Προπονητική Πιστοποίηση Τριάθλου

Εξαιρετικά Υπερήφανος να ανανεώνεται για ακόμα μία χρονιά η προπονητική μου πιστοποίηση Τριάθλου στο Υψηλότερο επίπεδο (level 3) από την Ομοσπονδία Τριάθλου της Νέας Ζηλανδίας.

Η Νέα Ζηλανδία είναι 4η στο πίνακα μεταλλίων του Τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κερδίσει χρυσό & αργυρό στους άντρες στο Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνας (στη Βουλιαγμένη στη διαδρομή που είχα σχεδιάσει.)

Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία των προγραμμάτων εκπαίδευσής των προπονητών των Νέων Ζηλανδών είναι μεταξύ των άλλων ότι τα προγράμματα Level 2 & 3 διαρκούν κατά ελάχιστο 1 χρόνο το καθένα και δίνεται έμφαση στο να βοηθηθούν οι προπονητές να μάθουν να εξελίσσονται μέρα με την μέρα τόσο επιστημονικά και προπονητικά όσο και κυρίως επαγγελματικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας.

Ήταν σχεδόν καθημερινή η επικοινωνία με τον επιβλέπων Προπονητή και πολύ ουσιαστικά τα σχόλια/ ανατροφοδότηση που λάμβανα. την περίοδο 2013-14-15-16.

 

Πέρα από τις εξετάσεις γνώσεων και τις εργασίες οι προπονητές Τριάθλου πριν λάβουν την πιστοποίηση αξιολογούνται/ ελέγχονται :

• Για τα προγράμματα Τριάθλου που σχεδιάζουν. Οι προπονητές υποβάλλουν αναλυτικά/ καθημερινά προγράμματα ενός έτους για υπαρκτούς αθλητές πέρα από case studies. Μετά από ένα χρόνο αξιολογούνται τα προγράμματα αφού τα έχουν εκτελέσει οι αθλητές και φυσικά ελέγχεται εάν είναι η βέλτιστη προσέγγιση για την επίτευξη των αθλητικών στόχων.

• Για τις προπονητικές τους δεξιότητές τους στις προπονήσεις στο αγωνιστικό χώρο, δηλαδή πως σχεδιάζουν μία προπονητική μονάδα, πως επιδρούν θετικά σε κάθε αθλητή σε αυτή την προπόνηση και πως μπορούν να λάβουν γρήγορες και κρίσιμες αποφάσεις. Π.χ. για το Level 2 έπρεπε να υποβληθούν τουλάχιστον 100 αναλυτικές αναφορές προπονήσεων.

• Για το πως μπορούν να μετατρέψουν τις καθημερινές επαγγελματικές τους εμπειρίες σε γνώσεις και να βελτιώνονται χρησιμοποιώντας τεχνικές experiential learning.

• Για τις ηγετικές αλλά και managerial ικανότητες στο να διαχειριστούν ομάδα αθλητών και στο level 3 στον τρόπο διαχείρισης εθνικών ομάδων και ανάπτυξης ταλαντούχων αθλητών διεθνούς επιπέδου.

• Για την προπονητική τους φιλοσοφία, τις αξίες τους, τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και ηθικών θεμάτων.

Φέτος για πρώτη φορά στην ανανέωση της πιστοποίησης προστέθηκε και η εκπαίδευση anti-doping. Δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια τα προγράμματα τους στο Τρίαθλο δεν προσφέρονται σε αλλοδαπούς αρά μόνο σε Νέο – Ζηλανδούς.

Η Νέα Ζηλανδία ίσως έχει το καλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών και αυτό αποδεικνύεται από τα Ολυμπιακά Μετάλλια. Μία χώρα με μόλις 4,8 εκ. και 20 μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο. Έχει δική της προπονητική σχολή που βασίζεται στις πιο καινοτόμες παιδαγωγικές, επιστημονικές και ψυχολογικές θεωρίες.

Επίκεντρο ο αθλητής που αντιμετωπίζεται ολιστικά και αναπτύσσεται σε πέρα από την Φυσική Κατάσταση σε θέματα γνώσεων, νοητικής ενδυνάμωσης, Ψυχολογικής προσέγγισης και φυσικά και κοινωνικά μέσα στο αθλητικό πλαίσιο.

Triathlon Accreditation

Triathlon Accreditation

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)