Triathlon Clinic 2013 : Διατροφικές Ανάγκες των Αθλητών.

Κολομβότσου Αναστασία. (Διαιτολόγος- MSc, PhD) – Διατροφικές ανάγκες των αθλητών.

H κα. Κολομβότσου θα παρουσιάσει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο πλαίσιο του Triathlon Clinic 2013 ομιλία με θέμα ” Οι Διατροφικές Ανάγκες των Αθλητών”.

H παρούσα ομιλία έχει σαν σκοπό να παρέχει στα άτομα που ενδιαφέρονται για αθλητισμό, τους ήδη αθλούμενους και αθλητές μια επισκόπηση των τελευταίων κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν στην αθλητική διατροφή.

Πρόκειται για διατροφικές οδηγίες, με επιλογές σε υγιεινά τρόφιμα που χωρίς να εμπεριέχονται σε «μαγικές δίαιτες» όπως κατά καιρούς προβάλλονται δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον αθλούμενο τόσο σε στάδιο προπόνησης όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα να πετυχαίνει το μέγιστο της απόδοσής του, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για ασθένεια ή τραυματισμό.

Συγκεκριμένα, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην σωστή ενεργειακή πρόσληψη και στην κατάλληλη πρόσληψη τόσο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών. Η σωστή ενεργειακή πρόσληψη συντελεί στο να διατηρεί ο αθλούμενος σε καλό επίπεδο την κατάσταση της υγείας του και στο να έχει καλές επιδόσεις στον αγώνα. Ενώ η κατάλληλη πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, στην κατάλληλη χρονική στιγμή συμβάλλει σε άμεση ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών στη διάρκεια των προπονήσεων και του αγώνα, της ομαλής λειτουργία των μυών και της προσαρμογής τους μετά τον αγώνα, ενώ η ποικιλία στη διατροφή συντελεί στην επαρκή πρόσληψη θερμίδων όπως και στην πρόσληψη βιταμινών από κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά τροφών όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια και τα ημίπαχα γαλακτοκομικά.

 

Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο ρόλος της διατροφής είναι επίσης σημαντικός στον χώρο του αθλητισμού γιατί προσφέρει επιτυχία ως προς την επίδοση του αθλητή αλλά συμβάλλει ακόμη και στην υγεία και στην απόλαυση της ζωής γενικότερα.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)