Ανεβαίνει το Τρίαθλο!

Editorial -Κάθε χρόνος που περνάει όλο και περισσότεροι αθλητές & αθλήτριες συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου.

Ταυτόγχρονα όλο και περισσότεροι αγώνες διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από διαφορετικούς πλέον  διοργανωτές.

Το Τρίαθλο ακολουθώντας την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης των Ελλήνων απέναντι στον αθλητισμό  έχει μία συνεχή άνοδο που δεν θα ήταν υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε ως εντυπωσιακή.

Αν και δεν είναι εύκολο να έχουμε απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των διαφορετικών αθλητών & αθλητριών που συμμετέχουν σε ετήσια βάση σε ένα αγώνα Τριάθλου αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν δοκιμάσει  να συμμετέχουν σε ένα αγώνα Τριάθλου και μικρός ο αριθμός των αθλητών που προπονούνται συστηματικά σε ετήσι βάση στο πλαίσιο λειτουργίας μίας ομάδας ή ενός συλλόγου.

Το Τρίαθλο είναι πλέον μία ελκυστική μορφή αγώνα και άσκησης. Ελπίζουμε όλοι οι διοργανωτές να σταθούν με ευθύνη σε κάθε αγώνα που αναλαμβάνουν ώστε ο κάθε αγώνας να είναι διαφήμιση για το άθλημα και να αποφευχθούν γεγονότα που μπορούν να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για το άθλημα.

Ατυχή γεγονότα μπορούν   ακόμα και να σταματήσουν αυτή την πορεία ανάπτυξης. Είναι σίγουρο ότι εάν οι διοργανωτές προέρχονται από το άθλημα θα έχουν την υπευθυνότητα  απέναντι σε αυτό καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές ώστε να μην ρισκάρουν την ανάπτυξή του.

Τέλος είναι εύκολο να καταννοήσει κάποιος ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σύλλογοι και ομάδες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους αθλητές και αθλήτριες να ασχοληθούν συστηματικά με το άθλημα.

Είναι σημαντικό  οι ομάδες και σύλλογοι να βοηθήσουν τους αθλητές να ξελίξουν την τεχνική τους, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάστασης καθώς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο άθλημα.

Πολλοί συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου αλλά ύστερα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα καθώς δεν υπάρχουν οι σωστές αθλητικές δομές – ελάχιστες οι εξαιρέσεις των σωματείων και ομάδων- ώστε να διευκολύνονται και να παρακινούνται στην καθημερινή τους προπόνηση. Καλά οργανωμένα σωματεία και ομάδες είναι ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να αναβαθμιστεί  και ποιοτικά το άθλημα καθώς και να υπάρχει εξάπλωση της ιδιαίτερης κουλτούρας του αθλήματος.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

c495fb0b051b41c784ae55f72040e69a

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.