Transition Sports Sprint : Race Report

 

Εισαγωγή

Το Τρίαθλο είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα σε όλο το Δυτικό κόσμο – και όχι μόνο- κι όμως έχει συναντήσει τα απίστευτα εμπόδια στην πορεία ανάπτυξής του τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα από το αρρωστημένο κρατικοκεντρικό σύστημα. Και αυτό δε δείχνει να έχει τελειωμό. Ενας παραλογισμός σε όλο του μεγαλείο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οταν ανακοινώθηκε ότι ο Λεωνίδας και η Marie σταματούν τη διοργάνωση στο Σχινιά, βγάζοντας μάλιστα ανακοίνωση για όλα τα εμπόδια που έχουν συναντήσει κατά τη διοργάνωση των  αγώνων , είχαμε παγώσει όλοι. Ομως πολύ σύντομα δημιουργήθηκαν φήμες και ύστερα επίσημες ανακοινώσεις ότι ο Δημήτρης Μωραίτης, ο Αλέξης Αθανασόπουλος, ο Στέλιος Ανδρεάδης και ο Σπύρος Θεοδώρου θα δώσουν συνέχεια στους αγώνες. Η αρχική απογοήτευση μετατράπηκε σε ανακούφιση, ύστερα σε ανυπομονησία και τώρα μετά τον αγώνα της Κυριακής σε ενθουσιασμό.

Ο Δημήτρης Μωραίτης δημιούργησε ένα πολύ ικανό οργανωτικό σχήμα με τον Αλέξη Μακρόπουλο να προϊσταται σε αυτό  και τον Αλέξανδρο και Δανάη Μωραίτη να μεταδίδουν σε αυτή την προσπάθεια την αγάπη του Δημήτρη για τον Σχινιά και τον αθλητισμό.

 

“Ευρωπαικού” επιπέδου διοργάνωση και επαγγελαμτική συμπεριφορά των διοργανωτών

Από την προηγούμενη μέρα είχε στηθεί η Ζώνη Αλλαγών σε διαφορετικό σημείο από ότι είχαμε συνηθίσει. Πολύ έξυπνες επιλογές για να υπάρχει ξεκάθαρη ροή στην Τ1 & Τ2.

Ο Σεβασμός προς το άθλημα και τους αθλητές ήταν φανερός σε πολλές μικρές λεπτομέρειες που ίσως σε κάποιους αρχάριους αθλητές να μην είναι φανερές αλλά σε κάποιους που είμαστε παρόντες σε όλους τους αγώνες του Τριάθλου που έχουν διοργανωθεί στην Ελλάδα – και τους πιο φημισμένους αγώνες Τριάθλου σε όλο τον κόσμο-  ήταν εκεί που έπεφτε το μάτι μας :

  • Γαλάζιος Τάπητας στη Ζώνη Αλλαγών
  • Κάγκελα για το κλείσιμο της Ζώνης Αλλαγών
  • Αψίδα Τερματισμού
  • Κόκκινος τάπητας για τα τελευταία μέτρα του τρεξίματος
  • Γλάστρες να σηματοδοτούν τα τελευταία μέτρα του τρεξίματος
  • Τάπητας να οδηγεί τους αθλητές από την κολύμβηση στη ζώνη αλλαγών και στην έξοδο της Τ2

 

Την επόμενη μέρα αυτό το ωραίο στήσιμο ολοκληρώθηκε με :

  • Τους τάπητες της Champiochip να τοποθετούνται στην είσοδο και έξοδο της Ζώνης Αλλαγών καθώς και στην είσοδο των στροφών στο κωπηλατοδρόμιο.
  • Να δημιουργείται διάδρομος στην αμμο για την μετάβαση των αθλητών στην Τ1.
  • Τις σημαδούρες να τοποθετούνται στο νερό

 

 

Αγωνιστικό μέρος

Τα φαβορί κέρδισαν τον αγώνα. Γκοτζιάς και Λουκοπούλου κέρδισαν τη γενική αντρών και γυναικών αντίστοιχα. Κάτι που ήταν απόλυτα αναμενόμενο γνωρίζοντας πολύ καλά το πόσο σκληρά προπονούνται.

Στην κατηγορία αντρών είχαμε στην κολύμβηση τον Γιώργο Αλυφαντή να βγαίνει πρώτος από το κολύμπι έχοντας σε κοντινή απόσταση τον Σπύρο Γκοτζιά. Ηταν φανερό ότι η μάχη για την πρώτη θέση θα είναι μεταξύ τους. Στην πρώτη στροφή ο Γκοτζιάς πέρασε τον Αλυφαντή και με μία μικρή διαφορά μπήκε πρώτος στην Τ1 και μέχρι το τέλος δεν είχαμε καμία αλλαγή στην κατάταξη.

Ο πρωταθλητής Ελλάδος στην Ολυμπιακή απόασταση Ηλίας Ξάνθος ήταν πιο πίσω. Τον πέρασε στο ποδήλατο ο Μάρκος  Πάχος και ύστερα ο Γιάννης Ψαρέλης.

Ξεκινώντας το τρέξιμο ο Πάχος ήταν στην Τρίτη θέση, στην τέταρτη ο Ψαρέλης ενώ λίγο πιο πίσω ο Ξάνθος.

