Hellenic Triathlon “The Early Days”: Triathlon Green magma cup 1993

Το 1993 ήταν μία χρονιά όπου ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Τριάθλου μία σειρά αγώνων με βαθμολογία, δηλαδή ένα κύπελλο με 3 αγώνες και συνολικά διοργανώθηκαν 8 αγώνες από τον ίδιο όμιλο μέσα στη ίδια χρονιά

Το κύπελλο ήταν από τις πρώτες φορές – ίσως η πρώτη- που βρέθηκαν ορισμένοι χορηγοί για να καλύψουν τα έξοδα του αγώνα.

Name sponsor ήταν το πολυ-βιταμινούχο σκεύασμα “Green magma” και προμηθευτές υλικού η Coca cola, τα χαρτικά Πάλλης κ.α.

Τόπος τέλεσης των αγώνων το Καράβι στο Σχοινιά. Το κρύο νερό  σε συνδυασμό με την ολυμπιακή απόσταση απέτρεψε αρκετούς αθλητές  που δεν είχαν wetsuit να συμμετέχουν κυρίως στον πρώτο αγώνα. Αρκετοί αθλητές ζήτησαν να γίνει δίαθλο κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό από τους διοργανωτές.

Ήταν εποχή που πολύ δύσκολα μπορούσες να βρεις κολυμβητικό wetsuit στην Ελλάδα καθώς και τα ποδήλατα ήταν από CrMo…. Περιττό να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονική χρονομέτρηση όμως ποτέ δεν γινόταν λάθος σε αποτελέσματα ή στις απονομές.

Πέρα από την Αθλητική Ηχώ και τον Παναγιώτη Ξανθόπουλο, που συστηματικά έγραφε τα νέα του Τριάθλου και άλλες αθλητικές (Φως των Σπορ) και πολιτικές εφημερίδες  (Καθημερινή) παρουσίαζαν τα νέα του αθλήματος

Και στους δύο αγώνες της σειράς πρώτος ήταν ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, δεύτερος ο Γιάννης Ψαρέλης και τρίτος ο Παναγιώτης Κουλουβάρης. Στις γυναίκες πρώτη και στους δύο αγώνες η Αγγελική Χαμτζίδου.

Οι αποστάσεις ήταν 1200 μέτρα κολύμβησης – 37 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 9,6 χιλιόμετρα τρεξίματος.

Πρώτος Αγώνας 2/5/1993

Στον πρώτο αγώνα η επικράτηση του Παναγιώτη Κοτρωνάρου ήταν πολύ εύκολη. Η μάχη έγινε για την δεύτερη θέση μεταξύ των Ψαρέλη και Κουλουβάρη.

  1. Κοτρωνάρος Παναγιώτης – 2 ώρες 00’30”

  2. Ψαρέλης Γιάννης -2 ώρες 08’00”

  3. Κουλουβάρης – 2 ώρες 08’40”

Στις γυναίκες επικράτησε η Χαμτζίδου με  2 ώρες 40’40” της Κατερίνας Αβραάμ που έκανε 2 ώρες 56’ 17”

Δεύτερος Αγώνας

Στον δεύτερο αγώνα είχαμε μάχη για την πρώτη θέση η οποία κρίθηκε στο τρέξιμο.

Ο Γιάννης Ψαρέλης κολύμπησε 90” πιο γρήγορα από τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο. Κράτησε την διαφορά στα 30” μετά την ποδηλασία και  τελικά έχασε τον αγώνα στα τελευταί 2-3 χιλιόμετρα του τρεξίματος.

Ονομα

Κολύμβηση
1200 μέτρα

Τ1 +Ποδηλασία
37 χιλιόμετρα

Τ2 +Τρέξιμο

Συνολικά

Κοτρωνάρος Π.

17:24:00

1.04:06

36:00:00

1.57:58

Ψαρέλης Γ.

16:00:00

1.05:10

37:05:00

1.58:35

Κουλουβάρης Π.

16:47:00

1.06:45

37:15:00

2.02:14

Μιχαλόπουλος K.

26:14:00

1.12:20

37:20:00

2.15:45

Αντωνόπουλος Π.

19:22:00

1.12:30

45:15:00

2.17:21

Ποντίδας Π.

15:48:00

1.16:25

48:10:00

1.19:49

???????????????????????????????

???????????????????????????????

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)