Triathlon e-mag : Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τριάθλου “Προπόνηση σε θερμά κλίματα”

Triathlon e-mag : Ηλεκτρονικό Περιοδικό Τριάθλου

Διαβάστε το τεύχος του Ηλεκτρονικού περιοδικού του TriathlonWorld με τίτλο “Προπόνηση σε θερμά κλίματα”

Training & Competiting in the Heat

Ένα ακόμα κύμα θερμών μαζών βρίσκεται πάνω από τη χώρα μας και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  ο καύσωνας θα έχει έντονα χαρακτηριστικά και θα είναι πολυήμερος.

Αυτό απαιτεί από τους προπονητές και τους διοργανωτές να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών και αθλούμενων.

Οι αθλητές τριάθλου τόσο για την προπόνησή τους όσο και τον αγώνα Τριάθλου που θα λάβει χώρα στη Λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία πρέπει να λάβουν μία πολύ καλή ενημέρωση, να το αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και φυσικά να οργανωθούν/ προετοιμαστούν.

Αναφορικά με τον αγώνα στη Λίμνη Δόξα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η θερμοκρασία στον Φενεό προβλέπεται στις 18:00 το απόγευμα να είναι 35 (!) βαθμούς κελσίου.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο αγώνας – με δεδομένο ότι έχουμε αθλητές όλων των ηλικιών, επιπέδου φυσικής κατάστασης, επιπέδου θερμικού εγκλιματισμού κάποιοι από τους οποίους είναι  ομάδα κινδύνου για θερμικό επεισόδιο …θα έπρεπε να ματαιωθεί.

Ομως φυσικά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος και ο κατάλληλος να το κρίνει. Είναι θέμα πολιτείας.

Χρυσοί Κανόνες για την Προπόνηση και τον Αγώνα

1.Φροντίστε να έχετε ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης προτού ασκηθείτε/ προπονηθείτε έντονα ή συμμετέχετε  σε αγώνες σε θερμά κλίματα με υψηλά θερμικά φορτία.

 1. Ασκηθείτε µε μικρή ή µέτρια ένταση όταν επικρατεί ζέστη ή υγρασία.

 1. Ασκηθείτε ελαφριά ή και καθόλου όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός σε περίπτωση που νιώθετε αδιαθεσία ή αναρρώνετε από πρόσφατη ασθένεια. Προσοχή τώρα λόγω covid απαιτείται ακόμα περισσότερο να προσέχουμε/ προσέχουμε/λαμβάνουμε προφυλάξεις κατά την άθληση σε θερμά κλίματα.

 1. Πίνετε νερό πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 1. Αν ασκείστε έντονα ή σε συνθήκες µε υψηλή θερµοκρασία ή υγρασία και νιώσετε αδιαθεσία, σταματήστε αμέσως την άσκηση.

6.Σταματήστε άλλους συναθλητές σας αν δείχνουν αδιάθετοι, βρίσκονται σε σύγχυση ή παρουσιάζουν έκπτωση στις δεξιότητες και τον συντονισμό τους. Αυτή η παρέμβασή σας μπορεί να τους σώσει την ζωή.

 1. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θερµικής καταπόνησης

Άσκηση µε υψηλή ένταση, π.χ. κοντά στις προσωπικές ικανότητές σας/ όρια.

|

 1. Ανεπαρκής φυσική κατάσταση (διότι δεν έγινε αρκετή προπόνηση µε την απαιτούμενη για τον αγώνα ένταση και διάρκεια).

Ιστορικό  θερμικής καταπόνησης ή θερμικής δυσανεξίας.

 1. Ηλικία άνω των 65 ετών.

 1. Υψηλή θερμοκρασία αέρα και υψηλή υγρασία.

 1. Χαμηλή κίνηση αέρα/άπνοια, τρέξιμο προς την κατεύθυνση του ανέμου σε αγώνα δρόμου.

4.Παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

 1. Βαριά ένδυση και προστατευτικός εξοπλισμός, π.χ. επένδυση που χρησιμοποιείται σε κάποια αθλήματα

 1. Έλλειψη επαρκούς εγκλιματισμού (διότι δεν έγινε προσφάτως προπόνηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας).

 1. Αφυδάτωση (ανεπαρκής πρόσληψη νερού πριν την άσκηση και σε δραστηριότητα µε διάρκεια µμεγαλύτερη των 40 λεπτών).

Ασθένειες και παθήσεις (πρόσφατη ή υπάρχουσα λοίμωξη= προσοχή ακόμα περισσότερο λόγω covid, χρόνιες παθήσεις).

Summary
Article Name
"Προπόνηση σε θερμά κλίματα"
Description
"Προπόνηση σε θερμά κλίματα"

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)