Προπονητική : Πως επηρεάζει η ώρα την επίδοσή μας;

Πρόσφατα έγινε αγώνας Τριάθλου στην λίμνη Δόξα με εκκίνηση στις 18:00. Οσοι συμμετέχουμε σε αγώνες τριάθλου έχουμε συνηθίσει οι εκκινήσεις να γίνονται νωρίς το πρωί. Αυτή η αλλαγή στην ώρα επηρέασε την αποδοσή μας ή όχι και εάν ναι θετικά ή αρνητικά;  Φυσικά και την επηρέασε θετικά όχι μόνο εξαιτίας των πιο ευνοικών μετεωρολογικών συνθηκών αλλά και της δυνατότητας του σώματός μας να αποδίδει καλύτερα τις απογευματινές ώρες.

 

Από παλιότερα είχε παρατηρηθεί ότι αθλητές του στίβου και της κολύμβησης είχαν πολύ άσχημη απόδοση τις πρωινές ώρες και μάλιστα αρκετοί από αυτούς φοβόντουσαν/ φοβούνται και αγχώνονται από τα πρωινά προκριματικά σε σχέση με τους απογευματινούς τελικούς. Φυσικά και δεν ήταν και είναι λίγες οι εκπλήξεις λόγω αυτού του φαινομένου σε σημαντικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων. Ετσι πολλοί αθλητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλάζοντας την φυσιολογική προπονητική διαδικασία τοποθετώντας υψηλής έντασης προπονήσεις το πρωί

 

Σε επιστημονικό επίπεδο έχουν γίνει αρκετές έρευνες που διαπιστώνουν αυτό το φαινόμενο αλλά χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν ξεκάθαρα τις αιτίες του φαινομένου (δεν είναι μόνο η κυτταρική θερμοκρασία). Εχουμε μελέτες όπου οι επιδόσεις των αθλητών από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ βελτιώνονται γραμμικά. Ετσι σε κλασσική μελέτη στην κολύμβηση βλέπουμε τους χρόνους να βελτιώνονται στα 100 μέτρα από το 1:15:3 στο 1:12:6 και στα 400 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης από το 5:37:7 στο 5:29:1.

Που οφείλεται αυτή η διαφορά είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί. Οφείλεται σε αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος (κυταρρική) και σε ότι συνεπάγεται αυτή ; Οφείλεται σε ζητήματα που αφορά την καλύτερη λειτουργία των μυών (ευλυγισία, δύναμη κ.λπ.); Οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό; Οφείλεται στις προπονητικές μας συνήθειες; Οφείλεται στην ορμονική μας λειτουργία;

 

Κάντε και εσείς κάποια χρονομέτρηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και μάλλον θα εκπλαγείτε από τη διαφορά των επιδόσεών σας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ CyclingWorld & προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)