Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης
Σχεδιασμός –Οργάνωση Αγωνιστικού χώρου (Design and organise the Field of play)
Στο παρόν άρθρο προσπαθούμε να δώσουμε μερικές σύντομες οδηγίες προς τους διοργανωτές αγώνων Τριάθλου. Ουσιαστικά αποτελεί μία αποκωδικοποίηση του τρόπου που διοργανώνονται οι αγώνες της ITU. Οποιοσδήποτε χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω εμαιλ στο info@triathlonworld.gr
Ο διοργανωτής του αγώνα Τριάθλου πρέπει να σχεδιάσει και να οργανώσει αγώνα ο οποίος θα πληρεί τα εξής :
1.Ασφαλής για τους αθλητές
1.1Καθαρός αγωνιστικός χώρος (Clean Field of Play)
Θα πρέπει να έχουμε καθαρό αγωνιστικό χώρο . Κανένας πέραν των αθλητών, κριτών και των κάμεραμαν δεν μπορούν να εισέρχονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Για να επιτευχθεί χρειάζεται να έχουμε το κατάλληλο έμψυχο και άψυχο υλικό (υλικό αγώνων).
Υλικό αγώνων
Κολύμβηση
Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αθλητών κατά την διάρκεια της κολύμβησης χρειάζεται να διαθέτουμε τα εξής :
• Φουσκωτά σκάφη
• Ναυαγωσωστικά μέσα
Ποδηλασία – Τρέξιμο
• Διαχωριστικά κυκλιδώματα
• Κώνους
Προσωπικό
Απαιτείται να υπάρχει επαρκές προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο και συντονισμένο που θα μπορέσει να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του αγώνα.
1.2Ιατρική κάλυψη
Θα πρέπει να παρέχει ο διοργανωτής να παρέχει ιατρική κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ιατρικό προσωπικό καθώς και κατάλληλα ιατρικά μέσα. Περισσότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα αναλύονται στο κεφάλαιο που αφορά την ιατρική κάλυψη.
1.3Οι αθλητές πρέπει να ενημερώνονται για όλες τους πιθανούς κινδύνους. Σε περίπτωση ιδιαιτέρων κλιματολογικών συνθηκών ίσως χρειαστεί ο αγώνας να τροποποιηθούν οι αποστάσεις, να τροποποιηθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα ή ακόμα και να αναβληθεί ο αγώνας. Επίσης πρέπει να ενημερώνονται οι αθλητές για την θερμοκρασία νερού αέρα, νερού, υγρασία…
1.4Υπαρξη σταθμών ανεφοδιασμού.
Κατά αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι οι αθλητές του τριάθλου θα έχουν την κατάλληλη υποστήριξη σε υγρά και κατά αυτό τον τρόπο δεν θα αφυδατωθούν. Τα ιατρικά περιστατικά στους αγώνες τριάθλου αναφέρουν ως πρώτη αιτία την αφυδάτωση των αθλητών.
1.5Ασφάλιση των αθλητών
Πρέπει να κάνουμε ασφάλεια για τους αθλητές των αγώνων. Το ίδιο ίσως πρέπει να το κάνουμε και για τους κριτές.
2.Δίκαιος για τους αθλητές
Σε αυτή την κατηγορία διακρίνουμε περιπτώσεις :
• Ολοι οι αθλητές διανύουν την ίδια απόσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εκκίνηση της κολύμβησης, όπου εάν η πρώτη ευθεία είναι μικρότερη των 350 μέτρων, ο αθλητής που βρίσκεται στην εσωτερική έχει σαφές πλεονέκτημα. Επίσης στην ζώνη αλλαγής ο κάθε αθλητής πρέπει να καλύπτει την ίδια απόσταση με και χωρίς ποδήλατο.
• Οι διαδρομές της κολύμβησης-ποδηλασίας- τρεξίματος να είναι με ακρίβεια μετρημένες.
• Ολοι οι αθλητές δεν δέχονται βοήθεια από κανένα, παρά μόνο από τους κριτές (ανεφοδιασμός υγρών, αλλαγή τροχού…)
• Η διαδρομή έχει ανηφόρες στην ποδηλασία (σε περιπτώσεις που επιτρέπεται το drafting) ώστε να μπορούμε να δίνουμε την δυνατότητα στους τριαθλητές που είναι δυνατοί στην ποδηλασία να μην χάνουν το πλεονέκτημά τους.
• Οι κριτές πρέπει να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι προς όλους τους αθλητές. Επίσης πρέπει να εφαρμόζουν τους κανονισμούς με συνέπεια.
• Οι αθλητές προστατεύονται με συγκεκριμένα δικαιώματα μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα να κάνουν ένσταση.
• Οι αθλητές λαμβάνουν την σωστή πληροφόρηση όσο αφορά την διαδρομή και το χρονοδιάγραμμα του αγώνα. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη ενημερωτικών εντύπων, χαρτών του αγώνα, κάτοψης της ζώνης αλλαγής…
• Δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να κάνουν προπόνηση στην διαδρομή τις προηγούμενες μέρες και επίσης να προθερμανθούν στην διαδρομή.
3.Φιλικός προς τους θεατές
Ο αγώνας τριάθλου διαρκεί 2 ώρες και ταυτόχρονα διεξάγεται σε δημόσιο δρόμο. Κατά αυτό τον τρόπο πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι θεατές να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον αγώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν :
• Ο αγώνας έχει πολλές στροφές (multi-lap course)Είναι καλύτερο να σχεδιάζουμε μία διαδρομή που θα έχει 2 στροφές στην κολύμβηση, 5-8 στροφές στην ποδηλασία και 2-3 στροφές στο τρέξιμο.
• Η ζώνη αλλαγής είναι μέρος του Αγωνιστικού χώρου (Sydney type TZ) Κάθε φορά που ολοκληρώνουν μία στροφή στην ποδηλασία ή στο τρέξιμο περνάνε μέσα από την ζώνη αλλαγής.
• Η ζώνη αλλαγής είναι δίπλα στον χώρο τερματισμού Κατά αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι ο θεατής που θα ευρίσκεται κοντά στην ζώνη αλλαγής θα παρακολουθήσει τις αλλαγές αλλά και τον τερματισμό, δίχως να χρειάζεται να μετακινείται. Ταυτόχρονα έχοντας του αθλητές να περνάνε διαμέσου της Ζώνης αλλαγής κάθε φορά που συμπληρώνουν μία στροφή καταφέρνουμε να έχουμε αγώνα «φιλικό προς τους θεατές».
• Η ζώνη αλλαγής να είναι κοντά στον στίβο της κολύμβησης Είναι απαραίτητο ώστε να μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν την εκκίνηση, τερματισμό της κολύμβησης αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να δουν και την αλλαγή.
• Υπάρχει μεγαφωνική εγκατάσταση Μέσω της μεγαφωνικής εγκατάστασης μεταδίδεται μουσική, ο σχολιασμός του αγώνα αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
• Υπαρξη οθόνης που μεταδίδει την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα (προαιρετικό)
• Υπαρξη προγράμματος εξυπηρέτησης των θεατών (spectator services) Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κηλικεία, όπου ο θεατής μπορεί να αγοράσει αναψυκτικά και τρόφιμα, έκθεση ή παρουσίαση των προιόντων των χορηγών κ.τ.λ. Επίσης πρέπει να έχουμε προβλέψει την ύπαρξη χημικών τουαλέτων,…