Το Τρίαθλο στη Σύγχρονη Κοινωνία.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr & Προπονητική Ομάδα Athens Triathlon Team/ Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου το πρώτο Τρίαθλο διεξήχθη το 1973.

Με δεδομένο το πολύ μικρό χρόνο ύπαρξης του αθλήματος καθώς και την σημερινή εντυπωσιακή ανάπτυξη του αθλήματος είναι λογικό να αναρωτιέται κάποιος για τους βασικούς λόγους της εξάπλωσης του αθλήματος.

Το άθλημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα αθλήματα με την μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού αθλητών σε πολλές χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου.

Εμείς προσπαθήσαμε, αφού μελετήσαμε σχετική βιβλιογραφία, να κάνουμε μία σύντομη αναφορά συγκεντρώνοντας όλες τις επικρατέστερες παραμέτρους:

Ανάγκη των ανθρώπων να ασχολούνται  με περισσότερες από μία φυσικές/ αθλητικές δραστηριότητες, το γνωστό ως cross training . Οπως αναφέρεται στο βιβλίο “Cross training, ultimate fitness” των εκδόσεων Time – Life το τρίαθλο είναι συνώνυμο τoυ cross training : « Καθώς συνδυάζει τρεις δραστηριότητες αντοχής το άθλημα γνωστό ως τρίαθλο είναι συνώνυμο του Cross – Training. Η αυξανόμενη χρήση του cross training από αθλητές και τους ανθρώπους που ασκούνται για να έχουν μία καλή φυσική κατάσταση εξηγεί την ανάπτυξη του τριάθλου»

Ανάγκη για περιπέτεια. Η Sally Edwards, συγγραφέας αρκετών βιβλίων σχετικά με την προπονητική του αθλήματος αναφέρει σχετικά : «Στο σχολείο τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλευ κ.λπ. και αυτές οι δραστηριότητες καλύπτουν τις αθλητικές τους ανάγκες. Αφού ανακαλύψουν αρκετά αθλήματα και περνώντας από την παιδική/ εφηβική ηλικία στην περίοδο της ενηλικίωσης ανακαλύπτουν ότι η περιπέτεια είναι μέρος του εαυτού τους και όχι του αθλήματος το οποίο έχουν επιλέξει. Αυτό είναι η βασική υπόσχεση του αθλήματος : μία περιπέτεια για το σώμα, μία ανακάλυψη σε ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού μας»

{3121d8af-21ef-5481-9f34-ad730e2324ac}

Ανάγκη για ανακύλυψη των ανθρωπίνων ορίων. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ανακαλύψει τα όρια της ανθρώπινης φύσης και το τρίαθλο Ironman φαίνεται ότι πλέον έχει καταστεί στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων ως η υπέρτατη δοκιμασία.

Βοηθάει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος της καθημερινής ζωής. Ο πρώην προπονητής των Indiana Pacers Jack Ramsay είχε αναφέρει δημόσια ότι η προπόνηση και οι αγώνες Τριάθλου τον βοήθησαν να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άγχος που είχε η εργασία του.

 

Αυτοί που το έχουν εντάξει ως τρόπο ζωής περνάνε καλά. Ο J. Mora στο βιβλίο του για την προπονητική του αθλήματος για αρχαρίους αναφέρει ότι η διαφορά μεταξύ του Τριάθλου και της εξάσκησης σε γυμναστήρια είναι στα γυμναστήρια οι αθλούμενοι καταπιέζονται ασκούμενοι σκληρά με βασικό στόχο να χάσουν κιλά και να αποκτήσουν ένα ωραίο σώμα ενώ στο Τρίαθλο οι αθλούμενοι περνούν καλά. Ο νικητής του Ironman της Χαβάης και ένας από τους πιο ολοκληρωμένους Τριαθλητές όλων των εποχών, ο Αυστραλός Greq Welch αναφέρει συμπληρωματικά  «Παρακολουθώντας έναν αγώνα Τριάθλου κατανόησα ότι οι συμμετέχοντες περνούσαν καλά. Μέχρι τότε νόμιζα οτι να περνάς καλά είναι να κάθεσαι με τους φίλους σου και να πίνεις μπύρες ή να πηγαίνεις σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας».

321626_10150478631754572_1495568365_n

Το Τρίαθλο είναι μία εθιστική διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν το Τρίαθλο για να περνάνε καλά αλλά στην πορεία κατάλαβαν ότι επιθυμούν να προπονούνται όλο και περισσότερο. Τελικά τί είναι αυτό που δημιουργεί αυτόν τον εθισμό; Οταν ένας άνθρωπος αθλείται παράγονται ενδορφίνες.

Οσο περισσότερο και όσο πιο σκληρά προπονείται κάποιος τόσο περισσότερες ενδορφίνες εκκρίνονται. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που παράγει ο οργανισμός και βασικό στόχο έχουν την καταπολέμηση του πόνου. Ετσι γίνεται εύκολα καταννοητό γιατί ένας αθλούμενος «παγιδεύεται» και γίνεται εξαρτώμενο άτομο (exercise junky).

Ενας αθλούμενος εναφέρει σχετικά σε περιοδικό Τριάθλου : « ξεκίνησα με μαθήματα αερόμπικ σε ένα γυμναστήριο και δεν μπορούσα να πω όχι στην όλη και αυξανόμενη ανάγκη για περισσσότερη γυμναστική. Ετσι κατέληξα να τρέχω αγώνες Ironman».

ITU-Cancun-2012-W

Οταν ένας αθλητής αναγκαστεί να σταματήσει την άσκηση τότε αρχίζει να έχει εντός της ημέρας πολλές στιγμές με πολύ άσχημη διάθεση, που όπως είναι προφανές οφείλονται στην παύση παραγωγής ενδορφινών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αθλητών που είναι τραυματισμένοι. Αθλητές οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες, δηλαδή δεν ζουν από το άθλημα και όμως νοιώθουν οι πιο «δυστυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου».

Ομως, όπως και με τα ναρκωτικά υπάρχει τρόπος εξάρτησης. Η απεξάρτηση φυσικά ξεκινάει όταν ανακαλύψει κάποιος ότι «υπάρχει ζωή και πέρα από το Τρίαθλο».

 

3252120919_28ab07407b

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)