“Έφυγε” ο Φίλιππος Συρίγος.

Αναδημοσίευση από www.enet.gr -Ο Φίλιππος Συρίγος άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου, 12 Οκτωβρίου 2013, στα 65 του χρόνια. Εδώ και καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο. Οι περισσότεροι θα τον θυμόμαστε, όμως, για τις υπόλοιπες μάχες που έδωσε στη ζωή του. Αυτές που τον κατέστησαν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη χρυσή περίοδο του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό που θα ανακαλεί το ευρύ κοινό είναι η φωνή του, η οποία σφράγισε τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 -σηματοδοτώντας την έναρξη αυτής της χρυσής περιόδου- καθώς και εκατοντάδες άλλες μεταδόσεις που ακολούθησαν.

Η δουλειά του, όμως, υπήρξε καθοριστική κυρίως για την ουσία της αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο ίδιος πρωτοστάτησε όλα αυτά τα χρόνια σε μια σειρά αποκαλύψεων για σκάνδαλα που αφορούσαν την αθλητική βιομηχανία, το ντόπινγκ, το παρασκήνιο πίσω από την ανάληψη και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, και τις σκοτεινές διασυνδέσεις μεταξύ του επαγγελματικού αθλητισμού, της Πολιτείας και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η μαχητική του πένα συνέβαλε καταλυτικά στη σύνδεση του ονόματος της Ελευθεροτυπίας με αυτού του είδους την ερευνητική δημοσιογραφία και στον καθορισμό της αντίστοιχης ταυτότητας του αθλητικού τμήματος της “Ε”, του οποίου υπήρξε προϊστάμενος επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Παράκληση της οικογένειάς του Φίλιππου Συρίγου- προφανώς και του ιδίου- ήταν να μην γραφτεί τίποτα για τον θάνατό του, παρά μόνο μετά την κηδεία του. Οι συνάδελφοί του στην Ελευθεροτυπία και στο enet.gr, δεν θα μπορούσαμε παρά να σεβαστούμε αυτή την επιθυμία.

Στην οικογένειά του και στους δικούς του ανθρώπους, που τον αποχαιρέτησαν το πρωί της Δευτέρας από το νεκροταφείο της Αναστάσεως στο Κερατσίνι, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον χαμό του Φίλιππου Συρίγου

  

Εκφράζουμε την θλίψη μας για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τον γνωρίσαμε με αφορμή μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, μας πρόσφερε με την ευθύτητα της γνώμης και το έγκυρο ρεπορτάζ του μια άλλη ανάγνωση στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας.

Δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Δυνάμωσε τη φωνή όσων είπαν όχι στην καταστροφική για τη χώρα διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, πρόσφερε πάντα την προσωπική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και του αθλητικού κόσμου για σοβαρά προβλήματα, όπως η βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Έδειχνε πάντα με παρρησία τους υπεύθυνους, με προσωπική στοχοποίηση από αυτούς που δικαίως έθιγε με τη πένα και τον αιχμηρό λόγο του.

 

Έφυγε ένας μαχητής, ένας ασυμβίβαστος της αθλητικής δημοσιογραφίας.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)