Ο Γάλλος Virgile Borderies κάνοντας το πιο γρήγορο τρέξιμο της ημέρας πέρασε τους Ψαρέλη, Πάχο και Ξάνθο και τερμάτισε στην Τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Ηλίας Ξάνθος, στην πέμπτη ο Γιάννης Ψαρέλης και στην έκτη ο Μάρκος Πάχος. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Σπύρος Νικολούζος, ο Στέφανος Καμπαράκης, ο Αλέξης Αθανασόπουλος και ο Βασίλης Μπαμπανίκας.

Στην κατηγορία γυναικών είχαμε άνετη νίκη της Λουκίας Λουκοπούλου αν και η ευχάριστη έκπληξη ήταν η εμφάνιση της Χάιντι Διακομοπούλου. Στην Τρίτη θέση η Μαρία Καμισάκη

 

Απονομές

Τις απονομές έκανε ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο προπονητής του Νίκος Γέμελος. Η παρουσία τους αποτελεί τιμή για όλους μας και τους ευχαριστούμε για όλη την βοήθεια που παρέχουν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Ο Σπύρος κάθισε υπομονετικά να φωτογραφηθεί με όλους τους θαυμαστές του και ο Νίκος Γέμελος – καλύτερος ελληνας προπονητής στα αθλήματα αντοχής- απάντησε σε όλες τις τεχνικές/ προπονητικές απορίες όλων μας.

Εμείς έχουμε πει ότι το άθλημα πρέπει να περάσει στην ΚΟΕ και ο Νίκος Γέμελος να αναλάβει χρέη Τεχνικού Διευθυντή και Ομοσπονδιακού προπονητή.

 

Τα εμπόδια που συνάντησαν οι διοργανωτές

Παραμονές του αγώνα επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές για να συντάξουμε σχετικό άρθρο ώστε να ενημερωθούν οι αθλητές και τη μία τους πετυχαίναμε στην Τροχαία, την άλλη στο Λιμενικό της Ραφήνας κ.λπ.

Καθώς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιος και για ποιο λόγο θέλει να εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες ανάπτυξης του αθλήματος επικοινωνήσαμε με όλους τους αρμόδιους.  Επικοινωνήσαμε με όλους τους φορείς και αυτό που προκύπτει ότι μένουν όλοι με την ίδια απορία.  Γιατί κάποιος να θέλει  να εμποδίσει αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης. Σύμφωνα με την δημοσιογραφική μας έρευνα προκύπτει ότι αποστολέας των επιστολών είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου.  Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου – που έπεσε στην Πέμπτη κατηγορία των αθλημάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας ύστερα από ανακοίνωση της γενικής γραμματείας για περιορισμένη δραστηριότητα- αντιτίθεται σε όλες αυτές τις αναπτυξιακές ενέργειες.

Στις 19 Ιανουαρίου 2010 ο Γενικός Γραμματέας αθλητισμού είχε πει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και είχε στείλει από τότε το δικό του μήνυμα.

 

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Τι γίνεται με το τρίαθλο και το μοντέρνο πένταθλο;

 

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν αποκλείσαμε τις ομοσπονδίες αυτές από στοχευμένη επιχορήγηση συγκεκριμένων δράσεων. Εκτιμούμε όμως ότι ο βαθμός ανάπτυξής τους δεν είναι τέτοιος, που να επιβάλλει την τακτική χρηματοδότησή τους. Όταν με μια αθλητική δραστηριότητα ασχολούνται 30 ή 40 άτομα, πρέπει για αυτή να πληρώνει ο ελληνικός λαός; Πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο, ανεξάρτητα αν είναι ολυμπιακό άθλημα;

Στους αγώνες του Σχινιά συμμετέχουν παραπάνω από 1000 άτομα κάθε χρόνο και συνολικά σε όλους τους αγώνες Τριάθλου που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από 2.000-4.000 άτομα. Αντί να αγκαλιάσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και να πάει με στοιχεία στην ΓΓΑ ώστε να ανεβούμε κατηγορία και έτσι να ξαναδημιουργηθούν οιι εθνικές ομάδες η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου έχει αποφασίσει να στέλνει επιστολές σε Λιμεναρχεία, Τροχαία, ΣΔΟΕ ….

Ποιος είναι ο στόχος; Να αποθαρρυνθούν οι διοργανωτές και να σταματήσουν να ασχολούνται με το Τρίαθλο; Ωραία να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι ιδιώτες να διοργανώνουν αγώνες. Εμείς θα πρωτοστατήσουμε σε αυτή την προσπάθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου και θα την υποστηρίξουμε σθεναρά,αν  μας πει όμως ποιο είναι το δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης, ώστε να το στηρίξουμε.

Μήπως είναι καλύτερο να μεριμνήσει ώστε  να έχουμε πολύ δυνατές εθνικές ομάδες τριάθλου, να διοργανώνει αγώνες υψηλού επιπέδου, να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών που συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωατθλήματα; Πολλά τα ερωτήματα που οφείλει κάποια στιγμή η Ελληνική Ομοσπονδία να βγει και να απαντήσει. Να μας εξηγήσει το πλάνο ανάπτυξης τους αθλήματος ώστε να το κρίνουμε, να κρίνουμε πόσο ρεαλιστικό είναι με βάση τον τελευταίο υποβιβασμό από την ΓΓΑ. Εν αναμονή λοιπόν.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)