Αρχείο Τριάθλου : 7/9/1996 -Το πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα τριάθλου

Ο πρώτος αγώνας Τριάθλου έλαβε χώρα το 1990 στο Καβούρι της Βουλιαγμένης με διοργανωτή τον ελληνικό όμιλο τριάθλου  (ελληνικός όμιλος τριάθλου και αθλημάτων αντοχής όπως ήταν η πλήρης ονομασία του). Ο ίδιος όμιλος είχε αναλάβει κάθε χρόνο να διοργανώνει αγώνες πανελλήνιας εμβέλειας και στη συνείδηση των τριαθλητών κάποιοι από αυτούς ήταν άτυπα το πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Η ελληνική ομοσπονδία τριάθλου (ελλληνική ομοσπονδία ερασιτεχνικού τριάθλου όπως αρχικά ονομαζόταν)  που ιδρύθηκε το 1995  διοργάνωσε στις  7 Σεπτεμβρίου του 1996 το πρώτο επίσημο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ολυμπιακής Απόστασης στην Βάρκιζα.

Πιο συγκεκριμένα η κολύμβηση έλαβε χώρα στην πλαζ της Βάρκιζας, η ποδηλασία έγινε επί της παραλιακής οδού από την Βάρκιζα μέχρι την Σαρωνίδα και επιστροφή ενώ το τρέξιμο πάλι επί της Παραλιακής οδού από την Βάρκιζα μέχρι την Αγία Μαρίνα και επιστροφή.

Φαβορί του αγώνα, κάτι που φάνηκε και στην πράξη ήταν ο Βασίλης Κρομμύδας, ο οποίος κέρδισε  τον αγώνα.

Μάχη έγινε για την δεύτερη θέση με τον Γιάννη Κουτσογιάννη (ομογενή από την Νέα Ζηλανδία) να επικρατεί του Γιάννη Ψαρέλη.

Τέταρτος στην Γενική κατάταξη ο Βαγγέλης Μάνος που εκμεταλλευόμενος τις επιδόσεις του στο τρέξιμο επικράτησε του Παναγιώτη Κοτρωνάρου.

Την 8άδα συμπλήρωσαν 3 εξαιρετικοί δρομείς οι : Χρήστος Ντόκος, Παναγιώτης Ιωαννίδης (πρωταθλητής μαραθωνίου) και ο Παναγιώτης Κουλουβάρης.

Τα αποτελέσματα (Πρώτοι 15):

Ανδρες

1.Κρομμύδας Βασίλης, 1.47.00

2.Κουτσογιάννης Γιάννης, 1.56.23

3.Ψαρέλης Γιάννης,1.58.59

4.Μάνος Βαγγέλης, 2.00.52

5.Κοτρωνάρος Παναγιώτης, 2.01.35

6.Ντόκος Χρήστος, 2.06.46

7.Ιωαννίδης Παναγιώτης, 2.08.03

8.Κουλουβάρης Παναγιώτης, 2.12.43

9.Αρβανιτάκης Γιάννης, 2.14.33

10.Κουρκουρίκης Γιάννης, 2.15.49

11.Δρούγιας Χρόνης, 2.15.52

12.Αθανασίου Φίλιππος, 2.16.39

13.Νικολινάκος Αγγελος, 2.18.18

14.Αθανασιάδης Παναγιώτης, 2.19.23

15.Παναγιωτόπουλος Θωμάς, 2.20.48

16…

Γιάννης Ψαρέλης Πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου

Γιάννης Ψαρέλης Πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου

Summary
Article Name
Πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)