(Αναδημοσίευση από την Καθημερινή). Ποιος από εμάς δεν έχει κολυμπήσει, δεν έχει κάνει ποδήλατο, δεν έχει τρέξει; Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι της πόλης, που δεν έχουν κάνει κάτι από όλα αυτά. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να γίνουμε τριαθλητές; Φυσικά, όχι. Το τρίαθλο είναι ένα πολύ απαιτητικό, σε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, άθλημα, στο οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν μ’ επιτυχία. Ταυτόχρονα όμως, είναι και άθλημα, που σε φέρνει κοντά στη Φύση, και σε υποχρεώνει να δοκιμάσεις τον εαυτό σου. Να μάθεις τις δυνατότητές του. Κυρίως, τις ψυχικές.
«Αν δεν τεστάρεις τον εαυτό σου, τότε παραμένεις στάσιμος. Αν δεν προσπαθήσεις να πας πέρα από αυτό που μπορούσες, τότε δεν αναπτύσσεσαι και δεν βελτιώνεσαι. Οταν έχεις δώσει το 100% που μπορούσες να δώσεις και όταν δεν έχεις τον φόβο, »τι θα γίνει και εάν αποτύχω», τότε μαθαίνεις. Τότε μπορείς να πεις ότι πραγματικά ζεις», έχει πει ο Μαρκ Αλεν, ο θεωρούμενος πιο ολοκληρωμένος τριαθλητής όλων των εποχών.
«Τι είναι αυτό που κάνει τόσους ανθρώπους να θέλουν να φτάσουν στα όρια; Τι κάνει τόσους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αγώνα που περιλαμβάνει 3.800μ. κολύμβησης, 180 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 42,2 χλμ. τρεξίματος; To 1997 o Αυστραλός, Κρις Λε κατέρρευσε 50μ. πριν από τον τερματισμό. Του απέμειναν 50μ., τα οποία δεν μπορούσε ούτε καν να τα περπατήσει. Μερικές φορές ο τερματισμός μπορεί να είναι «τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά». Οπως λέει ένα τραγούδι των Crowded House «μην ονειρεύεσαι ότι θα τελειώσει πριν να τελειώσει». Μέχρι να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού, όλα μπορούν να συμβούν. Ξέρεις ότι θα χρειαστεί να φτάσεις στα όρια. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις όλα τα ενεργειακά σου αποθέματα και όλες τις ψυχικές σου δυνάμεις», λέει ο πρωταθλητής, Γιάννης Ψαρέλης.
Το πρώτο τρίαθλο οργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1974 στο Μίσιον Μπέι του Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ). Στις 18 Φεβρουαρίου 1978, 15 άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν το «ακατόρθωτο». Ξεκίνησαν έναν αγώνα που βασίστηκε σε μία ιδέα ενός αξιωματικού του Ναυτικού, του Τζον Κόλινς, ο οποίος αποφάσισε να ενώσει τους τρεις αγώνες αντοχής της Χαβάης: Τον αγώνα κολύμβησης 3,9 χλμ., τον αγώνα ποδηλασίας, 179 χλμ. και τον Μαραθώνιο. Οποίος τερμάτιζε θα ονομαζόταν «Iron man» και ο νικητής θα κέρδιζε ένα μεταλλικό ανθρώπινο αγαλματάκι. Τερμάτισαν 12.
Το 1994, στο Παρίσι, στη σύνοδο της ΔΟΕ, ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξή του τριάθλου στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έγραψε ότι ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, θ’ απολάμβανε ιδιαίτερα το τρίαθλο, αφού τα επιμέρους αθλήματά του, είναι μέρος του Ολυμπιακού προγράμματος από τους πρώτους Αγώνες, το 1896. Ο βαρώνος το 1875 είχε πει: «Χρειαζόμαστε ένα άθλημα που θα περικλείει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Ενα τέτοιο άθλημα θα το βλέπουν ως μοντέρνο, δυναμικό και θα εξαίρει το Ολυμπιακό πνεύμα της αθλητικότητας, της αντοχής, της ισχύος, της ικανότητας και του πάθους». Στους Αγώνες του Σίδνεϊ έκανε το ντεμπούτο συγκεντρώνοντας 500.000 θεατές τις δύο ημέρες των αγώνων.
«Ολοι μπορούν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης και να μετάσχουν σε αγώνα τριάθλου, αφού πρώτα έχουν επισκεφτεί τον γιατρό τους. Ειδικότερα όσοι δεν έχουν γυμναστεί για παραπάνω από έξι μήνες. Για τους μεγαλύτερους προτείνουμε να κάνουν πλήρες ιατρικό τσεκ-απ», επισημαίνει ο κ. Ψαρέλης, ο οποίος, απευθυνόμενος στους νέους αθλητές, λέει:
«Γυμνάζεστε για να είστε υγιείς και να διασκεδάζετε. Το τελευταίο που θα θέλατε, θα ήταν να προσθέσετε άγχος στη ζωή σας. Να σκέφτεστε ότι οι ώρες που αθλείστε είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα, που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Η άσκηση πέρα από υγεία, ευεξία και καλύτερη φυσική κατάσταση, θα σας δώσει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσετε καλύτερα τις γενικότερες δυσκολίες της ζωής».
Το κόστος του βασικού εξοπλισμού για να ξεκινήσει ένα παιδί
Δύο είναι οι βασικοί αγώνες του τριάθλου. Το Ολυμπιακό τρίαθλο (1.500 μ. κολύμβησης, 40.000 μ. ποδηλασίας, 10.000 μ. τρέξιμο) και ο «Σιδερένιος άνθρωπος» (ironman), όπου οι αντίστοιχες αποστάσεις είναι 3,8 χλμ. – 180 χλμ. – 42,2 χλμ. Διεξάγονται και αγώνες «ultraman», με μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο αθλητής, που θ’ ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα, πρέπει να δαπανά αρκετά χρήματα. Η ειδική στολή κολύμβησης για κρύα νερά μπορεί να κοστίζει ώς και 500 ευρώ, το καλό αγωνιστικό ποδήλατο τουλάχιστον 7-8.000, τα κράνη για την ποδηλασία, που είναι υποχρεωτικά, 30-100, τα εξαιρετικά παπούτσια και πάνω από 150 ευρώ. Φυσικά, ο νεαρός αθλητής, μπορεί να χρησιμοποιεί ένα απλό ολόσωμο κατά προτίμηση, μαγιό, ένα ποδήλατο των 200-300 ευρώ κι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια των 30 ευρώ. «Εκπτώσεις» δεν πρέπει να κάνει στο κράνος, γιατί μπορεί να σώσει ζωή. Απαραίτητο είναι και το σκουφάκι και τα γυαλιά κολύμβησης, που κοστίζουν λίγο.
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τρίαθλο, μπορούν ν’ απευθύνονται στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου. Διεύθυνση: ΟΑΚΑ, ανοικτό κολυμβητήριο, Μαρούσι, Λ. Κηφισίας 37. www. triathlon-hellas. com. E-Mail: info@triathlon-hellas. com. Τηλέφωνο: 210 – 6800615, Fax: 210 – 6800951.