Τρίαθλο : Σχεδιασμός και Οργάνωση του αγωνιστικού χώρου (FOP)

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης

 

Σχεδιασμός –Οργάνωση Αγωνιστικού χώρου (Design and organise the Field of play)

Στο παρόν άρθρο προσπαθούμε να δώσουμε μερικές σύντομες οδηγίες προς τους διοργανωτές αγώνων Τριάθλου. Ουσιαστικά αποτελεί μία αποκωδικοποίηση του τρόπου που διοργανώνονται οι αγώνες της ITU. Οποιοσδήποτε χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω εμαιλ στο info@triathlonworld.gr

Ο διοργανωτής του αγώνα Τριάθλου πρέπει να σχεδιάσει και να οργανώσει αγώνα ο οποίος θα πληρεί τα εξής :

1.Ασφαλής για τους αθλητές

1.1Καθαρός αγωνιστικός χώρος (Clean Field of Play)
Θα πρέπει να έχουμε καθαρό αγωνιστικό χώρο . Κανένας πέραν των αθλητών, κριτών και των κάμεραμαν δεν μπορούν να εισέρχονται εντός του αγωνιστικού χώρου. Για να επιτευχθεί χρειάζεται να έχουμε το κατάλληλο έμψυχο και άψυχο υλικό (υλικό αγώνων).

Υλικό αγώνων
Κολύμβηση
Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αθλητών κατά την διάρκεια της κολύμβησης χρειάζεται να διαθέτουμε τα εξής :
•    Φουσκωτά σκάφη
•    Ναυαγωσωστικά μέσα

Ποδηλασία – Τρέξιμο
•    Διαχωριστικά κυκλιδώματα
•    Κώνους

Προσωπικό
Απαιτείται να υπάρχει  επαρκές προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο και συντονισμένο που θα μπορέσει να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του αγώνα.

1.2Ιατρική κάλυψη
Θα πρέπει να παρέχει ο διοργανωτής να παρέχει ιατρική κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ιατρικό προσωπικό καθώς και κατάλληλα ιατρικά μέσα. Περισσότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα αναλύονται στο κεφάλαιο που αφορά την ιατρική κάλυψη.

1.3Οι αθλητές πρέπει να ενημερώνονται για όλες τους πιθανούς κινδύνους. Σε περίπτωση ιδιαιτέρων κλιματολογικών συνθηκών ίσως χρειαστεί ο αγώνας να τροποποιηθούν οι αποστάσεις, να τροποποιηθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα ή ακόμα και να αναβληθεί ο αγώνας. Επίσης πρέπει να ενημερώνονται οι αθλητές για την θερμοκρασία νερού αέρα, νερού, υγρασία…

1.4Υπαρξη σταθμών ανεφοδιασμού.
Κατά αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι οι αθλητές του τριάθλου θα έχουν την κατάλληλη υποστήριξη σε υγρά και κατά αυτό τον τρόπο δεν θα αφυδατωθούν. Τα ιατρικά περιστατικά στους αγώνες τριάθλου αναφέρουν ως πρώτη αιτία την αφυδάτωση των αθλητών.

1.5Ασφάλιση των αθλητών
Πρέπει να κάνουμε ασφάλεια για τους αθλητές των αγώνων. Το ίδιο ίσως πρέπει να το κάνουμε και για τους κριτές.

