Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Τρίαθλο, Κολύμβηση, Ποδηλασία, Τρέξιμο) (Email : info@triathlonworld.gr) .
Ενα πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο τεστ (δεν υπήρχε σχετικό πρωτόκολλο) πραγματοποιήσαμε πριν από μερικούς μήνες με τoν εργοφυσιολόγο και καθηγητή των ΤΕΦΑΑ τον κ. Ηλία Ζαχαρόγιαννη. Αφού είχαμε κάνει εργομετρικό τεστ τόσο στην ποδηλασία όσο και στο τρέξιμο αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τεστ ώστε να δούμε με ποιο τρόπο το ποδήλατο επηρεάζει το τρέξιμό μου. Αυτό είναι άλλωστε και μία βασική ερώτηση που πρέπει να έχει ένας τριαθλητής. Οι προπονήσεις με brick αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς, δηλαδή να βελτιστοποιήσουν την προσαρμογή και να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο το τρέξιμο ενός αθλητή ύστερα από την κάλυψη του ποδηλατικού σκέλους τους Τριάθλου. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα εργαστηριακά. Ομως ένας τριαθλητής μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και με ένα τεστ το οποίο μπορεί να κάνει ο ίδιος σε εξωτερικό χώρο. Δηλαδή, κάνοντας ένα τεστ 5 χιλιομέτρων ξεκούραστοι και καταγράφοντας ταχύτητα και καρδιακή συχνότητα ανά 400 μέτρα (φυσικά μέσα σε στίβο) και επαναλαμβάνοντας το ίδιο έχοντας κάνει ένα τεστ χρονομέτρησης 20 χιλιομέτρων στην ποδηλασία
Μεθοδολογία
Αρχικά στις 8 Απριλίου (γαλάζια «γραμμή») είχαμε κάνει εργομέτρηση στο τρέξιμο. Κάθε δύο λεπτά η ταχύτητα του διαδρόμου αυξανόταν κατά ένα χιλιόμετρο. Και καταγράφαμε καρδιακή συχνότητα και στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα καταγράφαμε την κατνάλωση οξυγόνου.
Υστερα από 4 μέρες κάναμε 50 λεπτά ποδηλάτου στα 250 watt (με στροφάρισμα στα 100 -1110 rpm και καρδιακή συχνότητα στούς 130 -135 σφυγμούς) και ύστερα επαναλάβαμε το δρομικό τεστ.
Αποτελέσματα
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η μεταβολή της καρδιακής συχνότητα σε συνάρτηση της ταχύτητας του διαδρόμου.
Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα απεικονίζεται το ποσοστό της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου ως συνάρτηση της ταχύτητας του διαδρόμου τρεξίματος
Συμπέρασμα
Ο κ. Ζαχαρόγιαννης μας ανέφερε σχετικά : «Οπως φαίνεται στα δεδομένα των αξιολογήσεων όταν προηγείται άσκηση 50 λεπτών (250 watt) και δέκα λεπτά στα 275 watt, στο έργο που αντιστοιχεί στο αναπνευστικό αναερόβιο κατώφλι δεν επηρεάζει το επίπδο των παραμέτρων καρδιοαναπνευστικής αντοχής (τόσο στις μέγιστες όσο και υπομέγιστες) που προκύπτουν από δοκιμασία μέγιστης προσπάθειας με προδευτικά αυξανόμενη ένταση στο δαπεδοεργόμετρο».
Φυσικά το παραπάνω τεστ έχει κάποιες αδυναμίες, καθώς ο αθλούμενος έχει τον χρόνο με τις χαμηλές ταχύτητες στο αρχικό στάδιο του τρεξίματος να αποβάλει το γαλακτικό οξύ καθώς ότι πρόκειται για αθλητή με μεγάλη αγωνιστική εμπειρία όμως μας δίνει ένα χρήσιμο συμπέρασμα.
Προτείνουμε να έχετε ένα τεστ 5 χιλιομέτρων στο τρέξιμο το οποίο να πραγματοποιείται μόνο του και ύστερα από 20 χιλιόμετρα ποδηλασίας ώστε να δείτε την απόκλιση που έχουν οι χρόνοι σας και να καταλάβετε που είναι το “πρόβλημα” στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε προπονητικά.