Triathlon in Action

AΡΘΡΟ ΓΙΑ FUN IN ACTION

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Το κείμενο γράφτηκε το 1999 για αθλητικό περιοδικό της χώρας. Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου) -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Triathlon in action

Το άρθρο στο προηγούμενο Fun in action για το Τρίαθλο κίνησε το ενδειαφέρον πολλών για το άθλημα αλλά ταυτόγχρονα δημιούργησε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα άθλημα προσιτό μόνο σε εκείνους που έχουν απεριόριστο χρόνο για προπόνηση και σε εκείνους που είναι αθλητικά προικισμένοι. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το τρίαθλο είναι προσιτό σ’όλους τους ανθρώπους που μπορούν να διαθέσουν πέντε ώρες προπόνησης την εβδομάδα. Μοναδική προυπόθεση είναι να αρχίσουν σωστά, διαφορετικά θα βασανίζονται μη μπορώντας να βρουν το σωστό δρόμο. Γι’αυτό το λόγο το Fun in action θα έχει σε κάθε τεύχος μία στήλη που θα βοηθήσει όλους όσους ενδειφέρονται να είναι έτοιμοι τον Ιούνιο που θα γίνει ο πρώτος αγώνας της Ομοσπονδίας. Μα είναι δυνατόν για κάποιον που δεν ασχολείται με το τρίαθλο σε τρεις μήνες να καταφέρει να βγάλει ένα ολόκληρο τρίαθλο, δηλαδή 1500 μέτρα κολύμβησης- 40 χλμ. Ποδηλασίας – 10 χλμ.τρεξίματος, και αυτό χωρίς να υποφέρει στον αγώνα , χωρίς να ξοδέψει μία ολόκληρη περιουσία σε υλικό και χωρίς να ξοδεύει ατελείωτες ώρες προπόνησης ;

Νομίζω ότι σας φαίνεται ακατόρθωτο. Αυτό είναι καλό γιατί έτσι όταν τερματίσετε άνετα τον πρώτο σας αγώνας θα νοιώθετε περισσότερο περήφανοι.

Γνωρίζοντας οτι η πλειοψηφία των αναγνωστών του Fun in action ασχολείται με το mountain bike υποσχόμαστε ότι στο επόμενο τεύχος θα έχουμε αφιέρωμα στη προπόνηση που πρέπει να ακολουθήσει ένας mountain biker ώστε να μπορέσει να γίνει αθλητής τριάθλου αντιστοίχου επιπέδου με αυτό που ήταν στο mountain bike.

Πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος στους αγώνες

Υπάρχουν δύο επιλογές :

1) Συμμετέχει χωρίς δελτίο στους αγώνες στην κατηγορία open, υπογράφοντας μία υπεύθυνη δήλωση.

2)Βγάζει δελτίο σε αθλητικό σωματείο που ανήκει στο δυναμικό της Ομοσπονδίας. Αυτό διευκολύνει τον αθλητή γιατί έτσι μπορεί να συμμετάσχει σε προπονήσεις υπό την επίβλεψη κάποιων προπονητών, να επικοινωνεί με αθλητές με εμπειρία και κυρίως να τον διευκολύνουν δανειζοντάς του κάποιο υλικό ( ποδήλατο, ρούχα αγώνων κ.τ.λ.). Το πιο οργανωμένο σωματείο στην Ελλάδα με οργάνωση αντιστίχων των Ευρωπαικών αυτή τη στιγμή είναι ο Σπάρτακος Γλυφάδας γι΄αυτό και άλλωστε βγήκε όγδοος στην ομαδική χρονομέτρηση πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης με τον εκπληκτικό χρόνο των 58 λεπτων.

Ο Σπάρτακος Γλυφάδας προπονείται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Αγ.Κοσμά και έχει στις τάξεις του αθλητές όλων των επιπέδων από αθλητή που συμμετέχει στην Ολυμπιάδα και ήταν πρωταθλητής στο Ιronman της Χαβάης (Κρομμύδας), αθλητές εθνικής ομάδας(Αδριανόπουλος, Κουλουβάρης, Σταθάκης, Ψαρέλης), μέχρι αθλητές που δεν είχαν καμία αθλητική υποδομή πριν ξεκινήσουν τρίαθλο.