2.Δίκαιος για τους αθλητές

Σε αυτή την κατηγορία διακρίνουμε  περιπτώσεις :
•    Ολοι οι αθλητές διανύουν την ίδια απόσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εκκίνηση της κολύμβησης, όπου εάν η πρώτη ευθεία είναι μικρότερη των 350 μέτρων, ο αθλητής που βρίσκεται στην εσωτερική έχει σαφές πλεονέκτημα. Επίσης στην ζώνη αλλαγής ο κάθε αθλητής πρέπει να καλύπτει την ίδια απόσταση με και χωρίς ποδήλατο.
•    Οι διαδρομές της κολύμβησης-ποδηλασίας- τρεξίματος να είναι με ακρίβεια μετρημένες.
•    Ολοι οι αθλητές δεν δέχονται βοήθεια από κανένα, παρά μόνο από τους κριτές (ανεφοδιασμός υγρών, αλλαγή τροχού…)
•    Η διαδρομή έχει ανηφόρες στην ποδηλασία (σε περιπτώσεις που επιτρέπεται το drafting) ώστε να μπορούμε να δίνουμε την δυνατότητα στους τριαθλητές που είναι δυνατοί στην ποδηλασία να μην χάνουν το πλεονέκτημά τους.
•    Οι κριτές πρέπει να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι προς όλους τους αθλητές. Επίσης πρέπει να εφαρμόζουν τους κανονισμούς με συνέπεια.
•    Οι αθλητές προστατεύονται με συγκεκριμένα δικαιώματα μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα να κάνουν ένσταση.
•    Οι αθλητές λαμβάνουν την σωστή πληροφόρηση όσο αφορά την διαδρομή και το χρονοδιάγραμμα του αγώνα. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη ενημερωτικών εντύπων, χαρτών του αγώνα, κάτοψης της ζώνης αλλαγής…
•    Δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές να κάνουν προπόνηση στην διαδρομή τις προηγούμενες μέρες και επίσης να προθερμανθούν στην διαδρομή.
3.Φιλικός προς τους θεατές

Ο αγώνας τριάθλου διαρκεί 2 ώρες και ταυτόχρονα διεξάγεται σε δημόσιο δρόμο. Κατά αυτό τον τρόπο πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι θεατές να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον αγώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν :
•    Ο αγώνας έχει πολλές στροφές (multi-lap course)Είναι καλύτερο να σχεδιάζουμε μία διαδρομή που θα έχει 2 στροφές στην κολύμβηση, 5-8 στροφές στην ποδηλασία και 2-3 στροφές στο τρέξιμο.
•    Η ζώνη αλλαγής είναι μέρος του Αγωνιστικού χώρου (Sydney type TZ) Κάθε φορά που ολοκληρώνουν μία στροφή στην ποδηλασία ή στο τρέξιμο περνάνε μέσα από την ζώνη αλλαγής.
•    Η ζώνη αλλαγής είναι δίπλα στον χώρο τερματισμού Κατά αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι ο θεατής που θα ευρίσκεται  κοντά στην ζώνη αλλαγής θα παρακολουθήσει τις αλλαγές αλλά και τον τερματισμό, δίχως να χρειάζεται να μετακινείται. Ταυτόχρονα έχοντας του αθλητές να περνάνε διαμέσου της Ζώνης αλλαγής κάθε φορά που συμπληρώνουν μία στροφή καταφέρνουμε να έχουμε αγώνα «φιλικό προς τους θεατές».
•    Η ζώνη αλλαγής να είναι κοντά στον στίβο της κολύμβησης Είναι απαραίτητο ώστε να μπορούν οι θεατές να παρακολουθήσουν την εκκίνηση, τερματισμό της κολύμβησης αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να δουν και την αλλαγή.
•    Υπάρχει μεγαφωνική εγκατάσταση Μέσω της μεγαφωνικής εγκατάστασης μεταδίδεται μουσική, ο σχολιασμός του αγώνα αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
•    Υπαρξη οθόνης που μεταδίδει την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα (προαιρετικό)
•    Υπαρξη προγράμματος εξυπηρέτησης των θεατών (spectator services) Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κηλικεία, όπου ο θεατής μπορεί να αγοράσει αναψυκτικά και τρόφιμα, έκθεση ή παρουσίαση των προιόντων των χορηγών κ.τ.λ. Επίσης πρέπει να έχουμε προβλέψει την ύπαρξη χημικών τουαλέτων,…

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)