To Σάββατο που πέρασε ο ΜΚ, αθλητής με τον οποίο συνεργαζόμαστε μου έκανε την εξής ερώτηση : “Τί μπορώ να διορθώσω τώρα την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα Τριάθλου”. Σκεφτόμενος την ερώτηση καθώς επέστρεφα σπίτι με το αυτοκίνητο από τον Σχινιά αποφάσισα να γράψω ένα μικρό άρθρο.
Ας ξεκινήσουμε από ορισμένα βασικά:
- H απόσταση του αγώνα Τριάθλου καθορίζει την τακτική μας την τελευταία εβδομάδα
- Το πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας Τριάθλου για εμάς καθορίζει και τον τύπο του φορμάρίσματος
- Η εμπειρία του αθλητή καθώς και το προπονητικό φορτίο του καθορίζει τι θα κάνει
- …με λίγα λόγια δεν ακολουθούμε την ίδια στρατηγική και επιμέρους τακτικές σε όλους τους αγώνες Τριάθλου την τελευταία εβδομάδα.
Ομως υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά όπως:
- H μείωση του προπονητικού όγκου και η αλλαγή στις αναλογίες των ανεξαρτήτων μεταβλητών που καθορίζουν το προπονητικό φορτίο.
- Η έμφαση στις μεθόδους αποκατάστασης όπως μασάζ, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ύπνος…
- Η προσπάθεια προσαρμογής της διατροφής μας στην μείωση του προπονητικού φορτίου
- Η σωστή προετοιμασία του αθλητικού εξοπλισμού.
- Η νοητική προετοιμασία.
- Η μελέτη των στοιχείων μορφολογικών, κλίματος του αγώνα
Αυτά που φαίνονται ως απλά μερικές γραμμές μπορούν να καθορίσουν το αθλητικό αποτέλεσμα και ανάλογα στο πόσο θα δουλέψουμε στον κάθε τομέα αυτός μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο τελικό αθλητικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν άγχος όταν θα συμμετέχουν σε έναν αγώνα Τριάθλου ironman ή half ironman και είναι ιδιαίτερα χαλαροί σε έναν αγώνα Τριάθλου sprint.
Ενας αγώνας Τριάθλου sprint έχει την ίδια δύσκολη και απαιτητική προετοιμασία την τελευταία εβδομάδα κάτι που θα μπορούσαμε να αιτιολογήσουμε με πολλά επιχειρήματα. Ομως ας περιοριστούμε στο να πούμε το εξής. Σε ένα αγώνα Τριάθλου σπριντ τα λάθη δεν διορθώνονται εύκολα και έχουν πολύ μεγαλύτερο αρνητικό βάρος στο τελικό αποτέλεσμα τόσο χρονικά όσο και επίπεδο θέσεων. Επίσης σε έναν αγώνα Τριάθλου σπριντ καλούμαστε να αγωνιστούμε σε πολύ υψηλά επίπεδα έντασης. Συμπερασματικά η σωστή προετοιμασία πριν τον αγώνα Τριάθλου είναι πολύ σημαντική και για έναν αγώνα Τριάθλου σπριντ.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart Sport Coaching. Email : info@triathlonworld.gr)
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)