H ενασχόληση μου με το τρίαθλο είναι απλά η επιβεβαίωση ότι μπορείς σε οποιαδήποτε ηλικία να δοκιμάσεις και να εξελίξεις τις δυνάμεις σου. Παρότι η μεγάλη αγάπη μου είναι το τρέξιμο, ενθουσιάστηκα όταν διαπίστωσα πόσο όμορφα συμπληρωματικά λειτουργεί η προπόνηση της κολύμβησης και του ποδηλάτου στην ανάγκη ποικιλίας που είχα για τη σωματική μου άσκηση. Η προπονήσεις τριάθλου με την καθημερινή εναλλαγή και τη διαφορετική κάθε φορά ένταση, είναι εξαιρετική επιλογή για να αποφύγω τη ρουτίνα της καθημερινότητας μου.

Για μένα το τρίαθλο δεν είναι εύκολο, είναι μια έντονη απαιτητική άσκηση που όμως με αποζημιώνει με ένα γερό δραστήριο σώμα και ένα μυαλό σε εγρήγορση.

Το camp είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συστηματικής προπόνησης σε ένα υπέροχο περιβάλλον χωρίς να αποσπάσαι, με φίλους και συναθλητές με θετική διάθεση και κοινό σκοπό.”

Triathlete Vana Paitaridou

Triathlete Vana Paitaridou

Η Βάνα Παιταρίδου, επαγγελματίας γυμνάστρια έγινε μέλος της ομάδας Athens Triathlon Team καθώς είχε πάει την κόρη της για προπόνηση στον Αγιο Κοσμά:

«Καθώς περίμενα την κόρη μου να ολοκληρώσει την προπόνησή της παρακολούθησα την προπόνηση της ομάδας και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να ξεκινήσω την προπόνηση Τριάθλου. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και πλέον το τρίαθλο είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Συνήθως η μέρα ξεκινάει με προπόνηση κολύμβησης και τελειώνει με ποδηλασία και τρέξιμο. Το τρίαθλο για μένα ειναι ένα δώρο προς τον εαυτό μου και χαιρομαι ιδιαίτερος διότι ως τριαθλητρια λειτουργώ ως πρότυπο για τα παιδιά μου .

Είναι σαφές ότι η ομάδα έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και οι προπονήσεις δεν απαυθύνονται σε «αθλούμενους». Ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου το σημείο εκκίνησης είναι η επιθυμία για συνεχή και ολιστική βελτίωση.Είναι περιβάλλον με απαιτήσεις και προπονητική πίεση…και μάλλον είναι αυτό που με ελκύει. Αυτό είναι και αυτό κάνει το τρίαθλο ξεχωριστό. Κάθε μέρα να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα όρια που βάζει το μυαλό.

Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για μία δραστήρια γυναίκα είναι να μπορέσει να χωρέσει μέσα στην ημέρα τόσες πολλές δραστηριότητες και να ανταπεξέλθει με επιτυχία και ακροβατώντας στους διάφορους ρόλους της.

Ανυπομονώ για το camp και ελπίζω να είναι μία μοναδική εμπειρία σε ένα περιβάλλον που από μόνο του είναι μοναδική. Είμαστε πολύ τυχεροί καθώς θα έχουμε ιδανικές θερμοκρασίες μέχρι 21-22 βαθμούς κελσίου»

Triathlete Athina Pseftoudi

Triathlete Athina Pseftoudi

H ομογενής τριαθλήτρια Αθηνά Ψευτούδη με καταγωγή από την Λήμνο και μεγαλωμένη στη Μ.Αφρική μας μίλησε στα αγγλικά για το πως το τρίαθλο έγινε μέρος της ζωής της καθώς και γιατί συμμετέχει στο τριήμερο προπονητικό camp της Αθηναικής Ομάδας Τριάθλου:

«Έκανα το πρώτο μου τρίαθλο το 2016, απλά για να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, έχοντας τρέξει μέχρι τότε πολλούς 10χλμ αγώνες και ημι- μαραθώνιους. Τότε αποφάσισα ότι χρειαζόμουν κάτι πιο δύσκολο από το τρέξιμο. Ξεκίνησα το τρίαθλο και εντυπωσιάστηκα.

