Πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων στο Τρίαθλο : H Φιλοσοφία του Triathlon Lab

Triathlon Lab- Πρόγραμμα Ανίχνευσης Ταλέντων για το Τρίαθλο

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA- Ιδρυτής Triathlon Lab(προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Triathlon Lab – Διεύθυνση : Πλούτωνος 17 – Παλαιό Φάληρο, 17562 & Email : smartsportcoach@hotmail.com -Κινητό : 6937170260

Εισαγωγή

Φεύγουμε από τη λογική του Cut Off, δηλαδή των δοκιμασιών που υποβάλλονται αθλητές καθώς αυτό πλέον θεωρείται ξεπερασμένο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα στην  ανίχνευση Ταλέντων.

Μία cut off διαδικασία είναι αντίθετη στις αρχές και τις αξίες του Triathlon Lab.

Αδυναμίες των υπαρχόντων προγραμμάτων ανίχνευσης ταλέντων

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης ταλέντων είναι τα εξής :

  • Η διαδικασία βασίζεται στην Χρονολογική Ηλικία των Νέων και όχι στην Βιολογική.

  • Η εμπειρία του αθλητή, ιδίως του νεαρού αθλητή, σε τέτοιες δοκιμασίες είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στην παράμετρο που θα μετρηθεί.

  • Είναι δύσκολο να αξιολογηθούν μία σειρά παραμέτρων που τυχόν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα την ημέρα της μέτρησης

  • Το επίπεδο παρακίνησης για την μέτρηση καθώς και την ενασχόληση με τον αθλητισμό καθορίζει το αποτέλεσμα.

  • Υποθέτουμε ότι η αξιολόγηση κάποιων παραμέτρων σε συγκεκριμένη ηλικία θα είναι καθοριστικός παράγοντας και για το επίπεδο που αυτές οι παράμετροι μπορούν να φτάσουν στο στάδιο της αθλητικής ωρίμανσης.

  • Είναι σχεδόν αδύνατο να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει τις σωστές δοκιμασίες.

  • Δεν αξιολογούμε σημαντικές παραμέτρους για την πορεία εξέλιξης του αθλητή όπως το περιβάλλον υποστήριξης (οικογένεια), το trainability, τα κίνητρα και το ψυχολογικό προφίλ του αθλητή κ.λπ.

 

Τα αποτελέσματα των υπαρχόντων συστημάτων

Συνήθως τα συστήματα

  • Αδυνατούν να εντοπίσουν τα ταλέντα.

  • Εξωθούν αθλητές να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό.

  • Είναι αντιπαιδαγωγικά.

Βασικά σημεία της δικής μας  φιλοσοφίας

  • Δεν υπάρχει η έννοια της απόρριψης.

  • Ίσως πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος/ λέξη «ταλέντο» και η φράση «ανίχνευση ταλέντων» με την φράση «Πρόγραμμα Αθλητικού Προσανατολισμού Νέων».

  • Ίσως πρέπει να αντικαταστήσουμε την έννοια της «αξιολόγησης» και των «δοκιμασιών αξιολόγησης» ως «Διαδικασίες για εύρεση προπονητικών ζωνών» & «Διαδικασίες Δημιουργίας Αθλητικού Προφίλ Νεαρών Αθλητών».

  • Έχει βασική αρχή τις «ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στον αθλητισμό».

  • Περιέχει την έννοια της μετακίνησης μεταξύ αθλημάτων καθώς σημείο αναφοράς είναι η μακροπρόθεσμη ολιστική ανάπτυξη του αθλητή και όχι το συμφέρον κάποιου αθλήματος

  • Περιέχει την ολιστική εξέλιξη των αθλητών

  • Περιέχει την έννοια της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αθλητών.

Στόχοι του δικού μας προγράμματος

  • Να μην απορρίψουμε κάποιο ταλέντο/ παιδί. Δεν πρέπει να υπάρχει η έννοια των εξετάσεων και η έννοια τη πρόκρισης/ επιλογής.

  • Να μην απορρίψουμε κάποιον συμμετέχοντα που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

  • Η Διαδικασία είναι συνεχής και είναι διαδικασία ενθάρρυνσης ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

  • Να δημιουργήσει συναισθηματικούς δεσμούς με το κέντρο υψηλού αθλητισμού Triathlon Lab.

 

Βασικά στοιχεία

Είναι ανοιχτό το πρόγραμμα σε όλους χωρίς ρατσισμό (αρκεί να έχει κάποιος την συγκατάθεση των γονιών του εάν είναι κάτω των 18 ετών) και προσκομίζει ιατρική βεβαίωση ή υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις.

Παράδειγμα λειτουργίας προγράμματος

Συμπληρώνεται αίτηση του αθλητή με υπογραφή γονέα εάν είναι κάτω των 18 ετών. Περίοδος Αιτήσεων (1 μήνας). Για τα πρώτα 4 χρόνια θα λειτουργήσει για αθλητές άνω των 18 ετών.

Γίνεται παρουσίαση του προγράμματος στους υποψήφιους αθλητές και στους γονείς τους (1 ημέρα)

Γίνεται συνέντευξη με ομάδα του Triathlon Lab για να γίνουν κατανοητοί οι όροι του προγράμματος σε κάθε αθλητή και γονιό και να δημιουργηθεί η στοχοθεσία του κάθε αθλητή  τόσο σε αθλητικό όσο και ακαδημαϊκό επίπεδο(Δύο εβδομάδες)

Προσκομίζονται ιατρικές εξετάσεις και το παιδί υποβάλλεται σε τυχόν περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις και δημιουργείται προσωπικός ιατρικός φάκελος (1 εβδομάδα)

Ο αθλητής ακολουθεί μία σειρά προπονήσεων για 6 μήνες σε διάφορα αθλήματα (LTAD λογική) και κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. (Προπονήσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή καθώς και Τετάρτη απόγευμα.

Triathlon Coach Services

Προπονηση τριάθλου

Summary
Article Name
Προπόνηση Τριάθλου
Description
Βασικά σημεία της δικής μας  φιλοσοφίας Δεν υπάρχει η έννοια της απόρριψης. Ίσως πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος/ λέξη «ταλέντο» και η φράση «ανίχνευση ταλέντων» με την φράση «Πρόγραμμα Αθλητικού Προσανατολισμού Νέων». Ίσως πρέπει να αντικαταστήσουμε την έννοια της «αξιολόγησης» και των «δοκιμασιών αξιολόγησης» ως «Διαδικασίες για εύρεση προπονητικών ζωνών» & «Διαδικασίες Δημιουργίας Αθλητικού Προφίλ Νεαρών Αθλητών». Έχει βασική αρχή τις «ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στον αθλητισμό». Περιέχει την έννοια της μετακίνησης μεταξύ αθλημάτων καθώς σημείο αναφοράς είναι η μακροπρόθεσμη ολιστική ανάπτυξη του αθλητή και όχι το συμφέρον κάποιου αθλήματος Περιέχει την ολιστική εξέλιξη των αθλητών Περιέχει την έννοια της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αθλητών.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)