Προσδιορισμός προπονητικών ζωνών στην κολύμβηση : Step Test 7 X 200

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Αερόβια Αξιολόγηση ( Step Test 7 Χ 200)

Στόχος αυτή της αξιολόγησης είναι να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση αναφορικά με το επίπεδο της αερόβιας φυσικής κατάστασης του/ της κολυμβητή/ -τριας.

Η δοκιμασία αφορά ένα σταδιακά αυξανόμενης έντασης πρωτόκολλο όπου καταγράφονται σε κάθε στάδιο φυσιολογικές παράμετροι (γαλατικό οξύ, καρδιακή συχνότητα) καθώς και η επίδοση/ χρόνος.

Βελτιώσεις στην φυσική κατάσταση του αθλητή αποτυπώνονται τόσο από τα διαγράμματα/ γραφικές καμπύλες τόσο αυτής της συγκέντρωσης γαλακτικού με την ταχύτητα ([La-] = f (ταχύτητα)) όσο και την αντίστοιχη Καρδιακής Συχνότητας  σε συνάρτηση με την ταχύτητα ([HR} = f (ταχύτητα))

Παραλλαγές της Δοκιμασίας

Οι αποστάσεις που χρησιμοποιούνται είναι από 100 έως 400 μέτρα.

Μεγαλύτερες αποστάσεις (300 ή 400 μέτρα) προσφέρουν μία φυσιολογική σταθερή κατάσταση κάτι απαραίτητο για να αποτυπωθεί το μεταβολικό κόστος σε συγκεκριμένη κατάσταση.

Δηλαδή αυτά τα μεγαλύτερα κομμάτια θα εξασφαλίσουν ότι οι φυσιολογικές παράμετροι που θα καταγραφούν θα αντιστοιχούν πραγματικά και αξιόπιστα στη συγκεκριμένη ταχύτητα.

Οι μικρότερες αποστάσεις είναι πιο κοντά στις προπονητικές και αγωνιστικές απαιτήσεις των κολυμβητών

Οφέλη από την δοκιμασία

Τα οφέλη για τον προπονητή και τον αθλητή είναι μεταξύ άλλων:

  • Δυνατότητα αποτύπωσης προπονητικών ζωνών καθώς και του καθορισμού της ταχύτητας/ ρυθμού κολύμβησης.

  • Δυνατότητα να αξιολογηθεί η βελτίωση του κολυμβητή/ τριας.

Διαδικασία

Επτά στάδια με σταδιακά αυξανόμενο ρυθμό/ ταχύτητα με μικτό χρόνο 5 λεπτών (6 λεπτά είναι ο μικτός χρόνος για το πρόσθιο).

Πριν την δοκιμασία χρειάζεται να υπολογιστούν τα στάδια για κάθε κολυμβητή. Το πιο γρήγορο στάδιο υπολογίζεται από το προσωπικό ρεκορ του κάθε αθλητή προσθέτοντας 5”

Πίνακας 3

Νο

% target time

HR, beats below max

Secs below TT

1

70%

70

30

2

75%

60

25

3

80%

40

20

4

85%

30

15

5

90%

20

10

6

95%

10

5

7

100%

0

0

Νο = Αριθμός Επανάληψης

% Target Time = Εκτίμηση του ποσοστού της επιδιωκόμενου χρόνου

HR, beats below time = Σφυγμοί ανά λεπτό κάτω από την εκτιμώμενη μέγιστη καρδιακή συχνότητα

Secs below TT = Δευτερόλεπτα κάτω από τον τελικό στόχο στο τελευταίο (πιο γρήγορο) 200άρ

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Summary
Article Name
Προσδιορισμός προπονητικών ζωνών στην κολύμβηση : Step Test 7 X 200
Description
Στόχος αυτή της αξιολόγησης είναι να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση αναφορικά με το επίπεδο της αερόβιας φυσικής κατάστασης του/ της κολυμβητή/ -τριας. Η δοκιμασία αφορά ένα σταδιακά αυξανόμενης έντασης πρωτόκολλο όπου καταγράφονται σε κάθε στάδιο φυσιολογικές παράμετροι (γαλατικό οξύ, καρδιακή συχνότητα) καθώς και η επίδοση/ χρόνος. Βελτιώσεις στην φυσική κατάσταση του αθλητή αποτυπώνονται τόσο από τα διαγράμματα/ γραφικές καμπύλες τόσο αυτής της συγκέντρωσης γαλακτικού με την ταχύτητα ([La-] = f (ταχύτητα)) όσο και την αντίστοιχη Καρδιακής Συχνότητας  σε συνάρτηση με την ταχύτητα ([HR} = f (ταχύτητα))
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)