Εξάλου με τον Σπάρτακο Γλυφάδος γυμνάζονται και άθλητές από άλλους συλλόγους (Τιτάνες,..)καθώς και κατά καιρούς διάφοροι αλλοδαποί αθλητές που κάνου προετοιμασία στην Ελλάδα. Κάποιες μέρες αυτό το κλιμάκιο των αθλητών προπονείται στο Παλαιό Φάληρο όποου υπάρχει κολυμβητήριο, γήπεδο τρεξίματος και ασφαλής δρόμος για ποδήλατο το ένα δίπλα στο άλλο.

–        Για περισσότερες πληροφορίες :

–        Α.Π.Σ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Ιθάκης 41, Ανω Γλυφαδα, Τ.Κ.165.61 (τηλ.6844379-9641445)

Για να μην πάτε σε οποιοδήποτε σύλλογο, μερικοί από τους οποίους δεν παρέχουν τίποτα αναγκαζόμαστε να μην τηρήσουμε τις ίσες αποστάσεις και να προτείνουμε συλλόγους που παρέχουν κάποια πράγματα

–     Πελωψ Πατρών – Νορμαν53 Πατρα 26223 ( Τηλ.061437234)

–   Τιτανες Ολυμπισμός- Τριπόλεως 95, Γλυφάδα 165.61 (Τηλ.9626063)

  • Αθλητικός όμιλος Βαρέων αθλημάτων «Αρίων Ξάνθης», Ωρολογίου 1ΤΘ240 , Ξάνθη Τ.Κ. 671.00 τηλ. 054128442

  • Α.Ο.Πετριτσίου Poste Restante, Λέοντος Σοφού 18 62043 Νέο Πετρίτσι , Θεσ/νικη , Τηλ 031-528361

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο περιοδικό και ζητείστε τα τηλέφωνα και διευθύνσεις των συλλόγων που βρίσκονταιστην περιοχή σας. Το θετικό είναι ότι σε πολλές επαρχιακές πόλεις υπάρχουν σύλλογοι τριάθλου και ότι αξιόλογοι αθλητές ξεπηδούν από επαρχιακά σωματεία. Καθώς πηγαίνουμε προς την Ολυμπιάδα προβλέπεται ότι νέα σωματεία τριάθλου θα δημιουργηθούν.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για ένα τριαθλητή είναι ένα μαγιώ, ένα ζευγάρι γυαλάκια κολύμβησης, ένα ποδήλατο, ένα κράνος ποδηλασίας, ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος και ένα μπλουζάκι τρεξίματος. Δεδομένου ότι κάποιοι σύλλογοι σας δανείζουν για τους πρώτους αγώνες σας ένα ποδήλατο γίνεται φανερό ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να κάνετε τρίαθλο. Αν κάποιοι μπορούν να ξοδέψουν κάποια λεφτά παραπάνω ή θέλουν να ασχοληθούν πιο συστηματικά με το τρίαθλο πρέπει να έχουν υπ’όψιν τους τα εξής :

Για την κολύμβηση

           είναι χρήσιμο να έχουν εκτός από τα γυαλάκια και το μαγιώ ένα μπουρνούζι για να προφυλάσσονται από το κρύο μιας και τα κολυμβητήρια είναι ανοιχτά

και ένα ζευγάρι παντόφλες για να μην κυκλοφορούν ξυπόλυτοι στους χώρους του κολυμβητηρίου όπου τυχόν υπάρχουν μύκητες. Πολλοί τριαθλητές αγοράζουν μαγιώ με μικρή ενίσχυση ( cushioned swim brief) πού όμως δεν προτιμάται για την προπόνηση λόγω του ότι καταστρέφεται με την καθημερινή χρήση. Για τους αγώνες όμως είναι ιδανικά και προστατεύουν τους αθλητές που ενοχλούνται να καβαλάνε το ποδήλατο με το απλό μαγιώ. Τα αντίστοιχα ενισχυμένα μαγιώ για τις γυναίκες προκαλούν την συσσώρευση μυκήτων. Ως γνωστό οι γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στις μυκητιάσεις από τα κολυμβητήρια . Υπάρχουν δύο ειδών μαγιώ για γυναίκες : τα ολόσωμα μαγιώ (one piece) και τα μαγιώ γνωστά ως “ two piece”.

Ειδικά για τις γυναίκες

Παρότι αισθητικά τα ολόσωμα είναι πιο ωραία και πιο συνηθισμένα στους αγώνες τα “two piece” είναι πιο πρακτικά γιατί μπορείτε να βάλετε μέσα στο κάτω μέρος του μαγιώ τον αριθμό όταν κολυμπάτε και να αντικαταστήσετε μόνο το κάτω μέρος που φθείρεται πιο εύκολα. Είναι προτιμότερο για τις γυναίκες να έχουν μαγιώ με ενίσχυση για τους αγώνες και χωρίς ενίσχυση για την προπόνηση.

