Γιάννης Ψαρέλης : «Είσαι τόσο καλός αθλητής, όσο ο τελευταίος σου αγώνας» – Tips για έναν beginner στο τρίαθλο

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Μουζακίτη

Ο Γιάννης Ψαρέλης, για αυτούς που γνωρίζουν, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για έναν κορυφαίο τριαθλητή, με τεράστιες επιτυχίες, περισσότερους από 200 αγώνες στα «πόδια» του, ενώ ήταν και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Σήμερα, είναι ένας επιτυχημένος προπονητής στο άθλημα που αγαπά.

Μιλώντας στο μπλογκ της Base Training, τονίζει πως βασική προϋπόθεση για έναν προπονητή, σε οποιοδήποτε άθλημα, προκειμένου να αναγνωριστεί η δουλειά του, είναι η δια βίου μάθηση!

«Ένας προπονητής που τελειώνει μια σχολή, θα πρέπει να έχει στο πλευρό του κάποιους μέντορες – όπως γίνεται στο εξωτερικό – οι οποίοι θα τον βοηθούν σε καθημερινή βάση να βελτιώνεται. Την καθημερινή εμπειρία, θα πρέπει να την κάνει γνώση», σημειώνει και προσθέτει πως στη χώρα μας «δεν παρακολουθούμε όσο πρέπει τις εξελίξεις. Στο εξωτερικό υπάρχουν σύνδεσμοι προπονητών και ομοσπονδίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές για να εξελιχθούν οι προπονητές. Αυτό στην Ελλάδα δεν ισχύει. Ο κάθε προπονητής θα πρέπει να ‘’ψαχτεί’’ μόνος του, να κάνει ένα μεταπτυχιακό, να παρακολουθήσει μια σχολή».

Το κίνητρό του, προκειμένου να συνεχίζει να συμμετέχει στους αγώνες τριάθλου και ταυτόχρονα να είναι τόσο ανταγωνιστικός, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν:  «Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι είσαι τόσο καλός αθλητής, όσο ο τελευταίος σου αγώνας. Σε κάθε αγώνα, ήθελα να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχεις συμμετάσχει σε 100 αγώνες, αλλά θυμάσαι πάντοτε τον τελευταίο».

«Όταν ξεκινάς τρίαθλο, στην αρχή αυτό που θέλεις είναι να τερματίσεις. Τερματίζεις έναν αγώνα σπριντ, στη συνέχεια θέλεις να τερματίσεις έναν αγώνα μεγαλύτερης διάρκειας και στο τέλος, θέλεις να τερματίσεις σε έναν αγώνα Ironman. Στη συνέχεια, ήθελα να πληρώ τα κριτήρια ώστε να είμαι μέλος της εθνικής ομάδας», σημειώνει ο Γιάννης Ψαρέλης.

Ταυτόχρονα, μίλησε στο κανάλι της Base Training για την εμπειρία του από τον πρώτο αγώνα – πρόκληση «Ironman» στον οποίο συμμετείχε και ταυτόχρονα έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για έναν beginner στον μαγικό κόσμο του τριάθλου.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)