Ο Ταμουρίδης στην Euskatel- Euskadi

O Ελληνας Γιάννης Ταμουρίδης θα αγωνίζεται την επόμενη χρονιά με τα χρώματα της Euskatel Euskadi. O ίδιος δήλωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα τα παρακάτω : “Όσο κοντά κι αν βρισκόμουν τα τελευταία χρόνια σε μια μεγάλη μεταγραφή σε ομάδα Pro Tour, ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι η συμφωνία αυτή έχει επιτευχθεί! Μετά το φιάσκο της περσινής χρονιάς με την GEOX, όπου είχα υπογράψει για 2 χρόνια προτού αποχωρήσει ο σπόνσορας, φοβόμουν κάθε άσχημο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να μου χαλάσει και πάλι τα σχέδια. Ευτυχώς όμως αυτήν την φορά όλα κυλήσαν κατ’ευχήν και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι από του χρόνου θα ανήκω και θα αγωνίζομαι με μια από τις 18 καλύτερες Pro Tour ομάδες του κόσμου, την Βάσκικη Euskaltel-Euskadi!
Η Euskaltel Euskadi είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της επαγγελματικής ποδηλασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μακροβιότερη – μετά τη βελγική Lotto – ομάδα (19 χρόνια) σε επίπεδο Pro Tour, ενώ διαθέτει τον ίδιο χορηγό τα τελευταία 15 χρόνια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Ιδρύθηκε το 1993 ως «Fundación ciclista de Euskadi», ενώ από την επόμενη χρονιά (1994) ανέλαβε τη χρηματοδότησή της η κυβέρνηση του αυτόνομου διαμερίσματος της Χώρας των Βάσκων (Euskadi).
Στην ομάδα αγωνίζονταν μόνο Βάσκοι ποδηλάτες ή ποδηλάτες που είχαν ξεκινήσει το άθλημα από ακαδημίες βασκικών ομάδων. Τα άσχημα αποτελέσματα όμως της φετινής χρονιάς (μόλις 8 νίκες σε όλη τη σεζόν) και ο κίνδυνος του υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία (Professional Continental), ανάγκασε τους υπεύθυνους να πάρουν μια ιστορική απόφαση, να ανοίξουν δηλαδή τις «πόρτες» του συλλόγου και σε ξένους αθλητές, οι οποίοι θα δώσουν στην Euskaltel Euskadi τους απαραίτητους βαθμούς για να διατηρηθεί στην πρώτη κατηγορία, αλλά και θα τη βοηθήσουν να έχει μια καλύτερη παρουσία τα επόμενα χρόνια.
Αυτήν την ευκαιρία άρπαξε κι ο μάνατζερ μου,ο Ιταλός Giovanni Lombardi ο οποίος εκμεταλλευόμενος τους UCI πόντους που είχα και την ανάγκη της ομάδας για βαθμούς κατάφερε να κλείσει την συμφωνία με τους Βάσκους.
Το να αρχίσω και να λέω, πόσο μακρύς και δύσκολος ήταν ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του συμβολαίου, πιστεύω ότι είναι κάτι το αυτονόητο και πέρα από τις λεπτομέρειες, ο καθένας που γνωρίζει από αγωνιστική ποδηλασία,μπορεί να το αντιληφθεί. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην πολύτιμη βοήθεια που μου πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα μου SP Tableware. Χωρίς την ύπαρξη αυτής της ομάδας τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν αληθινό. Ήταν 4 χρόνια γεμάτα ευχάριστες αναμνήσεις με ατελείωτα ταξίδια σε πάνω από 30 χώρες σε 3 ηπείρους, ξεπερνώντας στο σύνολο τις 230 αγωνιστικές ημέρες. Και όλα αυτά προερχόμενα από την αστείρευτη αγάπη και το πάθος όλων των ιθυνόντων της ομάδας για το ποδήλατο. Θα μου λείψει πραγματικά αυτό το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε κι όλες οι όμορφες στιγμές που πέρασα αυτά τα χρόνια με τους συναθλητές μου, τους οποίους ευχαριστώ πραγματικά για όλα.
Ακόμα δεν θέλω να αναφερθώ ούτε σε προγράμματα, ούτε σε στόχους για την επόμενη χρονιά καθώς είναι πολύ νωρίς. Πρέπει πρώτα να βρεθώ με τον manager της ομάδας, Igor Gonzalez De Galdeano, που από κοινού και σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας αλλά και τις δικές μου δυνατότητες, θα φτιάξουμε τον προγραμματισμό για το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2013.
Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Κίνα, όπου απολαμβάνω τους τελευταίους αγώνες με την SP Tableware, το Tour of Hainan 20-28/10 και το Tour of Taihu 1-8/11 και θα επιστέψω στην Ελλάδα στις 9 Νοεμβρίου.
Το μοναδικό που με λυπεί είναι ότι δυστυχώς δεν είναι εδώ μαζί μας για να χαρεί με την είδηση ένας μεγάλος λάτρης της επαγγελματικής ποδηλασίας και πολύ καλός φίλος, ο Σπύρος Παπαγιάννης. Είχε ζήσει από κοντά όλο το παρασκήνιο της προηγούμενης μεταγραφης και απογοητεύτηκε πραγματικά από την κατάληξη. Πιστέυω όμως ότι τώρα χαίρεται κι ο Σπύρος μαζί μου από εκεί ψηλά που βρίσκεται και μου χαμογελάει ευτυχισμένος…

Καλή Αρχή!”

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)