Ποδηλασία : Tour de France – Η εμπειρία.

Κείμενο : Αντώνης Αντωνόπουλος. Τα τελευταία χρόνια, η επαγγελματική ποδηλασία έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα, με κύριο λόγο τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών από κορυφαίους αθλητές του χώρου. Δηλώσεις του τύπου “Είναι αδύνατο να κερδίσεις τον Γύρο της Γαλλίας χωρίς τη χρήση αναβολικών ουσιών” δεν τιμάει ούτε το άθλημα ούτε τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Πέρα όμως από αυτό το σκοτεινό κόσμο, η χαρά του ποδηλάτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στους ορεινούς και μη επαρχιακούς δρόμους της Γαλλίας. Η γιορτή αυτή δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν αθλητή επαγγελματία ή ερασιτέχνη που ασχολείται με το ποδήλατο. Είναι ένα γεγονός που αξίζει να το δεις και να πάρεις μέρος.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ο γύρος της Γαλλίας επισκεπτόταν την περιοχή των Πυρηναίων, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Δεν χρειάστηκε πολύ σκέψη για να πάρω το αυτοκίνητο και να διασχίσω την Ισπανία με προορισμό το Aix-3-domains, 800 περίπου από το Alicante όπου ζω. Πλησιάζοντας την περιοχή των Πυρηναίων, το πράσινο χρώμα των δέντρων και το καταγάλανο του ουρανού κυριαρχούν σε κάθε βλέμμα σου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, 4 ώρες πριν την εμφάνιση του πρώτου ποδηλάτη. Σε μια πλευρά του δρόμου τα πούλμαν των ομάδων, BMC, Garmin, SKY, Astana, Omega Pharma περιμένανε την άφιξη των αθλητών για να τους μεταφέρουν στο επόμενο etape.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε, οι πρώτοι αθλητές καταφθάνουν, μετά από 150 και πλέων χιλιόμετρα, είναι έτοιμοι για τα τελευταία εφτά ανηφορικά χιλιόμετρα. Οδηγός της κούρσας ο Κολομβιανός Nairo Quintana της ισπανικής ομάδας Movistar. Ακολουθεί ο αρχηγός της Sky Team, Chris Froome, ο βασικός διεκδικητής της φημισμένης κίτρινης φανέλας. Ο κόσμος ζητωκραυγάζει, είναι μια υπέροχη εικόνα, με τους αθλητές να τα δίνουν όλα για τη νίκη, και τον κόσμο να τους ενθαρρύνει με ότι μπορεί. Χρώματα από όλον τον κόσμο σε ένα πέρασμα μόλις λίγων δευτερολέπτων, τα οποία όμως συγκινούν και χαράζονται βαθιά στη μνήμη κάθε φίλου του ποδηλάτου.

Την επόμενη μέρα κατευθυνθήκαμε προς τα δυτικά Πυρηναία, και συγκεκριμένα στο χωριό Bagneres-de-Luchon. Το επίπεδο σημείο του ένατου etape είχε διαφορετικό στιλ, με ένα sprint να ξεχωρίζει. Η μάχη της πράσινης φανέλας ήταν στο επίκεντρο, και ο Peter Sagan δε θα έχανε την ευκαιρία να κερδίσει ακόμα λίγους πόντους για να του χαρίσουν την πολυπόθητη φανέλα. Χαρακτηριστικό ορεινό χωριό της Γαλλίας, με τους μεγάλους δρόμους με τεράστια πλατάνια δεξιά και αριστερά να προσφέρουν πολύτιμη σκιά στους θεατές, αλλά συνάμα να δίνουν μια πολύ όμορφη εικόνα για τους επαγγελματίες και μη φωτογράφους. Το πρώτο group πλησιάζει με περισσότερα από 45χλμ/ω και η δεξιά στροφή στην οποία στεκόμασταν τους αναγκάζει να ανασηκωθούν και να σχηματίσουν ένα τρενάκι ο ένας πίσω από τον άλλο για ένα γρήγορο πέρασμα. Να σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό έλαβα και το παγούρι-ενθύμιο τη Lampre-Merida team, το οποίο ένας ποδηλάτης ξεφορτώθηκε εκείνη την ώρα!

Η εμπειρία αυτής της συνάντησης, της χαράς και ζωντάνιας του ποδηλάτου αξίζει να τη ζήσει κανείς, ιδίως σε ένα τέτοιο αγώνα, το σημαντικότερο αγώνα ποδηλασίας του κόσμου, το Tour de France. Εκδρομή, φύση, ποδήλατο, φίλοι, μπύρα, χαρά είναι η περίληψη του Σαββατοκύριακου στα Γαλλικά Πυρηναία Όροι.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)