Τρίαθλο : Ένα άθλημα για όλους.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Στα αποτελέσματα  πολλών ερευνών  μάρκετινγκ φαίνεται ότι το Τρίαθλο είναι η μορφή άσκησης που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση μεταξύ των εργαζομένων με αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις  όπως μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων,  επιχειρηματιών και  επιστημόνων. Κάποτε σε αυτή τη θέση ήταν το τέννις, το squash, το windsurf…και τώρα είναι το τρίαθλο. Το ερώτημα είναι το γιατί; Οι άνθρωποι που  δουλεύουν αρκετές ώρες την ημέρα, έχουν σχετικά περιορισμένες ώρες για προπόνηση. Από την άλλη το Τρίαθλο είναι άθλημα που θεωρητικά απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης. Άρα πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο;

Το Τρίαθλο έχει γίνει το αγαπημένο άθλημα των στελεχών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών, των επιστημόνων,…. για τους εξής λόγους :

  •  Βοηθάει καλύτερα από οποιοαδήποτε άθλημα να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος.
  •  Βοηθάει να αποβάλλουν  το στρες της ημέρας
  • Είναι άθλημα που μπορούν να το μοιραστούν με την οικογενειά τους, τον/- την σύντροφό τους καθώς και τα παιδιά τους, κάνοντας  όλοι μαζί τρέξιμο ή ποδήλατο κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με άλλα αθλήματα.
  • Είναι άθλημα ανοιχτού χώρου κάτι το οποίο είναι ζητούμενο για ανθρώπους που περνούν 10-12 ώρες μέσα σε ένα γραφείο και μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή.

Ο κατάλογος ατελείωτος και ικανός να εξηγήσει γιατί τα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν μία ιδιαίτερη απαιτητική – χρονικά- καθημερινότητα προτιμούν το θεωρητικά πιο απαιτητικό άθλημα.

Το επόμενο ερώτημα είναι πώς μπορεί κάποιος να εντάξει το τρίαθλο στην ζωή του εάν έχει πολύ απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα, λόγω επαγγελματικών και οικογειακών υποχρεώσεων. Ένας καλός προγραμματισμός και ένα έξυπνο πρόγραμμα προπόνησης, σε συνδυασμό με ξεκούραση και  σωστή διατροφή,  επιτρέπουν  να γυμνάζεται κανείς   αποτελεσματικά ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες καθημερινές απαιτήσεις.

Τρεις φορές την εβδομάδα,από 90 λεπτά κάθε φορά, είναι αρκετές, εάν είναι καλά δομημένη η άσκηση, ώστε να  επιτρέψουν σε κάποιον  να γυμναστεί και στα τρία αθλήματα.  Συνήθως όμως  αυτή είναι  η αρχή, καθώς όσοι ασχολούνται με το άθλημα καταννοούν ότι προσθέτοντας ώρες και ένταση στην προπόνησή τους γίνονται πιο ανθεκτικοί έναντι των καθημερινών υποχρεώσεων. Οι αθλητές αντοχής και κυρίως οι τριαθλητές έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.