Τώρα στα 51 μου νοιώθω πλέον εθισμένη στο τρίαθλο. Νοιώθω σωματικά πιο δυνατή από ότι στα τριάντα μου. Είναι ένα άθλημα που σε αναγκάζει να είσαι απόλυτα εστιασμένος σε αυτό. Θα μπορούσα να αναφέρω 3 λέξεις που είναι σημαντικές για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό : Συνέπεια, Αντοχή, Επιμονή.

Αυτό θα είναι το δεύτερο μου προπονητικό camp με την Ομάδα Τριάθλου της Αθήνας το οποίο αναμένω με ανυπομονησία προσμένοντας να «αντιμετωπίσω» τις προπονητικές προσκλήσεις του. Θα είναι ένα σαββατοκύριακο γεμάτο δυνατές προπονήσεις τις οποίες θα επιδιώξω να ολοκληρώσω με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα συνολικά.

Είμαστε ευλογημένοι που μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε σε ένα όμορφο περιβάλλον και υπέροχο τοπίο. Οι ομαδικές προπονήσεις είναι πάντα πολύ πιο παραγωγικές και μας επιτρέπει να δεθούμε ακόμα περισσότερο με τους συναθλητές μας, να κάνουμε προπονήσεις με υψηλότερα επίπεδα παρακίνησης και πολλές φορές να κάνουμε και νέους φίλους, εντός και εκτός Ελλάδας».

Athens Triathlon Team Iron Ladies : Σοφία Μαλτέζου

Athens Triathlon Team Iron Ladies : Σοφία Μαλτέζου

Συναντήσαμε την Σοφία Μαλτέζου, την τελευταία προσθήκη στην πολύ δυνατή αθλητικά ομάδα μας και την ρωτήσαμε σχετικά με το πως βλέπει την ενασχόλησή της με το άθλημα καθώς και τις προσδοκίες της για το τριήμερο προπονητικό camp στη Λίμνη Δόξα :

“Το Τρίαθλο αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα, το οποίο όμως σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Ο συνδυασμός των τριών αθλημάτων, κολύμβηση – ποδηλασία – τρέξιμο, αποτελεί μία όμορφη, δυνατή πρόκληση και ταυτόχρονα διασκεδαστική.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες, όλων των ηλικιακών ομάδων, επιλέγουν το τρίαθλο ως τρόπο άθλησης, καθώς απαιτεί υπομονή, πειθαρχία, προσαρμοστικότητα και οργανωτικότητα. Go ΙronWomen!!!

Νιώθω τυχερή που είμαι μέλος της Athens Triathlon Team, στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό είναι γένους θηλυκού με εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αμέριστη ικανοποίηση και θαυμασμό για τον προπονητή μας, Γ. Ψαρέλη, που με την σωστή καθοδήγηση και την εμπειρία του νιώθεις ότι μπορεί να επιτύχεις το μέγιστο των δυνατοτήτων σου ξεπερνώντας τα όρια σου, νοητικά και σωματικά.”

Καθώς το ταξίδι μου στον κόσμο του Τριάθλου έχει μόλις ξεκινήσει, η συμμετοχή μου στο προπονητικό τριήμερο Camp θα μου δώσει την ευκαιρία να βιώσω τις πραγματικές συνθήκες ενός αγώνα τριάθλου, και πανω απ ολα την χαρα να βρίσκομαι κοντά σε κορυφαίους συναθλητές με αγάπη και με σεβασμό προς το άθλημα και τον συνάνθρωπο.

Summary
Προπονητικό Camp Τριάθλου για Ion Ladies
Article Name
Προπονητικό Camp Τριάθλου για Ion Ladies
Description
Προπονητικό Camp Τριάθλου για Ion Ladies
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)