Προπόνηση Κολύμβησης : Τί μπορώ να κάνω εάν δεν υπάρχει κολυμβητήριο στην πόλη/ νησί μου;

Μία ερώτηση που λαμβάνουμε συχνά είναι αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος εάν δεν υπάρχει κολυμβητήριο στoν τόπο διαμονής του;

Μπορεί κάποιος να κάνει ολοκληρωμένη προπόνηση τριάθλου ή όχι;

Θα μπορέσει  να βελτιώνεται και στα τρία αθλήματα και να είναι ανταγωνιστικός ή θα πρέπει να κάνει «συντήρηση» στην κολύμβηση;

Οταν ξεκίνησα το τρίαθλο αυτό δεν ήταν Ολυμπιακό άθλημα  (ανακοινώθηκε ότι θα γίενι Ολυμπαικό άθλημα μόλις το 1994) και η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν επιεικώς λίγο περίεργη. Σε πολύ γνωστό κολυμβητήριο των Νότιων Προαστίων όταν προσπάθησα να πάρω άδεια λέγοντας ότι κάνω τρίαθλο και ετοιμάζομαι να τρέξω μεταξύ άλλων και Ironman η απάντηση ήταν:

«Τι κάνεις τρίαθλο; Και εγώ παίζω τάβλι».

Aussie Ky Hurst (right) in the men's 10km open water swim.

H πρόσβαση για τους τριαθλητές ακόμα και σε περιοχές που υπήρχαν κολυμβητήρια ήταν δύσκολη. Στο παρελθόν είτε γιατί δεν είχα πρόσβαση σε κολυμβητήριο  είτε γιατί το κολυμβητήριο στο οποίο πήγαινα έκλεινε λόγω βλάβης ή έλλειψης πετρελαίου είχα συμβιβαστεί ότι για κάποιο διάστημα θα έκανα προπόνηση κολύμβησης αποκλειστικά σε θάλασσα.

Οι συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάποιον που δεν έχει πρόσβαση σε κολυμβητήριο είναι οι εξής :

  • Βλέπουμε την θετική πλευρά, δηλαδή ότι αναγκαζόμενοι να κολυμπάμε συνεχώς σε θάλασσα θα αποκτήσουμε εξαιρετική σχέση με το ανοιχτό νερό. Θα εξιδεικευτούμε στην κολύμβηση σε ανοιχτό νερό.
  • Κάνουμε ότι οι χειμερινοί κολυμβητές, δηλαδή καθώς κολυμπάμε συνεχώς προσαρμοζόμαστε στην σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας του νερού.
  • Χρειαζόμαστε καλό εξοπλισμό για τους μήνες όταν το νερό θα είναι πραγματικά κρύο, δηλαδή καλής ποιότητας wetsuit και φυσικά σκουφάκι νεοπρέν. Θέλει πολύ προσοχή ώστε να πάρουμε κατάλληλο για καθημερινή χρήση wetsuit  με ιδιαίτερη αντοχή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το wetsuit τους ζεστούς μήνες δηλαδή Ιούνιο έως Οκτώβριο.
  • Είναι σημαντικό να κάνουμε πολύ καλή προθέρμανση εκτός νερού και ίσως θα βοηθήσει να προγραμματίζουμε ένα αερόβιο τρέξιμο πριν την προπόνηση της κολύμβησης.
  • Προσπαθούμε να βρούμε κόλπο όπου το κύμα δεν θα είναι απαγορευτικό για την προπόνησή μας.
  • Πρέπει να κολυμπάμε σε ώρες που οι καιρικές συνθήκες (και οι συνθήκες κυματισμού) θα είναι φιλικές και κατάλληλες.
  • Δίνουμε έμφαση στους κανόνες ασφάλειας για την κολύμβηση σε ανοιχτό νερό (έχουμε γράψει άλλο άρθρο σχετικά)
  • Δεν πρέπει να μπαίνουμε και να κολυμπάμε συνεχόμενα αερόβια αλλά να έχουμε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα με προπόνηση σε όλες τις ζώνες προσπαθώντας να βελτιώσουμε όλες τις προπονητικές αξίες.
  • Μπορούμε να συμπληρηρώσουμε την προπόνησή μας με κολυμβητικό πάγκο ή ιδανικά εργόμετρο ή λάστιχα, ακόμα και με βάρη.
  • Δεν παραμελούμε την τεχνική μας και όπως και εάν κάναμε προπόνηση σε κολυμβητήριο.
  • …Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Μπορεί να μην είναι ιδανικές οι συνθήκες αλλά σημασία έχει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

2011 Challenge Cairns Sunday Race

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)