Εξοπλισμός Κολύμβησης : Mαγιό νέας τεχνολογίας ή “Techno –doping”;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr (Email : info@triahlonworld.gr)

Μετά την κατάργηση των «πλαστικών μαγιό» (μαγιό από polyurethane) από την Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης  (FINA)το 2008/2009 οι εταιρείες παραγωγής μαγιό ξεκίνησαν έντονα ερευνητικά προγράμματα με στόχο την παραγωγή μαγιό από ύφασμα που θα έδιναν πλεονέκτημα στον κολυμβητή.

Βέβαια σύμφωνα με την FINA : Κανένας κολυμβητής δεν επιτρέπεται να χρησιμοπιεί ή να φοράει οποιαδήποτε συσκευή η οποία μπορεί να βοηθάει την ταχύτητά του, την άνωσή του ή την αντοχή του κατά την διάρκεια  ενός αγώνα». («No swimmer shall be permitted to use or wear any device that may aid his speed, buoyancy or endurance during a competition.”)

Δηλαδή από την μία έχουμε τις εταιρείες που προσπαθούν να φτιάξουν το μαγικό μαγιό και από την άλλη την Διεθνή Ομσοποδνία που δεν θέλει να γίνουν τα παγκόσμια ρεκόρ παιχνίδι τεχνολογίας και οι χρόνοι να είναι το αποτέλεσμα και μόνο της κολυμβητικής ικανότητας των αθλητών.

Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι τα χρησιμοποιούμενα υφασμάτινα μαγιό προσφέρουν και γιατί υδροδυναμικό ή γενικότερα αθλητικό πλεονέκτημα.

Με απλά λόγια μπορούμε να σημειώσουμε τα παρακάτω :

Ανωση : Τα «πλαστικά» μαγιό έδιναν σημαντικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα – όπως πολύ περισσότερο δίνουν τα wetsuit- ενώ τα υφασμάτινα μαγιό δεν προσφέρουν καμία σχετική βοήθεια.

Επιφάνεια ΣώματοςΣυμπίεση : Τα μαγιό συμπιέζουν το σώμα του κολυμβητή και έτσι αλλάζει/ βελτιώνεται η παθητική αντίσταση του σώματος καθώς και η μετωπική επιφάνεια και ο συντελεστή υδροδυναμικής. Ολα τα ερευνητικά μοντέλα με την χρήση προγραμμάτων υπολογιστή συμφωνούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Αντιστάσεις τριβής : Είναι λογικό οι εταιρείες να επιμένουν ότι αυτός είναι ένας παράγοντας όπου τα μαγιό τους έχουν σημαντικό πλεονέκτημα. Δηλαδή ότι τα υλικά τους μειώνουν τις αντιστάσεις τριβής, με τις εταιρείες να προσπαθούν να καταγράψουν/ μιμηθούν/ αντιγράψουν τις ιδιοτητες από θαλάσσια θηλαστικά και ζώα. Επίσης περιμένουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε πολλές ακόμα εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και να αποδειχθεί εάν τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πραγματική επανάσταση.

Κέντρο άνωσης : Το κέντρο βάρους και το κέντρο άνωσης δεν ταυτίζονται στους κολυμβητές. Τα υφασμάτινα μαγιό με την συμπίεση του σώματος εικάζεται ότι μετατοπίζουν το κέντρο άνωσης σημαντικά προσφέροντας βελτίωση στους χρόνους των αθλητών.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τόσο στην τεχνολογία των μαγιό όσο και  του γενικότερου εξοπλισμού των κολυμβητών (γυαλάκια κολύμβησης, σκουφάκια κολύμβησης) (Σημ. : Αυτό που συμβαίνει τώρα στην κολύμβηση ήταν κάτι που είχε συμβεί και παλαιότερα και στην ποδηλασία, κυρίως στα ποδήλατα χρονομέτρου).

Επίσης αναμένουμε εξελίξεις στην πιο αξιόπιστη ερευνητική αποτύπωση του πλεονέκτήματος που προσφέρει η κάθε νέα τεχνολογία που θα εμφανίζεται.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)