Επίσης είναι καλό η σέλα τους να είναι πιο φαρδιά ( υπάρχουν ειδικές σέλες για γυναίκες).

Giannis Psarelis

Giannis Psarelis Triathlon Coach

Για την Ποδηλασία

           εκτός του ποδηλάτου( που με την ένταξη του drafting είναι ένα απλό ποδήλατο ποδηλασίας) είναι χρήσιμο να έχουμε ένα ποδηλατικό κολλάν με την ειδική αντιβακτηριακή ενίσχυση καθώς επίσης και μία μπλούζα ποδηλασίας με το συνθετικό υλικό που δεν κρατάει τον ιδρώτα και με τις τσέπες που επιτρέπουν να βάλουν φαγητό,ανταλλακτικά,τρόμπα χεριού και εργαλεία για την περίπτωση κάποιας μηχανικής βλάβης κατά την διάρκεια της προπόνησης. Το κολλάν και η μπλούζα θα μας βοηθήσουν να προπονηθούμε καλύτερα. Πολύ χρήσιμα είναι τα ειδικά ποδηλατικά παπούτσια με την σκληρή σόλλα που επιτρέπουν στο να μεταβιβάζουμε σωστά την δυναμή μας στα πεντάλ. Αν τα παπουτσια συνδυάζονται με τα ειδικά clipless πενταλ η μετάδοση της ενέργειας γίνεται περισσότερο αποδοτική και η τεχνική μας βελτιστοποιείται.

Για το τρέξιμο

απαιτείται ένα ζευγάρι παπουτσιών τρεξίματος ( δεν χρειάζεται να είναι ακριβό απλά να ταιριάζει στον τύπο του ποδιού μας) και προαιρετικά ένα σετάκι από σορτσάκι και φανελάκι τρεξίματος

Στους αγώνες

είναι υποχρεωτικό εκτός του κάτω μέρος του μαγιώ να είναι καλυμμένο το στήθος. Μπορείτε να φορέσετε ένα απλό φανελάκι βγαίνοντας από το κολύμπι, πριν καβαλήσετε το ποδήλατο ή να προμηθευτείτε ένα ειδικό φανελάκι ( swim singlet) που το έχετε τυλιγμένο μέσα στο κάτω μέρος του μαγιώ και το ξεδιπλώνετε καθώς βγαίνετε από την θάλασσα. Υπάρχουν και φανελλάκια που είναι κολλητά (race singlet), με τα οποία μπορείτε να κολυμπήσετε δίχως να σας βαραίνουν.

Υπάρχουν κολλάν με ενίσχυση (μικρότερη από αυτή της ποδηλασίας) ειδικά για το Τρίαθλο που μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε ποδήλατο καθώς επίσης και όταν κάνουμε τρέξιμο δίχως να νοιώθουμε την ενόχληση που νοιώθουμε όταν τρέχουμε με το κολλάν ποδηλασίας. Μ΄αυτά τα κολλάν (tri pant είναι η ονομασία με την οποία μπορείτε να τα ζητείσετε η tri hot pants αν επιθυμείτε να να μην είναι τόσο μακριά) μπορούνε να κολυμπήσουμε και αυτό διότι το υλικό τους δεν καταστρέφεται με το χλώριο ή το αλάτι. Προτείνω όμως να μην τα χρησιμοποιείτε καθημερινά στο κολυμβητήριο ώστε να μην καταστρέφετε την ενίσχυση.

Για τον χειμερινό εξοπλισμό

Είναι αυτονόητο ότι η χειμερινή προπόνηση απαιτεί κάποιο επιπρόσθετο εξοπλισμό όπως μακριά κολλάν και μακρυμάνικες μπλούζες χωρίς να είναι αναγκαίες και αυτό διότι είναι πολύ συνηθισμένο για τους τριαθλητές τον χειμώνα να χρησιμοποιούν προπόνηση εσωτερικού χώρου (turbo trainers, διαδρόμους τρεξίματος κ.τ.λ.) Στο κλιμάκιο του Αγ.Κοσμά οι τριαθλητές διαθέτουν Τurbo trainers που μπορούν να σας τα δανείσουν ώστε να γλυτώσετε τον παγωμένο αέρα όμως φροντίστε την έγκαιρη επιστροφή τους γιατί τα turbo trainer είναι αναγκαία γι’αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό.

