Triathlon Cycling Cadence

Κείμενο Γιάννης Ψαρέλης (info@triathlonlab.gr & smartsportcoach@hotmail.com)

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο στροφάρισμα στην διάρκεια του ποδηλατικού σκέλους ενός αγώνα Τριάυθλου. Σε συνέχεια αυτού του άρθρου, των διαφόρων παρατηρήσεων και ερωτήσεων που έλαβα αλλά και της παραπληροφόρησης η οποία υπάρχει και στην οποία έχουμε όλοι ευθύνη που την αφήνουμε να υπάρχει επανέρχομαι με ακόμα μία κλασσική έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα. Πριν από αυτό οφείλω να επαναλάβω ότι ενοχλούμαι από την αλλαζονεία και την προχειρότητα που κάποιοι τοποθετούνται σε προπονητικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο. Την ίδια, και ίσως και μεγαλύτερη νοιώθουν και άλλοι προπονητές του αθλήματος.

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε ασχοληθεί με το ποιο είναι το κατάλληλο αποτελεσματικό στροφάρισμα στο Τρίαθλο. Είχαμε καταλήξει ότι το κατάλληλο στροφάρισμα για κάθε αθλητή είναι διαφορετικό. Ενας αθλητής μπορεί να πρέπει να στροφάρει στις 80 στροφές και άλλος στις 100, κάτι που εξαρτάται εκτός από τα αθλητικά προσόντα και ιδιαιτερότητες του αθλητή όσο την μορφή του αγώνα (drafting ή Non drafting, με ή χωρίς ανηφόρες, απόσταση αγώνα κ.λπ.). Το παρών άρθρο έρχεται ως συμπλήρωμα στο σχετικό μας άρθρο για να δώσει μία κατεύθυνση στους προπονητές και τους αθλητές στην τακτική που θα ακολουθήσουν. Εννέα αθλητές επιλέχθηκαν για να κάνουν τις εξής δοκιμασίες : ένα εργομετρικό στην ποδηλασία, ένα τεστ 3000 μέτρων στο τρέξιμο και  3 τεστ ποδηλασίας -τρεξίματος (20 λεπτά ποδηλασίας + 3000μέτρα τρεξίματος). Στο κάθε συνδυαστικό τεστ ποδηλασίας -τρεξίματος έπρεπε να ποδηλατούν με 60,80 και 100 στροφές με ένταση που αντιστοιχεί στην ένταση που θα ποδηλατούσαν σε έναν αγώνα σπριντ.  Οι συχνότητες στο στροφάρισμα δεν επιλεψθηκαν τυχαία αλλά αντιστοιχούν στο εύρος που υπάρχει στο τρίαθλο όταν κάποιος ποδηλατεί με 40χλμ/ ώρα με πάτημα 53:11 και 67 στροφές/ λεπτό μέχρι 103στροφές το λεπτό με 53:17. Ενώ είναι πιο αποτελσματικό να ποδηλατείς με χαμηλότερες στροφές το πιο συχνά απαντούμενο είναι οι 80 στροφές ενώ οι 100 στροφές είναι αυτό που συναντάμε σε αγώνες Τριάθλου με drafting.

Χωρίς να υπεραναλύουμε τα αποτελέσματα της έρευνας να πούμε ότι η έρευνα έδειξε ότι η ποδηλασία επηρεάζει σημαντικά την επίδοση και απόδοση στο τρέξιμο όμως το πως στροφάρει ο αθλητής όχι. Δηλαδή δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του στροφρίσματος του αθλητή και του χρόνου που θα κάνει ο αθλητής στο τρέξιμο.

Είναι ενδιαφέρον όμως να αναφερθεί ότι στα πρώτα 500 μέτρα του τρεξίματος το στροφάρισμα είχε στατιστικά σημαντικά σχέση. Δηλαδή το στροφάρισμα με 80 ή 100 στροφές επέφερε μαγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το στροφάρισμα με 60 στροφές. Αυτό συνδέεται από τους ερευνητές με την συχνότητα τρεξίματος/διασκελισμού.

Ως βασική αδυναμία της έρευνας εμείς θεωρούμε το γεγονός ότι επιλέχθηκε μικρή χρονική διάρκεια στον ποδήλατο και στο τρέξιμο. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και στην ολυμπιακή απόσταση, στο 70.3 και το ironman.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)