“Team Spirit”

Κείμενο : Προπονητική ομάδα Smart Sport. Οι περισσότεροι τριαθλητές στην Ελλάδα κάνουν μόνοι τους προπόνηση και μερικοί από αυτούς έχουν ένα συναθλητή με τον οποίο προπονούνται ή ένα γκρουπ φίλων με τους οποίους κάνουν μέρος της προπόνησής τους, συνήθως τις μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις της ποδηλασίας

Η προπόνηση κατά αυτό τον τρόπο (μόνοι μας ή με φίλους μας) είναι ένας σημαντικός λόγος για να μην βελτιωθούμε. Στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι τριάθλου όπου οι αθλητές που ανήκουν στο σωματείο συναντούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και κάνουν μαζί προπόνηση κάτω από την επίβλεψη ενός ή περισσοτέρων προπονητών.

Τα πλεονεκτήματα του να προπονείται ένας τριαθλητής μαζί με ένα σωματείο/ ομάδα κάτω από την επίβλεψη ενός προπονητή είναι πολλαπλά:

  1. O αθλητής παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα παρακίνησης
  2. Αυξάνεται το ποσοστό δέσμευσης και αφοσοίωσης των μελών της ομάδας.
  3. Αυξάνεται η αυτοσυγκέντρωση του κάθε αθλητή.
  4. Εξασφαλίζεται η τήρηση του/ -των στόχου/ -ων της προπόνησης από τον προπονητή
  5. Οι χρόνοι των μελών της ομάδας όσο περνάει ο καιρός όλο και συγκλίνουν
  6. Υπάρχει συνεχής μεταφορά τεχνογνωσίας προς κάθε μέλος της ομάδας τόσο από τα υπόλοιπα μέλη όσο και από την προπονητική ομάδα
  7. Δύσκολες προπονητικές περίοδοι όπως ο χειμώνας γίνονται ψυχολογικά πιο εύκολοι.
  8. Περιορίζονται τα αρνητικά συμπτώματα που έχουν τα ατομικά αθλήματα στον χαρακτήρα των αθλητών. Ουσιαστικά συνδυάζονται τα πλεονεκτήματα της ομαδικών και ατομικών αθλημάτων.

 

Η λίστα ατελείωτη. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις καλά οργανωμένων ομάδων/ συλλόγου Τριάθλου και αυτό αντανακλάται τόσο στις επιδόσεις όσο και τις συμπεριφορές των αθλητών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν στο μέλλον καλά οργανωμένες ομάδες τριάθλου κάτι που θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του αθλήματός του Τριάθλου.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)