Προπονητής Τριάθλου ή επιστημονική ομάδα υποστήριξης;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Κάποτε ένα αθλητής ατομικού αθλήματος ακόμα και πολύ υψηλού επιπέδου είχε έναν προπονητή ο οποίος του έβγαζε το πρόγραμμα προπόνησης και ήταν μαζί του στον αθλητικό χώρο ώστε να του διορθώνει την τεχνική και να του πιάνει χρόνους στα κομμάτια.

Ομως οι καιροί έχουν αλλάξει το επίπεδο έχει και συνεχώς ανεβαίνει σε όλα τα αθλήματα και έτσι οι αθλητές υψηλού επιπέδου, ή elite όπως ονομάζονται σε κάποια αθλήματα, έχουν ένα ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων που τους στηρίζει.

Στο τρίαθλο με δεδομένο ότι έχουμε τρία αθλήματα η ομάδα υποστήριξης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ετσι ένας τριαθλητής υψηλού επιπέδου ενδέχεται να έχει μεταξύ άλλων και τους εξής συνεργάτες :

 1. Προπονητή Τριάθλου, που κάνει τον προγραμματισμό της προπόνησης και συντονίζει τους ανεξάρτητους προπονητές
 2. Εξιδεικευμένο προπονητή κολύμβησης, εξιδεικευμένο προπονητή ποδηλασίας και εξιδεικευμένο προπονητή τρεξίματος ή ακόμα και προπονητές στα αθλήματα που εξειδικεύονται σε ορισμένα κομμάτια της προπόνησης όπως την τεχνική, την ανάλυση των προποπνήσεων κ.λπ.
 3. Αθλητίατρο που παρακολουθεί τον αθλητή σε συνεργασία με μικροβιολόγο ή και βιοχημικό παρακολουθούν όλες τις απαραίτητες βιοχημικές παραμέτρους.
 4. Ορθοπαιδικό που γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό των τραυματισμό του αθλητή
 5. Διατροφολόγο.
 6. Φυσικοθεραπευτή.
 7. Αθλητικό ψυχολόγο.
 8. Εργοφυσιολόγο.
 9. Μηχανικό ποδηλάτου.
 10. Εταιρεία bike fitting, δηλαδή ειδικούς στο να τοποθετήσουν σωστά τον αθλητή πάνω στο ποδήλατο και να εξελίσσουν αυτή την θέση ανάλογα με την εξέλιξη της ευλυγισίας του αθλητή, την μορφή της προπόνησης και τον αγωνιστικό προσανατολισμό του.
 11. Εταιρεία σύμβουλο αεροδυναμικής τοποθέτησης.
 12. Ποδολόγο για την ανάλυση του τρόπου που πατάει ο αθλητής και της βελτίωσης της κατανομής των φορτίων.

Η λίστα ατελείωτη και καθώς περνούν τα χρόνια θα έχουμε όλο και να μεγαλώνει η λίστα των συνεργατών.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)