Για τα wetsuits

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι οι στολές κολύμβησης (wetsuits) χρησιμοποιούνται όταν η Θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από 24 βαθμούς κελσίου ενώ πέρυσι η Ομοσπονδία εφαρμόζοντας λάθος τον κανονισμό έβαλε ως θερμοκρασία χρησιμοποίησης των στολών τους 20 βαθμούς Κελσίου ( είναι η θερμοκρασία που ισχύει για τα παγκόσμια κύπελλα όπου συμμετέχουν επαγγελματίες που κολυμπάνε τα 1500 σε λιγότερο από 19 λεπτά). Είμασταν τυχεροί που δεν έπαθε κάποιος κάτι. Φέτος ελπίζω να έχουν καταλάβει την λάθος ερμηνεία των κανονισμών. Ενας τριαθλητής που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό την δεύτερη επένδυση που θα κάνει μετά την αγορά ποδηλάτου είναι η αγορά Wetsuit γιατί είναι πολύ δυσάρεστο να κάνεις αγώνα τριάθλου σε παγωμένα νερά.

Στον πρώτο αγώνα Ironamn που έκανα στην Ολλανδία μαζί με τον Π.Κοτρωνάρο δεν είχαμε wetsuits και αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε δραματικά το φαγητό μας για να αγοράσουμε. Δεν την είχα φορέσει σε προπόνηση και όταν την φόρεσα με στένευε στολαιμό, οπότε τράβηξα το strap του λαιμού, μπήκε πολύ νερό μέσα και τόσυ προπόνηση πήγε χαμένη. Ακριβή (γύρω στις 100.000δρχ) αλλά απαραίτητη για όσως βλέπουν το τρίαθλο ως συστηματική ενασχόληση.

Αγωνιστικό πρόγραμμα

Η ομοσπονδία ξεκινάει τις δραστηριότητες της τον Απρίλιο με την διοργάνωση ενός διάθλου στις αποστάσεις 5χλμ.τρέξιμο – 20 χλμ. Ποδήλατο – 2,5 χλμ τρέξιμο. Τον Μάιο υπάρχει πάντοτε ακόμα ένας αγώνας διάθλου εντός της Αττικής και προς το τέλος του Μηνός ή τις αρχές Ιουνίου γίνεται το πρώτο Τρίαθλο συνήθως στις κλασσικές αποστάσεις 1500 μέτρα κολύμβηση – 40 χλμ. Ποδηλασία και 10 χλμ. Τρέξιμο. Στις 17 και 24 Ιουνίου θα γίνουν άλλοι δύο αγώνες εντός της Αττικής, ο ένας στις κλασσικές αποστάσεις και ο άλλος στις αποστάσεις sprint ( 750 μέτρα κολύμβηση – 20 χλμ. Ποδηλασία – 5χλμ τρέξιμο ).

Τον Ιούλιο και τον Αυγουστο οι αγώνες διεξάγονται στις αποστάσεις sprint και αυτό λόγω της προσπάθειας της ομοσπονδίας να μικρύνει την διάρκεια των αγώνων που δυσκολεύουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το Σεπτέμβριο γινόταν συνήθως το πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως φέτος λόγω της Ολυμπιάδας σημαντικοί αγώνες κλασσικής απόστασης (όπως το πανελλήνιο κύπελλο και το πανελλήνιο πρωτάθλημα) θα γίνουν τον Οκτώβριο. Ελπίζουμε η αρχική σκέψη το πανελλήνιο πρωτάθλημα να γίνει τον Ιούνιο να εγκαταληφτεί αφού κανένας αθλητής δεν θα είναι σε κορυφαία αγωνιστική κατάσταση.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο γίνονται αγώνες διάθλου στις αποστάσεις που επίσης αναφέραμε.

 

Προπονητικά σεμινάρια και προπονητικά CAMP

Η Ομοσπονδία διοργανώνει προπονητικά camp στον Αγιο Κοσμά αλλά και εκτός Αττικής (όπως περυσι στο Καρπενήσι) τα οποία μπορεί να τα παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι αθλητές, χωρίς να πληρώσουν συμμετοχή. Σεμινάρια προπόνησης διοργανώνει ο Σπάρτακος Γλυφάδας στις εγκαταστάσεις του Αγ.Κοσμά ή στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. Παλαιού Φαλήρου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας κ.Αρβανίτη Αντρέα στο τηλέφωνο της Ομοσπονδίας (τηλ.6844626- 6844104- 6844379).

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)