Προπόνηση Τριάθλου : Γνωρίζετε πόσο επηρεάζεται το τρέξιμο σας ύστερα από το ποδήλατο;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Τρίαθλο, Κολύμβηση, Ποδηλασία, Τρέξιμο) (Email : info@triathlonworld.gr) .

Ενα πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο τεστ (δεν υπήρχε σχετικό πρωτόκολλο) πραγματοποιήσαμε πριν από μερικούς μήνες με τoν εργοφυσιολόγο και καθηγητή των ΤΕΦΑΑ τον κ. Ηλία Ζαχαρόγιαννη. Αφού είχαμε κάνει εργομετρικό τεστ τόσο στην ποδηλασία όσο και στο τρέξιμο αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τεστ ώστε να δούμε με ποιο τρόπο το ποδήλατο επηρεάζει το τρέξιμό μου. Αυτό είναι άλλωστε και μία βασική ερώτηση που πρέπει να έχει ένας τριαθλητής. Οι προπονήσεις με brick αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς, δηλαδή να βελτιστοποιήσουν την προσαρμογή και να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο το τρέξιμο ενός αθλητή ύστερα από την κάλυψη του ποδηλατικού σκέλους τους Τριάθλου. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα εργαστηριακά. Ομως ένας τριαθλητής μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και με ένα τεστ το οποίο μπορεί να κάνει ο ίδιος σε εξωτερικό χώρο. Δηλαδή, κάνοντας ένα τεστ 5 χιλιομέτρων ξεκούραστοι και καταγράφοντας ταχύτητα και καρδιακή συχνότητα ανά 400 μέτρα (φυσικά μέσα σε στίβο) και επαναλαμβάνοντας το ίδιο έχοντας κάνει ένα τεστ χρονομέτρησης 20 χιλιομέτρων στην ποδηλασία

Μεθοδολογία

Αρχικά στις 8 Απριλίου (γαλάζια «γραμμή») είχαμε κάνει εργομέτρηση στο τρέξιμο. Κάθε δύο λεπτά η ταχύτητα του διαδρόμου αυξανόταν κατά ένα χιλιόμετρο. Και καταγράφαμε καρδιακή συχνότητα και στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα καταγράφαμε την κατνάλωση οξυγόνου.

Υστερα από 4 μέρες κάναμε 50 λεπτά ποδηλάτου στα 250 watt (με στροφάρισμα στα 100 -1110 rpm και καρδιακή συχνότητα στούς 130 -135 σφυγμούς) και ύστερα επαναλάβαμε το δρομικό τεστ.

Αποτελέσματα

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η μεταβολή της καρδιακής συχνότητα σε συνάρτηση της ταχύτητας του διαδρόμου.

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα απεικονίζεται το ποσοστό της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου ως συνάρτηση της ταχύτητας του διαδρόμου τρεξίματος

Συμπέρασμα

Ο κ. Ζαχαρόγιαννης μας ανέφερε σχετικά : «Οπως φαίνεται στα δεδομένα των αξιολογήσεων όταν προηγείται άσκηση 50 λεπτών (250 watt) και δέκα λεπτά στα 275 watt, στο έργο που αντιστοιχεί στο αναπνευστικό αναερόβιο κατώφλι δεν επηρεάζει το επίπδο των παραμέτρων καρδιοαναπνευστικής αντοχής (τόσο στις μέγιστες όσο και υπομέγιστες) που προκύπτουν από δοκιμασία μέγιστης προσπάθειας με προδευτικά αυξανόμενη ένταση στο δαπεδοεργόμετρο».

Φυσικά το παραπάνω τεστ έχει κάποιες αδυναμίες, καθώς ο αθλούμενος έχει τον χρόνο με τις χαμηλές ταχύτητες στο αρχικό στάδιο του τρεξίματος να αποβάλει το γαλακτικό οξύ καθώς ότι πρόκειται για αθλητή με μεγάλη αγωνιστική εμπειρία όμως μας δίνει ένα χρήσιμο συμπέρασμα.

Προτείνουμε να έχετε ένα τεστ 5 χιλιομέτρων στο τρέξιμο το οποίο να πραγματοποιείται μόνο του και ύστερα από 20 χιλιόμετρα ποδηλασίας ώστε να δείτε την απόκλιση που έχουν οι χρόνοι σας και να καταλάβετε που είναι το “πρόβλημα” στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε προπονητικά.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)